reklama
hledat uživatel
       

Specialitou se totiž stává všechno, co můžeme v tu chvíli s radostí a pýchou nabídnout. Ale může jí být také zajímavý kulinářský pokrm, který je vlastní konkrétním kuchyním v jednotlivých krajích či oblastech, u nás nebo v zahraničí. Pod tajuplným názvem se pak skrývá něco, co známe v našich podmínkách a zcela jistě to za specialitu třeba nepovažujeme. Navíc - cizojazyčné a exotické jméno z jídla ještě nedělá specialitu. Chutě člověka totiž hledají specialitu v něčem zcela jiném.

Jak připravit nebo kde ochutnat specialitu

Z běžně dostupných surovin na našem trhu je možné připravit pestrou paletu jídel. Jídel, na která jsme zvyklí, která se přesto mohou upravit tak, že je labužník bude považovat za speciální, výjimečná a chuťově velice zajímavá. Také pouhou změnou našeho jídelníčku dosáhneme příjemného osvěžení všednodennosti, strava přestane být nezajímavou a fádní. Nejjednodušší a nejvhodnější je ochutnat speciality nejprve v oblíbené restauraci, kde nám je připraví mistři kuchaři. Pokud je pak připravujeme doma a sami, máme možnost porovnat své kuchařské umění a originalitu s uměním mistrů kuchařského řemesla.

Jak se vyhnout nežádoucímu pohybu ručičky na váze

Protože i amatéra (jakým jsou někteří v našich kuchyních) při přípravě pokrmů zvaných "specialita" nadchne úspěch u strávníků, může i jeho postava najednou nabývat na rozměrech. Pak by měl pamatovat na to, že lze používat suroviny, které pokrm nijak neznehodnotí, ale naopak mu dodají více lehkosti, zdůrazní jeho chuť a zvýší stravitelnost.

  • Jde především o správně používané tuky a jejich vhodnější nástupce -tuky a oleje rostlinné.
  • Zahušťování šťáv z pečení nebo zahušťování omáček moukou se také nedoporučuje. Pomůže nám v tom třeba chlebová kůrka, lžíce hořčice, rozpečený kousek jablka nebo ovocná šťáva.
  • Nadměrné kořenění jídel také není zcela vhodné. Náhradou mohou být jemně nasekané čerstvé natě nebo dochucení jídel částečně hned na počátku dušení či pečení a pak před jejich dokončením - spotřeba koření tak bude mnohem nižší.

Na závěr

Specialitami není jen zajímavě upravené a známé vepřové, hovězí nebo drůbeží maso. Ani maso rybí či skopové, mleté, rožněné nebo grilované. Specialitou jsou také jídla cizích kuchyní a z nich hodně oblíbené čínské kuchyně - např. směs masa a hub, vše ochucené sójovou omáčkou, směs hub se zeleninou a s výrazným kořením, apod. Specialitou pro někoho je třeba také dobře upečená a v příjemném prostředí prostřená italská pizza. Specialit je v nabídkách mnoho, záleží jen na tom, jak a s kým se usadíme k připravenému stolu, nebo kdo nám s chutí a rád pokrm připraví. Jestliže pak při vlastních pokusech připravit svým blízkým nebo jen sami sobě různé speciality začneme pociťovat výrazné přírůstky na váze (ať už my sami nebo právě naši strávníci), je na čase uvažovat o změně množství příloh nebo je nahradit okamžitě přílohou vhodnější - v podobě salátů, apod. Není nutné s pokusy hned přestávat a připravit tak ostatní nebo sami sebe o nevšední zážitky.

Foto: Profimedia



Přidat příspěvek k článku Speciality na talíři

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.