reklama
hledat uživatel
       

Historie pěstování broskví

První zachované záznamy o pěstování broskví pocházejí už z období před 4000 lety z oblasti Asie, z Číny, kde je i jejich původní domovina. Postupně se rozšířily i na další kontinenty, také u nás najdeme broskvoně na mnohých zahradách. Známe broskve pravé, které jsou ochmýřené, a nektarinky, což jsou lysé broskve bez sametového povrchu. U nás jsou velmi rozšířeny odrůdy Champion, Flavortop, Amsden (broskve) a Andosa (nektarinky). Broskve dozrávají v závislosti na teplotě už počátkem srpna (Redhaven-broskve), nebo až v září (Cresthaven-nektarinky).

Složení broskví

Broskve jsou opravdu báječné ovoce. Broskve jsou peckovité plody, to znamená, že jejich sladká a šťavnatá dužnina skrývá tvrdou pecku. Obsahují velmi malé množství kalorií, žádný tuk ani sodík, zato jsou skvělým zdrojem vlákniny, plné vitamínu C a provitamínů vitamínu A. V broskvích nalezneme i některé vitamíny skupiny B. V tomto lahodném ovoci je i řada stopových prvků, např. hořčík, fosfor, draslík, zinek, železo, vápník a také kyselina listová. Sametové chlupaté plody broskvoně jsou asi z 80% tvořeny vodou, cukry jsou v nich zastoupeny asi z 9%. Konzumací broskví si tedy doplňujeme tekutiny a zároveň tělu dodáváme ovocné cukry, které se okamžitě uvolňují do krve.

Účinky broskví na náš organismus

Provitamíny vitamínu A chrání naše tělo před volnými radikály a dodávají nám svěžest. Vitamin B blahodárně působí na naše nervy, pokožku a posilují imunitní systém. Broskve působí povzbudivě na naše tělo i mozek. Díky vysokému obsahu niacinu a hořčíku dovedou broskve zlepšit náladu, povznášejí naši mysl a mají uklidňující účinky. Broskve posilují srdce, cévy i krevní oběh, pomáhají také při kašli a astmatu. Broskve působí také detoxikačně, močopudně a uvolňují zácpu, pomáhají čistit organismus od usazených odpadních látek, podporují hubnutí a přispívají k dobré kondici a vitalitě. Jako součást diety jsou broskve naprosto ideální.

Použití broskví v kosmetice

Jejich jedinečné vlastnosti jsou hojně využívány i v kosmetice. Broskve mají i krášlící účinky, protože zralé plody obsahují omlazující látky (karoteny, vitamín C, kyselinu nukleovou). Rozmačkaná broskev nanesená na pokožku ji navrací svěžest, z broskvových jader se zase lisuje olej, který se používá při výrobě kosmetických přípravků. Vlasové šampony jsou obohaceny o esence a výtažky z broskví, které dodávají vlasům lesk.

Sklizeň a zpracování broskví

Broskve trháme jakmile jsou plody jemné na dotek. Broskve se musí rychle konzumovat, nedají se dlouho skladovat. Pokud se chceme zbavit slupky, stačí plody spařit vroucí vodou a slupka půjde snadno oloupat. Při konzumaci broskví si musíme dávat pozor na pecky, které obsahují substance, ze kterých v těle vzniká kyanovodík. Toto ovoce se používá k výrobě kompotů (broskvovo-jahodový kompot), džusů (broskvová pochoutka), džemů (broskvové čatní), zmrzlin (broskvový šerbet), dezertů (grilované broskve), moučníků (dvoubarevná bábovka s broskvemi), do salátů (mrkvový salát s broskví) a také k dochucení hlavních pokrmů (kuřecí prsa s rýží a broskví).

Foto: Profimedia



Přidat příspěvek k článku Štavnaté broskve

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.