reklama
hledat uživatel
       

Spojení červeného vína a lahodného pokrmu 1.díl

Říká se, že co člověk, to jiná chuť. Tímto článkem bych chtěla polechtat vaše chuťové pohárky a navnadit vás ke konzumaci dobrého červeného vínka.

Přináším výčet některých odrůd červeného vína a doporučené pokrmy. Musím se přiznat, že jsou to odrůdy, které sama preferuji a proto prosím o prominutí, pokud tu svou zde nenajdete.

André

Velmi příjemné, mohutné a komplexní víno barvy tmavě granátové. Ve vůni můžeme cítit peckovité ovoce s tóny borůvek, případně povidel či švestek v kvasu.
Hodí se ke smaženým rybám, jednodušším úpravám červených mas, sýrovým pomazánkám, vyzrálým dvouplísňovým sýrům, grilovaným kotletám či špízům. Je doporučováno k nejrůznějším úpravám zvěřiny, zejména v kombinaci s ovocnými omáčkami.

Cabernet Sauvignon

Má výrazný charakter a bohatou tanínovou strukturu. Vína jsou tělnatější a mají tmavší barvu. Jeho aroma a chuť je směsí černého rybízu, cedrového dřeva, grafitu a vůně doutníkové krabice.
Cabernet Sauvignon víno s výraznou chutí a vůní a proto se hodí k těžším jídlům, výborný je ke zvěřině i skopovému. Ale především k tvrdým tučným a modrým sýrům. Hodí se k hutnějším úpravám hovězího masa i ke svíčkové.
Ochutnala jsem domácí moravský Cabernet Sauvignon (r.2005), slova pana vinaře: „Víno je intenzivní rubínově červené barvy, v chuti je plné taninu. Aroma připomíná lesní plody s nádechem zeleného pepře. Víno doporučuji ke grilovanému masu, šunce, zvěřině a sýrům.“

Frankovka

Víno, jehož barva je tmavší, sytá, rubínově ohnivá. Vůně je intenzivní, výrazně kořenitá i ovocná. Ve vůni najdeme višně, švestky, švestková povidla i červenou papriku.
Hodí se ke všem červeným masům výrazné chuti i ke zvěřině. Frankovka dobře doplňuje ušlechtilé sýry i pikantnější těstoviny. Dobře ladí k pikantnímu guláši, ale také k pizze.
Ochutnala jsem domácí moravskou Frankovku o které vinař doslova básnil; „Víno je vyzrálé s typickou čokoládou, které nejlépe doplní pokrmy z tmavého masa.“

Merlot

Víno tmavě rubínové až granátové barvy s vůní červených třešní, švestek, černého rybízu, fíků a tabáku. Jeho půvab spočívá v sametově ovocné chuti. Výborně doprovodí pokrmy z červeného masa, ale také králíka a drůbež. Je doporučováno k různým jemným paštikám, k srnčímu či jelenímu ragú, k telecímu masu, k pokrmům s výraznou chutí rajčat nebo k ementálu.
Přinesla jsem lahvový Merlot (r.2004) z Chile, který pan vinař ohodnotil: „Víno je barvy plně fialové, teplé sametové chuti s ovocnou kořeněnou vůní. Doporučuji k delikátním sýrům.“

Všechna pravidla existují proto, aby se porušovala. Jelikož žádná kombinace vína a pokrmu není pevně stanovena, záleží jen na nás, co si zvolíme.
Vybrali jste si kterým vínkem si zpestříte dnešní večer? Ještě ne? Tak snad příští díl vám přinese nějaké střípky o té vaší oblíbené odrůdě.

Foto: Profimedia



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 2
  • Nogard
    Nogard

    chutě vína

    Osobně mám z červených asi nejradši Modrého portugala. Jinak jsem nikdy nepřišel na to, jak "odborníci" určují ty chutě - lesní plody s nádechem švestky mírně okořeněné zeleným pepřem :) Ne že by tam občas nějaká ta chuť poznat nebyla, ale celkově zastávám spíše názor, že tohle je součást takové té "vinařské latiny"

    14.05.2008 19:19:01

    • autorka
      autorka

      Re: chutě vína

      Osobně s vámi naprosto souhlasím. Jelikož jsem ochutnávala stejné víno jako vinař a v chuti jsem nenašla ani čokoládu ani zelený pepř. A přidávám 2.díl, kde je i ta vaše oblíbená odrůda. Já osobně preferuji André a Svatovavřinecké. Ale osbně miluju červené jako takové.

      14.05.2008 19:51:02

Celkem záznamů: 2

Přidat příspěvek k článku Spojení červeného vína a lahodného pokrmu 1.díl

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.