reklama
hledat uživatel
       

K masům světlým volíme vína bílá a k tmavým masům vína červená. To ale není všechno, co je dobré o podávání vína na štědrovečerní večeři vědět.

Sekt na přípitek

Ke sváteční večeři patří přípitek.Velice vhodný je pro tuto příležitost lehký sekt, aperitiv, který dokáže povzbudit chuť i té nejuštvanější kuchařce, která již nemá na jídlo ani pomyšlení. Pokud chceme dát na doporučení sommeliéra, zapomeneme na sladké demi a zvolíme si suchý sekt (brut). Tradice velí začít celé menu rybí polévkou. Pro ty, kteří nechtějí alkohol příliš kombinovat, je tu dobrá zpráva, že sekt se hodí i k polévce. Je-li při podávání polévky již láhev sektu prázdná, můžeme k rybí polévce dále podávat vyzrálé neuburské, nebo rulandské bílé víno. K polévce zeleninové zvolíme raději bílé víno české odrůdy aurelius.

Víno ke kaprovi nebo řízkům

Ať již budeme večeřet smaženého kapra nebo vepřový řízek, nebude pravděpodobně na našem stole chybět ani tradiční bramborový salát. Takto podavaný kapr a řízek jsou jídla výrazné chuti. Stejné by mělo být i víno, které k pokrmu budeme pít, aby vytvořilo harmonický a gastronomický zážitek z hlavního chodu. Proto zvolíme vína s chutí tropických a citrusových plodů s vyšším obsahem alkoholu, jako je například chardonnay. Máme-li však jako hlavní chod ryby mořské, podáváme k nim raději vína růžová. 

Houbový kuba a kapr na černo

Ke kaprovi připravenému na černo se chuťově nejlépe hodí nově vyšlechtěná česká odrůda bílého vína malverina, která pochází z Pálavy. Houbového kubu, který se v některých rodinách připravuje na Štědrý den, výborně doplňuje bílé kořeněné víno - jako je například veltlínské zelené. Ale zrovna tak se k němu hodí již zmiňovaná marvelina.

Jaké víno ke sladkostem

Všeobecně platí, že ke sladkým pokrmům a cukrovinkám jsou nejvhodnější sladká červená vína. K zákuskům si svátečně připravíme svařené víno nejlépe z modrého portugalu nebo frankovky.

Recept na horké víno s ovocem

Ve varné skleněné konvici smícháme 1 litr červeného vína, očištěnou kůru z půlky citronu, 1 hvězdičku badyánu a jeden svitek skořice. Směs přivedeme k varu a odstavíme. Nesmí se vařit. Do nahřátých sklenic rozdělíme oloupané a na dílky rozebrané mandarinky. Přidáme po plátku pomeranče i s kůrou, do které jsme zapíchali hřebíček. Horké víno nalijeme přes sítko do sklenic na ovoce. Horké víno dochutíme pomerančovou šťávou a podle potřeby osladíme.

Foto: Profimedia



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
  • Evicka
    Evicka

    Malá připomínka

    Článek je velice pěkně napsaný, vytkla bych mu snad jen malá písmena u názvu odrůd. Označení demi se používá ve spojení demi-sec a znamená polosuchý, pro sladké sekty se používá označení doux.Krásné Vánoce

    20.12.2008 10:05:12

Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Správný výběr vína na slavnostní stůl

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.