Dovolená se dá dokonale prožít i z pohledu jídla. Vždyť kdy jindy máme příležitost okusit pravé speciality vzdáleného kraje? Pojďme společně nahlédnout na tuniský jídelníček.
Když vyrážíme na dovolenou, kam si s sebou "neneseme" českou stravu, mnohdy se zajímáme o recenze, co nás na daném kontinentu a v příslušné zemi čeká. O to víc, máme-li v ceně snídani, polopenzi, nebo dokonce tak oblíbenou službu all inclusive. Ale strava se liší místo od místa a leckteré ubytovací středisko či vyhlášený hotel se nabídkou jídla liší. Jak poznat, který z pokrmů se přibližuje typickému jídelníčku - v tomto případě tuniské kuchyni? Složité názvy nám leckdy nic neprozradí, proto se pojďme podívat na místní stravu pohledem turisty.
Tuniská kuchyně je ovlivněna zejména francouzskou, tureckou a místy i italskou kuchyní. Právě díky těmto vlivům je kuchyně severoafrické země nadmíru zdravá a díky plodům, které Tunis nabízí, také barevná, pestrá a plná vitamínů. Horké slunce téměř po celý rok dodává čerstvým ovocným plodům úžasnou sladkost - a mezi ty nejoblíbenější patří fíky, jahody a pomeranče. Ovoce, které si můžeme dopřát samotné, v salátech, šťávách či připravené jako součást dezertů většinou v rozmixované podobě, je dostatek. Většina z jídel, která se objevují na tuniských stolech (v hotelu, v restauraci i v domácnostech) obsahují zeleninu (např. v salátech, nákypech) a opravdu s ní nešetří. V jídelníčku nechybí ani maso, oblíbené je skopové, rybí, kuřecí a krůtí.
Snídaně bývají ve formě švédských stolů. Pokud nemůžeme dospat a chceme si užít den od časného rána, můžeme ve většině hotelových komplexů vyrazit na snídani již mezi šestou a sedmou hodinou ranní. Stoly s nabídkou pokrmů jsou druhově oddělené. Tuniská snídaně je bohatá na malé croissanty a šátečky, kdy převládají sladké varianty (čisté pečivo, plněné čokoládou, pudinkem či marmeládou). Ale nechybí ani tradiční tuniský chléb a tmavé houstičky. K nim se nabízí bohatá nabídka krájené zeleniny (cibule, rajčata, papriky, olivy, atd.), která již na servírovacích mísách bývá posypána kořením, najdeme zde i spoustu předpřipravených zeleninových salátů. Nechybí nabídka plátkových sýrů a uzenin.
Vše kombinujeme podle libosti. Jako tečku za celým chodem si můžeme dát nabízené ovoce. Hitem na Djerbě jsou čerstvé datle. Ale za ochutnání stojí i místní jahody, pomeranče, jablka a citrony. Občas se na snídani objevují i kompotované varianty, také saláty kombinující tyto druhy ovoce. Tunisané i čerstvě nakrájené kousky rádi nakládají do sladkých nálevů.
Samozřejmě si šéfkuchařem můžeme nechat připravit i čerstvou vaječnou omeletu či palačinku. Kuchař nám ji připraví "na míru". Jen musíme myslet na to, že tuniská kuchyně neobsahuje příliš soli, tu nahrazují kořením, proto je třeba si ji dodatečně dochutit.
Ke snídani patří teplé i studené nápoje. Kromě tradiční tuniské kávy s cukrem, smetanou v prášku či teplým mlékem, si můžeme dopřát i Tunisany oblíbený mátový čaj, ale v nabídce je i klasický černý a ovocný.
Pro dávku vitamínů si můžeme říct o čerstvý pomerančový džus. Náhražkou mohou být i "přeslazené" místní nápoje stejné chuti, jindy se setkáme s grepovým a limetkovým nádechem. V nabídce je samozřejmě i čistá voda. Kdo má službu all inclusive, může si hned po ránu dopřát místní pivo nebo víno.
Nabídka pokrmů při snídani je hodně podobná té evropské. Zato večeře je plná specialit. Na ni se můžete těšit v příštím pokračování článku o tuniské, nebo chcete-li djerbanské, kuchyni.
Foto: Míša Chylková
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena