Slané zákusky se podávají při různých příležitostech, nejen svátečních, ale také při běžných akcích, které doma pro své přátele nebo pro členy rodiny pořádáme. Jako nápoje jsou vhodné jakékoliv čaje, piva, limonády, koktejly. Nesmíme zapomenout také na různé zeleninové saláty, ovocné saláty či zeleninu a ovoce v jejich jednoduchém podání.
Kombinujeme
Kombinací příchutí, tvarováním, doplňky a zdobením také připravíme mnoho různých druhů slaných zákusků. Jen se opět nesmíme bát vlastní fantazie a v klidu se nechat inspirovat chutí svou i našich hostů.
Ze slaných zákusků jistě nemusím připomínat různě ochucené tyčky z listového těsta, ale takové taštičky s párkem, francouzské banánky nebo mrkvové koláčky nejsou mnohým možná tolik známé?
Taštičky s párkem
Na rozválené a na čtverce rozkrájené listové těsto položíme nožičku párku (vhodné jsou mini párečky). Dva rohy těsta proti sobě přeložíme tak, abychom párek překryli, a dobře je přitiskneme. Zbývající dva rohy nastřihneme nůžkami. Potřeme vejcem a posypeme kmínem. Pečeme dorůžova a podáváme horké.
Francouzské banánky
Těsto z mouky, tuku, soli a vajec tvarujeme na plech do banánků a upečeme. Utřeme si máslo s koňakem do pěny a zašleháme třenou nivu. Tímto krémem plníme banánky, které po upečení rozkrojíme ostrým nožem. Obměnou mohou být sardelové banánky - použijeme na pěnu máslo, žloutky, sardelovou pastu a trochu oleje.
Mrkvové koláčky
Nastrouhanou a v mléce podušenou mrkev rozmixujeme a vmícháme do tvarohu s máslem a vajíčkem. Osolíme a z těsta tvoříme malé koláčky. Obalíme je v mouce a opékáme na pánvi. Koláčky podáváme k různým nápojům.
Kynuté pirožky
Z kynutého těsta si připravíme silný plát. Hrnkem vykrájíme kolečka a plníme je masem. Jde o náplň, kterou připravíme podušením mletého masa na cibulce, přidáním koření a bílku. Kolečka přehneme, dobře stiskneme okraje a necháme ještě chvíli kynout na plechu. Pak je smažíme ve větším množství oleje, lze i fritovat).
Sýrové kuličky
K přípravě tohoto slaného zákusku nám postačí dva druhy sýra, pomazánkové máslo a trochu kysané smetany. Nastrouhaný sýr promícháme s máslem a smetanou, lžičkou tvarujeme kuličky a obalíme je strouhaném vlašském ořechu nebo mandlích.
Závěr
Samozřejmě, že slaných zákusků si můžeme připravit celou řadu. Jde opět o libovolné obměny jednotlivých receptů. Jde o to, co máme rádi, co lahodí našim hostům a čím chceme zaujmout.
Foto:
Profimedia.cz