reklama
hledat uživatel
       

Stanování

Pokud jste ostřílenými trampy, máte jistě své zkušenosti s tím, co a jak si pod stanem uvařit. Mnozí ale letos vyráží stanovat do přírody poprvé, proto jistě nepohrdnou základními informacemi o tom, co vzít k tomuto účelu s sebou a jak si uvařit.

Co nás může odradit

Ačkoliv zájem o tento způsob trávení dovolené má stále méně lidí, přece jen není nad kouzlo přírody. Navíc nějaký ten týden nepohodlí se dá celkem bez úhony přežít. Největší negativum při rozhodování představuje komplikovanější osobní hygiena a možnost něco si uvařit. Ovšem stejně jako je v kempech samozřejmostí sociální zařízení, stále více kempů nabízí i společnou kuchyňku, kterou lze využít přinejmenším k uložení potravin do ledničky. Tato možnost ovšem může být pro nejednoho z nás nevhodná. Nejen že kapacita kuchyňky je mnohdy několikanásobně menší, než počet kempujících, ale bychom měli počítat i s tím, že sem tam z ledničky něco zmizí. Uvařme si tedy raději na vlastním vařiči ze zásob, které nepodléhají zkáze.

Vhodný vařič

Každý si asi vybaví tmavomodrou propanbutanovou láhev. Avšak nejen na ní se dá vařit. Sortiment dnešních obchodů s kempinkovým zbožím se rozrostl o jednorázové plynové kartuše malých rozměrů a zároveň výborného výkonu. Oblíbenými zůstávají lihové vařiče na pevný či tekutý líh. Jejich výhodou je snadná údržba a skladnost. Předností dalšího z řady vařičů, benzínového, je dostupnost paliva. Pomocí ventilátoru na 1,5V monočlánek, drobných šišek a větviček si zase uvaříme na takzvaném "dřívkáči". Jeho vyšší hmotnost vykompenzují téměř nulové provozní náklady. Zálesáckou klasikou s osobitým půvabem zůstává kotlík zavěšený nad otevřeným ohněm.

Nádobí

Základem by měla být investice do kvalitního švýcarského nože. Určitě by mu neměl chybět otvírák na konzervy, otvírák na lahve, vývrtka, kleště, pinzeta a ostrá velká čepel. Vyplatí se také jeden větší nůž pro krájení masa či chleba. Ke klasické příborové trojkombinaci nezapomeňme přibalit ještě vařečku s naběračkou. Neskladnou položku tvoří hrnce, mísy a talíře. Pro samotáře stačí sada menšího kastrolu a jídelní misky. Pro větší skupinu a náročnější jedlíky kromě toho doporučuji ještě jeden velký rendlík a pánev. Vyberte si sami, zda vám bude vyhovovat hliníkové, titanové nebo nerezové nádobí. Nápojové hrnky musí být z pevného plastu či kovu. Nezapomeňme si vzít s sebou trošku jaru na umytí vodě odolávajících nečistot.

Jaké potraviny s sebou

Jelikož jsou skladovací možnosti ve stanu notně omezeny, zejména co se teploty týče, musíme při výběru proviantu improvizovat. Zapomeňme na mléčné výrobky, salámy, vejce a čokoládu. Letní teplotní výheň naopak umožňuje skladovat například brambory, kořenovou zeleninu, jablka, olej, cukr, těstoviny, luštěniny, obilniny, polévky z pytlíku a neporušené konzervy. Masové konzervy si dokonce můžeme vyrobit sami. Určitě se vám osvědčí i bramborová kaše z pytlíku či pudink, jenž se zalévá pouze horkou vodou. Zkusme také těstoviny na sladko posypané kakaem či mákem. S sebou je také třeba vzít základní koření a sůl. Pro zachování aroma jsou dobré igelitové sáčky na "zip" nebo malé plastové dózy. Pokud se nebudeme nacházet v úplné divočině, jistě bude možnost zakoupit si někde alespoň čerstvé pečivo ke snídani a balenou vodu. A vlastní-li rybářský lístek, je o několik večeří postaráno.

A jak jste na tom s vařením pod širým nebem vy?

Foto: Profimedia.cz

Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 3
  • Beth
    Beth

    tak semizdá že i ten trenčanský párek s fazolí chutnal na ohni jinak než doma na sporáku, týjo nostalgický vzpomínky po tomhle článku :-)) jinak sůl dávám do pudélka od šumivých vitamínů, stejně tak směs grilovacího koření, nedostane se tam vlhkost a neprotrhne se jako sáček

    27.07.2006 08:18:58

  • Zdeno
    Zdeno

    vandrovská klasila

    Na našem vandru se dělala rejže s párkama, nebo těstoviny s lunecheonmeatem. Vaření na ohni je pro vandr trochu klasičtější než lihové nebo propanbutanové vařiče. Ty patří spíše opravdu pod stan k rodinné dovolené. Nicméně jednorázové probanbutanové vařiče nejsou drahé a na několika denní stanování u mácháče vám podle mého názoru budou v závislosti na typu stačit dvě náplně.

    26.07.2006 07:30:16

    • Jana Konvalinková
      Jana Konvalinková

      Re: vandrovská klasila

      Naprosto souhlasím. U nás se občas hodil malý, skládací lihový vařič, jinak to ohniště a kotlík. Jedla se kolínka s vepřovým masem ve vlastní šťávě, orestovaný lančmíd, nebo rýže s nějakou uzeninou. Ale i krupicová kaše se dala v kotlíku uvařit :-)).

      26.07.2006 10:48:45

Celkem záznamů: 3

Přidat příspěvek k článku Stanování

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.