Pizza
Toto typicky italské jídlo pochází z Neapole a původně to byla obyčejná chlebová placka chudiny, obložená tím, co zbylo zrovna v domě. Cibulí, rybami, zeleninou, houbami, až později, kdy byla v Evropě známa rajčata, tak i rajčaty a rajčatovým protlakem a sýrem, který tvoří její nezbytný doplněk spolu s kořením oregano (dobromysl).
Kulinářská fantazie zapracovala a pizza nastoupila cestu od italského spotřebitele do celého světa. Ani pro nás už není pizza jen pokrm vonící dálkami a mořem. Můžeme si ho připravit doma, podle své chuti.
Postupem času není těsto už tak chudé, oblohy se zpestřují a objevují se v nejrůznějších obměnách. Na přípravu můžeme použít základní těsto kynuté, při rychlejších přípravách těsto lístkové nebo v prášku a mnoho dalších.
Pizza se sýrem se podává horká, jiná vlažná a některá i studená, rozkrájená jako koláče. Podáváme ji s kávou, čajem, pivem, ale také s bílým nebo červeným vínem. V menu různých restaurací či rychlých občerstvení najdete názvy jako: neapolská pizza, provensálská pizza, pizza žampiónová či šunková. Ale i jiným variacím se chuťové buňky gurmánů nebrání, a proto se můžete pokusit o přípravu pizzy s rybí náplní, se zeleninou nebo s ovocem.
Banánová pizza
Máslo, mouku a jogurt zpracujeme v hladké těsto, které necháme odpočinout. Pak ho vyválíme na plát a upravíme do formy, propícháme vidličkou. Na těsto poklademe strouhaný sýr, kolečka banánu a opět vrstvu sýra. Můžeme přidat jemně nakrájenou uzeninu. Pečeme ve vyhřáté troubě. Banánovou pizzu podáváme teplou i studenou.
Vaječná pizza
Využijeme hotovou směs na přípravu pizzy v prášku a vymícháme vláčné těsto. Prsty je dotenka roztlačíme na plech vymazaný tukem. Pak těsto potřeme kečupem nebo rajským protlakem, pokapeme olejem, zalijeme rozšlehanými vejci a poklademe okapaným sterilovaným salátem. Posypeme hrubě nasekaným česnekem a strouhaným sýrem. Pečeme ve vyhřáté troubě.
Pizza s rybí náplní
Listové těsto rozdělíme na čtyři díly a každý vyválíme na koláč. Urovnáme je na vodou pokropený plech a přehneme okraje. Na těsto rozložíme plátky rajčat, nudličky cibule a pokrájené ryby (z konzervy v oleji). Posypeme pokrájenou kapií, poklademe plátky sýra, okořeníme, pokapeme olejem a pečeme. Podáváme teplé i studené.
Stále máte chuť na další pizzu? Pomýšlíte na zeleninovou variantu? Nebo jen více druhů sýra by mohlo chutnat na vaší pizze? Neváhejte a vyzkoušejte, pizze sluší každá "tvář", která chutná vám.
Příště si povíme něco o pájích. Jakou pizzu máte nejraději?
Foto:
Profimedia.cz