Původní vánoční koláč - páj - byl jablečný. Dnes se pro pohoštění přátel připravují koláče s různými náplněmi - z kuřecího masa, ledvinek, paštik, ústřic nebo hub. Podává se k nim čaj, ale také různé jiné nápoje podle chuti a zvyklosti.
Masový páj
Mouku se solí smícháme s tukem, přidáme cukr, žloutek a zaděláme tužší těsto. Upečeme, pak koláč naplníme osolenou a opepřenou teplou směsí smažené slaniny a cibule, mletého vařeného masa a rajčat. Koláč podáváme studený nebo prohřátý.
Sýrový páj
Připravíme si vláčné těsto z mouky, sádla, špetky soli, přidáme vodu a citronovou šťávu. Lehce ho rozválíme a třikrát složíme, znovu vyválíme a upravíme do formy. Necháme vyšší okraje. Dno propícháme vidličkou a předpečeme. Naplníme koláč náplní ze sýra, cibule, másla, hořčice, pepře, hladké mouky a mléka. Znovu pečeme, jakmile okraje začnou zlátnout, otočíme, poklademe máslem a dopečeme. Koláč podáváme se zeleninovým salátem.
Další slané koláče
Příprava slaného pohoštění nebo většího slaného jídla záleží opět víceméně na fantazii každého z nás. Pokud se zamyslíme nad jednotlivými postupy a konkrétními recepty, zjistíme, že ono jídlo známe, ale jen mu nepřiřazujeme tu konkrétní důležitost či v daných kuchyních uváděný název. Jde pak tedy jen o jinou variantu "uhlířiny" nebo bramboráků či bramborových placek. Jindy zase využití listového a jiného těsta, které naplníme ne sladkým ovocem, ale právě vším tím slaným a mastným, co máme rádi nebo jednoduše zeleninou.
Rösti
Brambory uvařené ve slupce oloupeme, nastrouháme a smícháme s mlékem. Přidáme na škvařenou slaninu, osolíme, opepříme, posypeme strouhaným sýrem, poklademe máslem a pečeme pod pokličkou. Hotové rösti můžeme doplnit opečeným vepřovým masem, sterilovanou zeleninou nebo čerstvými rajčaty apod.
Linecký slaný koláč
Připravíme si linecké těsto, kterým vyložíme formu. Poklademe ho náplní z usmažené šunky, česneku, cibule a ochucené kořením. Celé zalijeme vejcem rozšlehaným se sýrem a smetanou a pečeme.
Krkonošský slaný koláč
Nastrouhané syrové brambory osolíme, přidáme drcený kmín a mouku s vejcem. Nakonec také rozemleté škvarky nebo rozsekaný salám. Řidší těsto nalijeme do pekáče a pečeme. Podáváme nakrájené na menší řezy spolu s pivem nebo čajem.
Existuje mnoho návodů a nápadů na to, jak připravit slané pohoštění. Pamatujme na to, že kuchyni je pánem vždy právě ten konkrétní kuchař, ten obyčejný člověk, který stojí u plotny a drží v ruce vařečku. Právě on totiž vidí před sebou cíl, ke kterému po přidání všech důležitých ingrediencí dospěje. Všichni, kteří čekají u jídelního stolu, budou jistě jeho výsledkem mile překvapeni. Nebojte se tedy žádných změn, které jsou na první pohled překvapující, výsledek může totiž velmi zachutnat!
Foto:
Profimedia.cz