reklama
hledat uživatel
       

Vznik a původ sýru tofu

Tofu je v podstatě sýr vyrobený ze sóji. Vzniká vysrážením sójového mléka. Tofu pochází z Číny, kde se používalo již před 2 tisíci lety. Odtud se jeho využití rozšířilo také do ostatních asijských zemí, kde patří k tradičním jídlům. Na západě se o tofu začali lidé zajímat až ve 20. století. Dnes je oblíbenou pochoutkou vegetariánů a těch, kteří se zajímají o zdravou výživu.

Tofu místo masa

Tofu je velmi výživnou a narozdíl od samotných sójových bobů lehce stravitelnou potravinou. Pro svůj vysoký obsah bílkovin lze považovat za kvalitní náhradu masa, nízký obsah tuků a sacharidů jej činí také vhodnou dietní pochutinou. Obsahuje velké procento nenasycených mastných kyselin, je zdrojem vápníku, hořčíku, železa, vitamínů skupiny B a E.

Kdo ocení tofu

Tofu je pro svůj vysoký obsah vápníku vhodný jako prevence proti osteoporóze a pro děti pro zajištění jejich správného růstu a vývoje svalů a kostí. Dále je vhodné pro lidi s vysokým krevním tlakem nebo srdečním onemocněním - látka lecitin totiž pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v těle. Protože neobsahuje lepek ani laktózu, mohou si její konzumaci dovolit i lidé, kteří trpí alergií na tyto látky. Ženy by měly sójový sýr zařadit do svého jídelníčku také pro vysoký obsah fytoestrogenu, který má pozitivní vliv na harmonizaci hormonální hladiny a působí tak jako prevence proti rakovině prsu a úleva při menstruačních potížích a menopauze.

Druhy a využití sojového sýru

Tofu se prodává ve dvou variantách - měkké připomíná svým vzhledem pudink a hodí se pro přípravu omáček, polévek, zmrzlin nebo koláčů. Tvrdé tofu zase můžeme dusit, smažit, opékat, grilovat nebo nakládat. S tvrdší variantou se setkáte v obchodě častěji - vypadá jako bílý sýr tvarohovité konzistence. K dostání je také tofu salám, tofu párky nebo tofu paštika. Výborné je uzené tofu určené k přímé konzumaci.

Přírodní tofu chutná neutrálně, dokáže však vstřebat chuť a vůni přidaných ingrediencí. Můžete je marinovat s česnekem, zeleninou, chilli papričkami, bylinkami, různými druhy koření - nebo ochucené varianty zakoupit přímo v obchodě.

Jak skladovat tofu

Tofu před přípravou vždy propláchněte studenou vodou. Nespotřebovaný zbytek skladujte maximálně po dobu tří dnů ve studené vodě. Vodu denně vyměňujte.

Foto: Profimedia



Přidat příspěvek k článku Sójový sýr tofu

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.