Abyste zvolili k vydatné krmi správné víno, přináším vám střípky o dalších čtyřech odrůdách červeného vína.
Jak řekl Homér: "K lidskému štěstí a k úsměvné pohodě patří prostřený stůl, víno a přátelé."
Červené víno se doporučuje pacientům trpícím vysokou hladinou cholesterolu. Pravidelným pitím červeného vína (1 - 2 dl) se snižuje pravděpodobnost vzniku koronárních srdečních chorob.
Víno světle granátové až višňově černé barvy s fialovými okraji. V chuti lehčí, harmonické, s menším obsahem tříslovin. Vůně je ovocná, výrazně malinovo-ostružinová.
Výborně uplatní své vlastnosti ve spojení s biftekem nebo k pokrmu ze zvěřiny. Je vhodný ke zrajícím sýrům (hermelín), k hutnějším úpravám drůbežího masa i k těstovinám.
Barva je mladě fialková s nazlátlým okrajem. Ve vyzrálích ročnících nacházíme vůni malin, žampionů i lékořice. V chuti je víno plné, sametové, jemně kořenité s hořko-mandlovou příchutí, s dozvukem červeného rybízu a jahody. Někdy i třešní. Hodí se k červeným masům, ale i k dezertu. Dopujučuje se k jemnějším úpravám zvěřiny i k sýrům s ušlechtilou bílou plísní (kamadet).
Víno, jehož barva je intenzivní, purpurově červená až karmínová. Vůně je jemná s ovocným podtextem. Dominují tóny peckového ovoce - višně a třešně. Chuť je sametově plná, připomínající sušené švestky. Svatovavřinecké víno výborně doplňuje tradiční českomoravskou kuchyni. Víno je dobré k těstovinám, ale i k výraznějším kořeněným úpravám vepřového. Hodí se ke zvěřině, guláši, uzenému masu, huse nebo kačeně. Ochutnala jsem domácí moravské Svatovavřinecké kabinetní víno (r.2002), které vinař hodnotil: „Víno s tmavě červenou sametovou barvou, výraznou chutí připomínající zralé švestky doporučuji k hovězímu na slanině.“
Víno tmavě granátové barvy s fialovým zábleskem. Vůně je ovocně kořenitá, připomínající bobulové ovoce. V chuti můžeme najít ostružiny, višně, ale i višňový kompot. Zweigeltrebe je mohutným a zároveň hebkým a ušlechtilým vínem. Je doporučováno k jemně kořeněným masům, k bažantovi, koroptvím, biftekům i těstovinám. Můžeme ho podávat i k tvrdým sýrům.
Přinesla jsem zahraniční lahvové víno Pinotage (r.2007), kterým jsem pana vinaře moc nepotěšila, ale přesto ho ohodnotil: „Suché víno purpurové barvy, chutnající po banánech, jahodách i višních. Doporučuji vám k němu připravit jehněčí pečínku.“
Červená vína se nepodávají vychlazená. Těžší červená vína se podávají při 12 - 13 °C. Červená vína s bohatým obsahem taninu se doporučují podávat při 15 - 17 °C, kdy nejlépe vynikne jejich chuť i vůně.
A mně nezbývá než vám popřát dobrou chuť a na zdraví!
Foto: Profimedia
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena