reklama
hledat uživatel
       

Stolování - o prostírání

Nyní si povíme o správném prostírání. Dodržujete doma zásady stolování nejen při slavnostních příležitostech, ale i ve všední dny?

Šálek nebo hrnek s nápojem při snídani nebo svačině podáváme na podloženém talířku. Má svůj účel - chrání stůl před znečištěním, odkládáme na něj lžičku, popřípadě i zákusek. Místo talířku můžeme použít tácek.

Talíře pokládáme asi 2cm od okraje stolu. Vpravo u talíře položíme příbory seřazené k talíři tak, aby příbor, který bude potřeba nejdříve, byl na kraji vpravo.

Nůž klademe vpravo ostřím k talíři, vedle lžíci. Vidličku vlevo od talíře, špičkou nahoru. Ke špičce nože postavíme sklenici. Vlevo u talíře, je-li třeba, misku nebo talířek na salát. Misku na kompot stavíme vpravo před jídelní talíř. Lžička ke kompotu se dává před talíř - rukovětí k pravé ruce, kam klademe i příbor na moučník, a to tak, jak jej bereme do ruky. Tedy moučníkový nůž střenkou vpravo, vidličku rukojetí vlevo. Ubrousek složíme vlevo od talíře

Slánky mají být v dosahu, proto dáváme raději 2 - 3 menší slánky než jednu velkou uprostřed stolu.

Úprava stolu při slavnostních příležitostech

  • Podáváme-li večeři nebo oběd při slavnostních příležitostech, je úprava stolu v základě stejná jako při jednoduchém obědu. Protože je však více chodů, je třeba umístit příbory po obou stranách talíře tak, jak půjdou pokrmy za sebou. Ubrousek jednoduše složený dáváme buď na talíř, nebo vedle talíře vlevo.
  • Při slavnostních příležitostech podáváme také více nápojů. Sklenice na ně stavíme vždy vpravo ke špičce nože za sebou tak, jak je budeme potřebovat. Nejdříve sklenici na vodu nebo pivo, pak sklenku na bílé víno, červené víno atd. Jakmile začneme nalévat jiný nápoj, sklidíme se stolu předcházející upotřebenou sklenici. Sklenice stavíme za sebou směrem ke středu stolu nebo do trojúhelníku. Nápoje naléváme zprava. Sklenice neplníme až po okraj, necháváme je asi prst od okraje prázdné.
  • Prostředek stolu nepřetěžujeme ani květinami, ani mísami. Dobrou službu nám prokáže příruční stolek, kde připravíme nádobí potřebné pro další chody a kam hned odkládáme již nepotřebné předměty, prázdné mísy a další nepotřebné věci.
  • Pokud upravujeme stůl jako bufet, dáváme ke středu stolu mísy s pokrmy (pokud možno přikryté), příbory na podávání, džbánek s nápojem a sklenice. Ke kraji stolu narovnáme na sebe potřebné talíře, po straně příbory a ubrousky. Každý si poslouží sám a odklidí po sobě upotřebené nádobí, aby i ten poslední našel stůl dobře upravený.

Květiny na stole

Květina na stole je vždy vkusnou ozdobou a zpříjemní každé jídlo.

I ve společných jídelnách několik malých váziček s čerstvými květinami má vliv na náladu a tím i na chuť strávníků.

Obvykle se květinová výzdoba dává doprostřed stolu, nejsou-li tam mísy. Nemá však překážet stolujícím svou výškou či velikostí.

Na jídelní stůl patří buď nízká kytice v ploché váze nebo několik květů v malých vázičkách. Pokud jsou uprostřed stolu mísy s jídlem, dáváme několik váziček po celé délce stolu mezi talíře nebo ke konci stolu, není-li stůl zevšech stran obsazen. Na stůl dáváme květiny jen čerstvě řezané, ale ne příliš vonící.

Stejně jako dobrá úprava stolu není podmíněna nákladností nádobí, tak i dobrá květinová výzdoba nevyžaduje drahé skleníkové květiny. Drobné květiny, malé větévky v jednoduchých, hladkých a dobře umyvatelných vázičkách jsou pěkným a žádoucím doplňkem správně prostřeného stolu.

Příště - o podávání pokrmů a nápojů. Víte, jak na to?

Foto: Profimedia.cz



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 6
Celkem záznamů: 6

Přidat příspěvek k článku Stolování - o prostírání

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.