reklama
hledat uživatel
       

Stolování - kdy a jak nápoje

Některé nápojové sklo nerozlišuje tvarově sklenice pro jednotlivé druhy nápojů. Jejich základní tvar je válec, odlišná je pouze jejich velikost. Pro potřebu normální domácnosti jsou velmi výhodné.

Podávání nápojů

Při výběru sklenic na nápoje volíme takové tvary, které se dají lehce umýt. Pro všechna vína jsou nejlepší sklenice z čirého tenkého skla. Na vodu a pivo mohou být sklenice ze skla silnějšího.

Sklenice malované, příliš zdobené nevhodně konkurují svou pestrostí jemné barvě nápoje. Obvykle se svou barevností nehodí k ostatním věcem na stole.

Některé nápojové sklo nerozlišuje tvarově sklenice pro jednotlivé druhy nápojů. Jejich základní tvar je válec, odlišná je pouze jejich velikost. Pro potřebu normální domácnosti jsou velmi výhodné.

Kdy?

  • aperitivy jsou nápoje, které mají vzbudit chuť k jídlu, proto jsou obvykle nahořklé, s bylinnou příchutí, jako jsou přírodní vermuty, sherry, míchané nápoje, vodka, slivovice nebo koňak; podávají se před jídlem
  • lehká bílá vína se podávají ke studeným předkrmům, k rybám, k sýrům (ementál, eidam)
  • červená vína lehčí - k lehčím masitým pokrmům
  • červená vína silná - k těžkým, kořeněným pečením a ke zvěřině, k plísňovým sýrům
  • vína sladká - ke sladkým zákuskům
  • šampaňské polosladké - k sýrovému pečivu a ovocným moučníkům
  • šampaňské suché - ke sladkým moučníkům
  • likéry - po jídle s černou kávou
  • pivo - hodí se ke všem lehčím masům a tučným nekořeněným (vepřová pečeně), k sýrům
  • voda, minerálka, vinné střiky - ke všem pokrmům
  • ovocné střiky - ke sladkým zákuskům
  • koktajly jsou míchané alkoholické nápoje, ke kterým se podávají chlebíčky, drobné slané pečivo, slané mandle, olivy; podávají se samostatně v době mezi svačinou a večeří

Jak?

  • aperitivy - v plochých sklenkách na nožkách nebo v širších vinných skleničkách
  • bílá vína - chlazená na 8 - 10 °C, ne ledová, v menších skleničkách otevřeného tulipánového tvaru
  • červená vína - ohřátá na pokojovou teplotu (15°) ve větších vinných skleničkách uzavřeného tulipánového tvaru
  • šampaňské nebo jiná šumivá vína - podáváme v plochých širokých sklenkách naplněných do 1/3, abychom mohli mírným otáčivým pohybem víno rozproudit a perlit; lze podávat i ve vysokých sklenicích
  • likéry - podáváme v malých sklenkách
  • koňak - ve větších sklenkách tulipánového tvaru, nahoře uzavřeného, naplněné do jedné třetiny
  • pivo - studené asi 8 - 10 °C, ve větších odlivkách; nalévá se, až když se sedí u stolu, aby nezvětralo, dolévá se prázdná sklenice
  • voda, minerálka, ovocné šťávy - podává se studená v rovných sklenkách
  • vinné a ovocné střiky - v rovných vyšších odlivkách, velmi chlazené, se slámkou
  • koktejly - v plochých sklenkách na nožkách

Snažíme se dobrou úpravou a promyšlenou přípravou odstranit z cesty drobné překážky, které jsou nepříjemné ve společenském životě jak u rodinného stolu, tak i ve společenské velké jídelně. Postarejme se, aby ta chvilka, kterou společně prožíváme u stolu, nebyla chvílí nepříjemného napětí, ale chvílí přátelskou. Chvílí, kdy jeden myslíme na druhého, kdy nás neruší nepříjemný hluk ani nevkus a nepořádek. Kdy spolu vytváříme příjemné ovzduší ve svém bezprostředním okolí - v rodině i jinde.

Foto: Profimedia.cz



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Stolování - kdy a jak nápoje

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.