Nízký obsah kalorií, nepřítomnost cholesterolu a naopak vysoký obsah vápníku a bílkovin jsou jen jedny z mnoha důvodů, proč si tofu zaslouží dostat se i na váš stůl.
Tofu je v podstatě sýr vyrobený ze sóji. Vzniká vysrážením sójového mléka. Tofu pochází z Číny, kde se používalo již před 2 tisíci lety. Odtud se jeho využití rozšířilo také do ostatních asijských zemí, kde patří k tradičním jídlům. Na západě se o tofu začali lidé zajímat až ve 20. století. Dnes je oblíbenou pochoutkou vegetariánů a těch, kteří se zajímají o zdravou výživu.
Tofu je velmi výživnou a narozdíl od samotných sójových bobů lehce stravitelnou potravinou. Pro svůj vysoký obsah bílkovin lze považovat za kvalitní náhradu masa, nízký obsah tuků a sacharidů jej činí také vhodnou dietní pochutinou. Obsahuje velké procento nenasycených mastných kyselin, je zdrojem vápníku, hořčíku, železa, vitamínů skupiny B a E.
Tofu je pro svůj vysoký obsah vápníku vhodný jako prevence proti osteoporóze a pro děti pro zajištění jejich správného růstu a vývoje svalů a kostí. Dále je vhodné pro lidi s vysokým krevním tlakem nebo srdečním onemocněním - látka lecitin totiž pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v těle. Protože neobsahuje lepek ani laktózu, mohou si její konzumaci dovolit i lidé, kteří trpí alergií na tyto látky. Ženy by měly sójový sýr zařadit do svého jídelníčku také pro vysoký obsah fytoestrogenu, který má pozitivní vliv na harmonizaci hormonální hladiny a působí tak jako prevence proti rakovině prsu a úleva při menstruačních potížích a menopauze.
Tofu se prodává ve dvou variantách - měkké připomíná svým vzhledem pudink a hodí se pro přípravu omáček, polévek, zmrzlin nebo koláčů. Tvrdé tofu zase můžeme dusit, smažit, opékat, grilovat nebo nakládat. S tvrdší variantou se setkáte v obchodě častěji - vypadá jako bílý sýr tvarohovité konzistence. K dostání je také tofu salám, tofu párky nebo tofu paštika. Výborné je uzené tofu určené k přímé konzumaci.
Přírodní tofu chutná neutrálně, dokáže však vstřebat chuť a vůni přidaných ingrediencí. Můžete je marinovat s česnekem, zeleninou, chilli papričkami, bylinkami, různými druhy koření - nebo ochucené varianty zakoupit přímo v obchodě.
Tofu před přípravou vždy propláchněte studenou vodou. Nespotřebovaný zbytek skladujte maximálně po dobu tří dnů ve studené vodě. Vodu denně vyměňujte.
Foto: Profimedia
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena