Dnešní článek nám poví něco málo o rybách z čeledi okounovité, štikovité i lososovité, které se vyskytují v našich vodách.
Candát se řadí do čeledi okounovitých ryb. Tato dravá ryba, která se rozšířila z východu, v našich vodách dorůstá velikosti 110 cm a hmotnosti do 13 kg. Běžněji se však chytají candáti s poloviční vahou. Candát se může dožít i 15 let.
Candát má velmi chutné kvalitní maso, které neobsahuje mezisvalové kůstky, je proto mezi labužníky velmi oblíben. I v našem "archívu" naleznete 17 receptů na kuchyňskou úpravu této ryby.
Lipan patří do čeledi ryb lososovitých. Zdržuje se v hejnech a je docela plachý. Lipan dorůstá délky kolem 50 cm a jeho hmotnost dosahuje i 2 kg. Běžněji jsou však loveny kousky dosahující jen 300 - 400 g. Lipan se dožívá až 12 let.
Lipan má velmi výborné kvalitní maso, které v čerstvém stavu voní po tymiánu. Vyzkoušejte někdy v receptu pstruha nahradit právě lipanem.
Mník je ryba patřící do čeledi treskovitých. Je jediným zástupcem této čeledi žijícím na našem území. Tento noční dravec, který má na spodní čelisti 1 vous, dosahuje hmotnosti až 4 kg a délky 80 cm.
Okoun patří do čeledi okounovitých. V dospělosti jsou to samotáři, kteří se dožívají až 20 let. Okoun dorůstá délky 50 cm a může dosáhnout hmotnosti i přes 3 kg. Běžněji však narazíme na okouna o délce kolem 30 cm.
Maso okounů je kvalitní a vynikající chuti, v zahraničí (např. Itálie) velice žádané). Okouna můžeme grilovat i dusit, nebo z něj uvařit chutnou polévku. Stačí si vybrat jeden z našich nabízených receptů.
Pstruh obecný (potoční) je původní rybou našich řek a patří do čeledi lososovitých. Pstruh je dravá ryba, která žije v prudce tekoucích vodách. Dorůstá délky 30 cm a váhy kolem 300 g, v údolních nádržích i délky 60 cm a váhy kolem 5 kg. Pstruh se dožívá maximálně 5 let.
Pstruh má velice kvalitní maso s vynikající dietetickou hodnotou. Připravit si ho můžeme v udírně stejně tak i na grilu nebo v kuchyni na pánvičce či v troubě. Stačí si vybrat jeden z mnoha receptů naší hlavní stránky.
Tato největší ryba žijící na našem území patří do čeledi sumcovitých. Sumec je dravá ryba, která v našich vodách dosahuje váhy kolem 10 kg a 160 cm. V zahraničí ve vyskytují i sumci přesahující délku 3 metry a s váhou kolem 200 kg. Sumec se může dožít i 20 let.
Sumec má maso pevné a trošku tučnější, bez svalových kůstek. Maso starších sumců je podobné masu telecímu. Sumce můžeme grilovat i péct, můžeme z něj připravit i výtečnou omáčku s houbami. Vyzkoušejte netradiční přípravu této ryby v receptu Sumec s maggi nápady.
Tato naše druhá největší dravá ryba patří do čeledi štikovitých. Štika v našich vodách dorůstá délky 100 cm, výjimečně i 140 cm a může dosáhnout i 20 kg, běžnější jsou ovšem kousky kolem 3 kg.
Maso štiky je poměrně suché a průměrné kvality. Přesto si ji můžete kulinářsky připravit podle některého z námi nabízených receptů na hlavní stránce.
Úhoř patří do čeledi ryb úhořovitých. Po stavbě přehrad, které brání táhnutí úhořů ze Sargasového moře, je u nás uměle vysazován. Samci dorůstají délky jen kolem 50 cm, samice i 130 cm. Průměrná hmotnost sumce je něco málo pod 1 kg, ale může dorůst hmotnosti přes 4 kg. Úhoř se dožívá i 20 let.
Úhoře lze připravovat na všechny obvyklé způsoby; nejčastěji se ale peče, udí, smaží, dusí nebo vaří. Má velmi lahodné maso s malým množstvím kostí, ovšem s vysokým obsahem tuku. O jeho kvalitě se můžete přesvědčit sami a připravit si tuto rybu podle některého z námi nabízených receptů.
Sladkovodní ryby našich řek a rybníků 1.díl
Sladkovodní ryby našich řek a rybníků 2.díl
Foto: Pixmac.czautor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena