reklama
hledat uživatel
       

Candát obecný (Sander lucioperca)

Candát se řadí do čeledi okounovitých ryb. Tato dravá ryba, která se rozšířila z východu, v našich vodách dorůstá velikosti 110 cm a hmotnosti do 13 kg. Běžněji se však chytají candáti s poloviční vahou. Candát se může dožít i 15 let.

Candát má velmi chutné kvalitní maso, které neobsahuje mezisvalové kůstky, je proto mezi labužníky velmi oblíben. I v našem "archívu" naleznete 17 receptů na kuchyňskou úpravu této ryby.

Lipan podhorní (Thymallus thymallus)

Lipan patří do čeledi ryb lososovitých. Zdržuje se v hejnech a je docela plachý. Lipan dorůstá délky kolem 50 cm a jeho hmotnost dosahuje i 2 kg. Běžněji jsou však loveny kousky dosahující jen 300 - 400 g. Lipan se dožívá až 12 let.

Lipan má velmi výborné kvalitní maso, které v čerstvém stavu voní po tymiánu. Vyzkoušejte někdy v receptu pstruha nahradit právě lipanem.

Mník jednovousý (Lota lota)

Mník je ryba patřící do čeledi treskovitých. Je jediným zástupcem této čeledi žijícím na našem území. Tento noční dravec, který má na spodní čelisti 1 vous, dosahuje hmotnosti až 4 kg a délky 80 cm.

Okoun říční (Perca fluviatilis)

Okoun patří do čeledi okounovitých. V dospělosti jsou to samotáři, kteří se dožívají až 20 let. Okoun dorůstá délky 50 cm a může dosáhnout hmotnosti i přes 3 kg. Běžněji však narazíme na okouna o délce kolem 30 cm.

Maso okounů je kvalitní a vynikající chuti, v zahraničí (např. Itálie) velice žádané). Okouna můžeme grilovat i dusit, nebo z něj uvařit chutnou polévku. Stačí si vybrat jeden z našich nabízených receptů.

Pstruh obecný (Salmo trutta)

Pstruh obecný (potoční) je původní rybou našich řek a patří do čeledi lososovitých. Pstruh je dravá ryba, která žije v prudce tekoucích vodách. Dorůstá délky 30 cm a váhy kolem 300 g, v údolních nádržích i délky 60 cm a váhy kolem 5 kg. Pstruh se dožívá maximálně 5 let.

Pstruh má velice kvalitní maso s vynikající dietetickou hodnotou. Připravit si ho můžeme v udírně stejně tak i na grilu nebo v kuchyni na pánvičce či v troubě. Stačí si vybrat jeden z mnoha receptů naší hlavní stránky.

Sumec velký (Silurus glanis)

Tato největší ryba žijící na našem území patří do čeledi sumcovitých. Sumec je dravá ryba, která v našich vodách dosahuje váhy kolem 10 kg a 160 cm. V zahraničí ve vyskytují i sumci přesahující délku 3 metry a s váhou kolem 200 kg. Sumec se může dožít i 20 let.

Sumec má maso pevné a trošku tučnější, bez svalových kůstek. Maso starších sumců je podobné masu telecímu. Sumce můžeme grilovat i péct, můžeme z něj připravit i výtečnou omáčku s houbami. Vyzkoušejte netradiční přípravu této ryby v receptu Sumec s maggi nápady.

Štika obecná (Esox lucius)

Tato naše druhá největší dravá ryba patří do čeledi štikovitých. Štika v našich vodách dorůstá délky 100 cm, výjimečně i 140 cm a může dosáhnout i 20 kg, běžnější jsou ovšem kousky kolem 3 kg.

Maso štiky je poměrně suché a průměrné kvality. Přesto si ji můžete kulinářsky připravit podle některého z námi nabízených receptů na hlavní stránce.

Úhoř říční (Anguilla anguilla)

Úhoř patří do čeledi ryb úhořovitých. Po stavbě přehrad, které brání táhnutí úhořů ze Sargasového moře, je u nás uměle vysazován. Samci dorůstají délky jen kolem 50 cm, samice i 130 cm. Průměrná hmotnost sumce je něco málo pod 1 kg, ale může dorůst hmotnosti přes 4 kg. Úhoř se dožívá i 20 let.

Úhoře lze připravovat na všechny obvyklé způsoby; nejčastěji se ale peče, udí, smaží, dusí nebo vaří. Má velmi lahodné maso s malým množstvím kostí, ovšem s vysokým obsahem tuku. O jeho kvalitě se můžete přesvědčit sami a připravit si tuto rybu podle některého z námi nabízených receptů.

Sladkovodní ryby našich řek a rybníků 1.díl

Sladkovodní ryby našich řek a rybníků 2.díl

Foto: Pixmac.cz

Přidat příspěvek k článku Sladkovodní ryby našich řek a rybníků 3.díl

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.