reklama
hledat uživatel
       

Správný způsob vaření těstovin

Uvařit těstoviny se zdá jako snadná či monotónní práce, ovšem víte jak je uvařit opravdu správně? Jak důležité jsou těstoviny pro organismus? Že ne? Pak je tento článek určený právě vám.

Těstoviny ve výživě

Pro lidský organismus jsou těstoviny díky obsahu glycidů významným zdroje energie. Obsahují také značné množství proteinů, které mají svůj význam při redukci hmotnosti. Obsahují také vitamíny a minerální soli. Těstoviny, které se vyrábí ze semoliny (z tvrdé pšenice) se vyznačují tím, že obsahují glutin (lepek), který má mezi nejpřednějšími vlastnostmi tu, že umí vázat škroby. To způsobuje, že mají tvrdou a sklovitou konzistenci. Právě proto by se měly kvalitní těstoviny vyznačovat jednotným nažloutlým zbarvením a kompaktní strukturou bez bílých nebo tmavých skvrn. A ze stejného důvodu, jsou-li těstoviny dobré (to znamená s velkým obsahem lepku), voda, ve které se vařily, by měla zůstat nezkalená. Správně uvařené těstoviny by měly být al dente (na skus), to znamená ne příliš měkké, ale ani tvrdé, nedovařené. Naopak těstoviny, které vodu zakalí, jsou nekvalitní.

Jak správně uvařit těstoviny

Ve chvíli, kdy se rozhodnete uvařit těstoviny, vám může připadat, že nic jednoduššího již neexistuje. Přesto se po celá ta léta od vzniku těstovin sbíraly zkušenosti a rady, jak přichystat těstoviny skutečně dokonalé chuti.

Vody na přípravu těstovin musí být dostatek. Minimálně však jeden litr na každých 10dkg těstovin. I v případě, že budete chtít uvařit ještě menší množství než 10dkg, vody méně než jeden litr nedávejte, je vždy lepší vodou nešetřit a raději dát více než méně.

Olej je při vaření těstovin také skvělým pomocníkem, trochu oleje přidaného do vody s těstovinami jim prokáže příjemnou mastnou koupel, díky níž se těstoviny nepřilepí na dno hrnce a ani se neslepí k sobě. Ovšem pár kapek oleje můžete přidat také do hotových těstovin ihned po scezení. Prokáže vám to tutéž službu.

Sůl se správně používá hrubá. Přidáváme ji, když se voda začíná vařit a těsně předtím než do vody vsypeme těstoviny. Na jeden litr vody se dává přibližně 1dkg soli, ovšem pokud k těstovinám připravujeme omáčku výraznější chuti, stačí soli i méně.

Jakmile do vody vsypeme těstoviny, musíme počítat s tím, že se voda na chvíli přestane vařit, proto máme sporák nastaven na nejvyšší stupeň, aby se voda začala znovu vařit co nejdříve.

Sušené těstoviny při vaření znásobí svůj objem. Pokud si lámete hlavu, kolik těstovin uvařit -  pak počítejte, že na jednu osobu spotřebujete přibližně 8dkg těstovin, pokud je budeme podávat s omáčkou. Ovšem chytáme-li se připravit těstovinový salát, jejich množství můžeme trochu zvednout.

Těstoviny "al dente" jsou chutnější a lépe stravitelné. Abychom dosáhli takto uvařených těstovin, je potřeba vařit těstoviny správně podle návodu na obalu, který je výrobce povinný uvést. Ovšem i přesto jsou to údaje přibližné, jelikož každý sporák vaří jinak rychle, nový vaří samozřejmě rychleji než starý a plynový jinak než elektrický.

Foto: Profimedia



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 5
  • Šimon
    Šimon

    Komentář k článku Správný způsob vaření těstovin

    Prej Italové do vody nepřidávají olej, že prej musí aby těstoviny trošku lepily. Jinak se k nim omáčka nepřichytí a nebude na těstovinách držet. Vařit do té doby dokud nejsou al dente. To poznáte po ochutnání.

    22.06.2016 19:12:02

  • valda
    valda

    vařim je v normálním a nebo v teflonovem hrnci a ani olej nepomáhá k tomu aby se přilepili můžete poradit jak je vařit správně

    02.05.2015 12:14:33

  • těstoviny
    těstoviny

    nevím jak se vařej těstoviny moje teta je taky neumí co mám dělat?A neumim k nim vomajdu.

    25.03.2012 12:37:31

  • viorika
    viorika

    Skutečný návod

    Článek o ničem. Nejdůležitější je těstoviny hned po vsypaní do hrnce zakrýt pokličkou aby rychle zase začali vřít. Pak odkrýt a ztišit plamen. Návody na obalech jsou většinou k ničemu - al dente podle nich těstoviny nebudou. Nejjednodušší způsob - po pár minutách ochutnat jak na tom jsou.

    28.01.2009 20:27:23

Celkem záznamů: 5

Přidat příspěvek k článku Správný způsob vaření těstovin

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.