reklama
hledat uživatel
       

Co je šmakoun?

Definice šmakouna je velice krátká, jedná se o plátek bílkovinné hmoty, která je vyrobena z čistých vaječných bílků, tedy z albuminu. Z bílků se speciální technologií stanou slisované plátky. Vzhledem se podobají vařenému drůbežímu masu. Mnohým již jistě svítá, že se zřejmě jedná o více či méně povedenou náhražku masa. Musím říci, že,dle mého názoru, je povedená velice. Zejména uzený šmakoun chutná v pokrmu velice dobře. Dalším, co lze šmakounovi přičíst k dobru, je, že proces jeho výroby byl vyvinut v České republice.

Druhy šmakouna

Jak jsme již "nakousli", kromě šmakouna dochuceného solí lze zakoupit i uzeného šmakouna, který pokrm příjemně provoní slaninovým aroma. Další specialitou je ochucený plátek, který rovnou můžete položit na rozpálený gril. Někdy se šmakoun přidává i do různých masových směsí, aby se snížila jejich kalorická hodnota.

Potěšující je, že šmakouna lze zakoupit i v běžné maloobchodní síti a nemusíme se tedy trmácet jedině do prodejen zdravé výživy.

Šmakoun a obsah živin

 Zhruba 250 KJ ve 100 gramech produktu je zhruba tolik, jako bychom snědli menší sladké jablko nebo broskev. Šmakoun navíc neobsahuje téměř žádný tuk ani sacharidy, je ovšem velice bohatý na bílkoviny. Je tedy ideálním doplňkem stravy při redukční dietě, vysoké procento proteinů vítají i sportovci. Na rozdíl od masa v sobě šmakoun nemá cholesterol. Šmakoun má nízký glykemický index, tudíž zasytí na delší dobu.

Šmakoun v kuchyni

Použití šmakouna je všestranné. Hodí se nejen tam, kde bychom běžně použili maso, ale i ke studené kuchyni, protože se nemusí tepelně upravovat. Jeho použití je tedy snadné a rychlé. Sám o sobě však příliš chutný není a musí se tedy dochutit, což ostatně i maso. Takže při jeho přípravě popusťme uzdu fantazii a vesele kombinujme koření a bylinky.

Vynikající je například obalit proteinový plátek v trojobalu a osmažit ho jako řízek. Uzený šmakoun výtečně provoní jakýkoliv pokrm, zkusme třeba zapékané těstoviny. Zkusit můžeme ale i guláš, čínu či rizoto. Nedávno jsem dokonce jedla knedlíky plněné robi masem a šmakounem, chutnaly opravdu výtečně a chuti masa se tato racionální náplň téměř vyrovnala. Co víc, šmakoun se dá i grilovat. Studený šmakoun lze dobře využít jako příměs do osvěžujících letních salátů.

Máte-li z používání a konzumace šmakouna předsudky, určitě ho ochutnejte. Třeba si u vás najde čas od času své místo, i když jste zapřísáhlými masožravci.



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 30
  • Šárka
    Šárka

    Komentář k článku Šmakoun

    Syn má alergii na bílkovinu kravského mléka. Šmakouna používám jako náhradu za mozzarelu do salátů

    04.07.2015 07:04:55

  • žanda
    žanda

    Vždyť je to chemický výrobek, co nutí lidi jíst takové hnusy?

    20.06.2013 21:52:28

    • Lena
      Lena

      Re: Ale ne!

      Chemický? Are you kidding? :D Odkdy jsou bílky a voda chemie? No ty máš v hlavě asi s prominutím nasraný....

      07.06.2014 22:58:13

  • melissa
    melissa

    Zdravím musim říct že šmakouna jím já i můj partner a moc nám chutná,myslím že je to věc názoru a tomu komu nechutná by neměl odrazovat druhé aby to ochutnali.Každý máme jinou chut,a to je dobře,jinak bi bylo veškeré zboží nedostatkové nemyslíte)).Maso jíme také ,krom teda vepřového ale také ho nikomu nerozmlouvám nejez ho,to je hloupost,at každý baští co mu chutná a je to,Jinak pro ty kdo mají rádi šmakouna pe
    prodávají ho v tesku,.

    19.06.2013 13:46:59

  • Vladimíra Říhová
    Vladimíra Říhová

    Alergie na šmakouna

    Tedy, možná je šmakoun dobrý, možná je to skvělé a zdravé jídlo..ale já na něj mám alergii a to jsem jen ochutnala! dejte si na to pozor - ne všechna zdravá jídla jsou pro všechny lidi zdravá. Takže ten kdo s tímhle jídlem chce začít - nejprve ochutnejte malé množství, nebo se vám taky může stát že otečete a zrudne vám pokožka celého těla tak jako mě...

    30.11.2012 13:26:53

  • Ignis
    Ignis

    podle mě slova jako šmakoun a pochutnat si se nedají použít v jedné větě. Název více odpovídající by byl spíš hnusoun.

    08.01.2012 11:22:24

    • Filip.V
      Filip.V

      Když přijdou zdravotní komplikace, jako zánět pankreatu, tak je ledacos dobré....
      No změna je život....

      25.06.2014 15:26:57

    • mlsoun
      mlsoun

      Ze zdegenerovaneho ceskeho mozku by meli vymazat vice veci, ale smakoun je velice dobry a zdravy. Uz od doby, kdy se jeste vyrabel ve Vejprnicich. :-) Kdyz si ho suzuki neumi udelat, ta je to smutne, ale nemusi odrazovat ostatni, co jeste nemaji zniceny zaludek od meka a jeho podobnym :-) :-) :-)

      30.01.2015 19:16:05

  • Johanka
    Johanka

    Šmakoun je vynikající pochoutka, zkoušela jsem s ním připravovat kde co. Zkuste někdy přidat uzeného šmakouna třeba do buřtguláše nebo jím proložit gordon blue namísto sýra a budete velmi mile překvapeni!

    13.06.2011 15:47:14

  • Veronika
    Veronika

    nejspíš záleží na přípravě

    U nás na menze jsem jednou šmakouna měla a výsledek mě mile překvapil, chutnalo mi - zřejmě záleží jak se to připraví - aj maso může být nepoživatelné, když se spálí, upeče jako podešev, nedostatečně osolí či okoření nebo naopak přesolí, etc...
    Před nějakým časem jsem měla na talíři sójové maso, které mi opravdu nechutnalo a dojedla jsem ho jen kvůli tomu, že jsem ho jedla na návštěvě. Pak jsem (opět na menze) měla sójový guláš a oblizovala jsem se až za ušima - vážně jsem přemýšlela, jestli se nespletli a nenaházeli tam kostky hovězího =))
    Řekla bych, že by si každý měl udělat názor sám - přece jen, sto lidí, sto chutí =)

    23.04.2011 00:39:26

  • Andrew
    Andrew

    Samotná výroba je velmi komplikovana. Dostat vaječný bílek do podobné konzistence a trvanlivosti vyžaduje přesné dodržování výrobního postupu. Nám se povedlo vymyslet podobný výrobek - Smacker. Je chuťově odlišný od Šmakouna a dokonce lépe zpracovatelný....

    10.04.2010 21:10:36

    • rebel
      rebel

      Re: SMACKER

      Jo, tak tomu se říká nezávislý posudek. Výrobce si chválí vlastní dílo, tak to tedy asi bude pravda. D.D.D.

      08.06.2014 22:46:48

  • Verča
    Verča

    Návod na výrobu šmakouna

    Dobrý den, najde se někdo, kdo si šmakouna vyrábí sám doma? Ráda bych to zkusila. Děkuji

    31.03.2010 10:20:36

  • smacker
    smacker

    Smacker - proteinovy platek

    Dovoluji si Vam predstavit novy vyrobek SMACKER - PROTEIN STEAK. Je vyroben na uplne jine bazi nez smakoun a proto ma jinou chut ..Odvazuju si ricz ze lepsi protoze neni nakysly a chutna v natural verzi jako mozzarela. V planu mame i sunkovou a hovezi prichut. vice na smacker.cz

    27.11.2009 00:56:05

  • smacker
    smacker

    Smacker protein steak

    Dovoluji si Vam predstavit novy vyrobek SMACKER - PROTEIN STEAK. Je vyroben na uplne jine bazi nez smakoun a proto ma jinou chut ..Odvazuju si ricz ze lepsi protoze neni nakysly a chutna v natural verzi jako mozzarela. V planu mame i sunkovou a hovezi prichut. vice na smacker.cz

    27.11.2009 00:55:12

  • Hany
    Hany

    Mě šmakoun chutná

    Udělal jsem si Šmakouna pěkně na oliv. oleji s bylinkama, trochu maggi, pepře, na talíři posypal strouahným sýrem , k tomu rýži a výborně jsem si pochutnal

    01.07.2009 16:05:43

  • PDu
    PDu

    Duvod proc sem zamiril na tyto stranky, byl ze mam cerstvou skusenost se Smakounem a chtel sem se podivat co sem to jedl za hruzu. Zatim neprekonana dieta nulka z pardubicke nemocnice byla prekonana aspon o jeden rad. Tato potravina spada spis do kategorie palivo a ne jidlo.

    30.09.2008 11:39:47

  • Pdu
    Pdu

    Nazor od chlapa

    Doporučuji distutujícím zástupkyním něžného pohlaví, předložit tuto pochutinu svému přiteli , manželovy či dětem. Pokud budou schopni to strávit s úsměvem a nakonec říci že to bylo dobré, tak vás opravdu milují ;0).

    30.09.2008 11:33:34

  • Martina Bilozravecka
    Martina Bilozravecka

    Vytecna pochutina

    Tato vytecna pochutina mi zneprijemnuje zivot uz po pet let v nasi skolni jidelne. Jedna se o levnou nahrazku cehokoliv. Opravdu nedoporucuji testovat. Znam 600 lidi u kterych slovo smakoun vylolava davici efekt. Je to opravdu legenda. Abych nebyl sprosty, je to naprosty humus. Nic nenahradi opravdove maso. Cokoliv bez masa neni jidlo. Omlouvam se za ostra slova, ale nejde jinak popsat muj postoj ke smakounovi (opravdu netusim podle jakeho vzoru se to sklonuje). Doufam ze jsem uchranil alespon par lidi pred touto nechutnou nahrazkou masa.

    05.01.2008 15:29:44

    • Jana
      Jana

      Re: Vytecna pochutina

      Dobrý den. Myslím, že tu nikdo nepíše o tom, že šmakoun je dle chuti náhrážka masa, tzv. sojové maso s masem jako takovým také nemůžete srovnávat. Já mám zase například dávicí efekt z jater.-) A může za to také školní jídelna. Já osobně mám ráda maso a šmakoun mě také velmi chutná. Dopuručuji zkusit, ale nečekejte, že si opečete šmakouna a na talíři budete mít rázem hovězí steak.

      05.02.2008 16:06:46

    • Véronique
      Véronique

      Re: Vytecna pochutina

      Cokoliv bez masa není jídlo? Ehm... cokoliv s masem není jídlo... Spíš takový hřbitůvek na talíři;))) A šmakoun je celkem v pohodě...

      17.02.2008 15:11:18

  • Alča
    Alča

    je moc dobrý,koupila jsem ho v prodejně zdravá výživa,ale jsou obchody kde když se na něj zeptám na mě koukají a vůbec to neznají,bylo bi potřeba rozšířit to do více prodejen.Jinak doporučuji všem je vinikajicí hlavně ten uzený

    29.06.2007 09:52:59

  • Suchá
    Suchá

    Re: Šmakoun

    Objevila jsem saláty ze Šmakouna u nás v Bille a moc jsem si několikrát pochutnala. A konec. Už ho nemají. Poradíte, kde se dá sehnat? Děkuji. Suchá

    15.06.2007 15:51:31

    • Eva
      Eva

      Re: Šmakoun

      Já jsem šmakouna viděla jedině v Delvitě. Zatím ho pořád mají. Zrovna včera jsem kupovala uzeného š.

      23.06.2007 13:03:00

Celkem záznamů: 30

Přidat příspěvek k článku Šmakoun

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.