Říká se, že co člověk, to jiná chuť. Tímto článkem bych chtěla polechtat vaše chuťové pohárky a navnadit vás ke konzumaci dobrého červeného vínka.
Přináším výčet některých odrůd červeného vína a doporučené pokrmy. Musím se přiznat, že jsou to odrůdy, které sama preferuji a proto prosím o prominutí, pokud tu svou zde nenajdete.
Velmi příjemné, mohutné a komplexní víno barvy tmavě granátové. Ve vůni můžeme cítit peckovité ovoce s tóny borůvek, případně povidel či švestek v kvasu.
Hodí se ke smaženým rybám, jednodušším úpravám červených mas, sýrovým pomazánkám, vyzrálým dvouplísňovým sýrům, grilovaným kotletám či špízům. Je doporučováno k nejrůznějším úpravám zvěřiny, zejména v kombinaci s ovocnými omáčkami.
Má výrazný charakter a bohatou tanínovou strukturu. Vína jsou tělnatější a mají tmavší barvu. Jeho aroma a chuť je směsí černého rybízu, cedrového dřeva, grafitu a vůně doutníkové krabice.
Cabernet Sauvignon víno s výraznou chutí a vůní a proto se hodí k těžším jídlům, výborný je ke zvěřině i skopovému. Ale především k tvrdým tučným a modrým sýrům. Hodí se k hutnějším úpravám hovězího masa i ke svíčkové.
Ochutnala jsem domácí moravský Cabernet Sauvignon (r.2005), slova pana vinaře: „Víno je intenzivní rubínově červené barvy, v chuti je plné taninu. Aroma připomíná lesní plody s nádechem zeleného pepře. Víno doporučuji ke grilovanému masu, šunce, zvěřině a sýrům.“
Víno, jehož barva je tmavší, sytá, rubínově ohnivá. Vůně je intenzivní, výrazně kořenitá i ovocná. Ve vůni najdeme višně, švestky, švestková povidla i červenou papriku.
Hodí se ke všem červeným masům výrazné chuti i ke zvěřině. Frankovka dobře doplňuje ušlechtilé sýry i pikantnější těstoviny. Dobře ladí k pikantnímu guláši, ale také k pizze.
Ochutnala jsem domácí moravskou Frankovku o které vinař doslova básnil; „Víno je vyzrálé s typickou čokoládou, které nejlépe doplní pokrmy z tmavého masa.“
Víno tmavě rubínové až granátové barvy s vůní červených třešní, švestek, černého rybízu, fíků a tabáku. Jeho půvab spočívá v sametově ovocné chuti. Výborně doprovodí pokrmy z červeného masa, ale také králíka a drůbež. Je doporučováno k různým jemným paštikám, k srnčímu či jelenímu ragú, k telecímu masu, k pokrmům s výraznou chutí rajčat nebo k ementálu.
Přinesla jsem lahvový Merlot (r.2004) z Chile, který pan vinař ohodnotil: „Víno je barvy plně fialové, teplé sametové chuti s ovocnou kořeněnou vůní. Doporučuji k delikátním sýrům.“
Všechna pravidla existují proto, aby se porušovala. Jelikož žádná kombinace vína a pokrmu není pevně stanovena, záleží jen na nás, co si zvolíme.
Vybrali jste si kterým vínkem si zpestříte dnešní večer? Ještě ne? Tak snad příští díl vám přinese nějaké střípky o té vaší oblíbené odrůdě.
Foto: Profimedia
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena