reklama
hledat uživatel
       

Sladký tip na víkend: Upečte si Míša řezy bez lepku a vajec krok za krokem

Celiakie a jiné potravinové alergie jsou v současnosti velmi časté. Proto si dnes připravíme krok za krokem recept na oblíbené Míša řezy právě pro alergiky. Avšak chutnají stejně dobře jako ty "nedietní".

Potravinové alergie

Potravinové alergie jsou stavy, při kterých pozření určité potraviny vyvolá v těle alergika aktivaci imunitního systému. Alergické symptomy vznikají do jedné hodiny po požití potraviny. K nejčastějším symptomům patří kožní reakce, otok jazyka, dušnost, astma, zvracení, průjmy, bolesti břicha a křeče. V těžkých případech dochází ke ztrátě vědomí. Závažné stavy mohou končit smrtí.

Právě z těchto důvodů nemohou někteří lidé lepek, který je obsažený například v pšeničné mouce, jiní nemohou pro změnu vejce. Pro obě tyto skupiny tu dnes máme oblíbený sladký moučník, který jim neublíží.

Recept na míša řezy bez lepku a vajec krok za krokem

1) Příprava surovin - začínáme s receptem.

Na těsto si připravíme 350 g kukuřičné polohrubé mouky (bez lepku), 300 g moučkového cukru, 400 ml kefíru, 200 ml oleje, 2 lžičky jedlé sody, 2 lžíce kakaa. Na tvarohový krém si nachystáme 250 g změklého másla, 200 g moučkového cukru, 500 g měkkého tvarohu. Na polevu budeme potřebovat 100 g čokolády na vaření a 100 g ztuženého pokrmového tuku.

2) Do šlehací mísy si dáme kukuřičnou mouku, cukr, jedlou sodu, kakao, přilijeme olej a kefír. Všechny suroviny dobře vyšleháme do hladké tekuté hmoty. 

3) Hlubší plech vystříkáme jedlým olejem a těsto do něj nalijeme.

Troubu předehřejeme na 170 °C a přibližně 20 minut pečeme. Po upečení necháme vychladnout.

4) Do mísy si dáme změklé máslo a moučkový cukr, poté velmi důkladně vyšleháme, aby máslo bylo bez hrudek.

Teprve pak postupně zašleháváme tvaroh, aby se krém nesrazil!

5) Tvarohový krém rozetřeme na vychladlý upečený základ. 

V ideálním případě dáme celý plech s natřeným tvarohovým krémem ztuhnout do lednice.

6) Ve vodní lázni rozpustíme nejdříve ztužený tuk, potom přidáme čokoládu nalámanou na kostičky a vymícháme do hladké polevy.

7) Polevu necháme lehce vychladnout a poté ji nalijeme na vychlazený tvarohový krém.

8) Hotové míša řezy dáme alespoň na 2 hodiny do lednice.

9) Aby se nám moučník lépe krájel, je vhodné porcovat ho nožem namočeným v horké vodě.

Tím zajistíme, aby tuhá poleva příliš nepopraskala. Míša řezy chutnají nejlépe vychlazené.

Zkuste klasickou i netradiční variantu na Míša řezy

Míša řezy s kaštany
(doba přípravy 1 h 15 min )

Jednoduché Míša řezy
(doba přípravy 2 hod )

Míša řez s malinami
(doba přípravy 45 min )