reklama
hledat uživatel
       

Pokrmy přinášíme na stůl v mísách na podnosu. Na stůl nepatří nádoby, ve kterých se pokrm připravoval a neodpovídají vzhledu stolu. Kromě gratinovaných pokrmů.

Mísy stavíme doprostřed stolu tak, aby byly na dosah všem strávníkům. Pokud si je hosté podávají, pak směrem zleva doprava sousedovi - aby mohl nabírat z levé strany. Obcházíme-li s mísou kolem stolu, podáváme ji také z levé strany a nejblíže k talíři do stejné roviny. Mísu se snažíme držet v jedné ruce, aby se mohla snadno přisunout k talíři.

Použité talíře a příbory sbíráme z pravé strany na podnos v levé ruce. Nikdy nedáváme na sebe talíře, na kterých leží příbory!

Podávání pokrmů

  • Nápoje naléváme zprava přímo do sklenic na stole, v pravé ruce držíme láhev nebo džbánek.
  • Podáváme-li maso, pak úhledně nakrájené na míse nebo jen jednoduše ozdobené příkrmem či saláty a zeleninou. Okraje mísy necháme volné - pro pohodlné přidržování mísy. Na větší množství příkrmu používáme zvláštní mísy, misky nebo talířky.
  • Ryby podáváme na míse s vidličkou a lžící nebo lopatkou, pokud nejsou naporcované.
  • Sýry - nakrájené - podáváme vidličkou nebo lopatkou, k sýrům na mísu dáváme nůž a lopatku. Máslo podáváme na misce či plochém talířku s malým nožem.
  • Sypké pokrmy podáváme lžící, drobně rozkrájené pokrmy v omáčce - lžící a vidličkou.
  • Moučníky podáváme dle druhu: pěny a nákypy - lžící, dorty - lopatkou, tvrdší suché pečivo - moučníkovými kleštěmi.
  • Kompoty podáváme v hlubších mísách se lžící. Pro pecky dáváme pod misky podtalířky.
  • Chléb dáváme na stůl nakrájený v košíčku vyloženém ubrouskem, aby neokoral, nebo v celku na prkénku s nožem.

Podávání nápojů - výběr

Podávané nápoje by měly vhodně doplňovat jednotlivé pokrmy. Chuť a vůně pokrmů má být v souladu s chutí a jemnou vůní nápoje. K jednotlivým jídlům o jednom nebo dvou chodech podáváme kromě vody ještě jeden nápoj, který vybereme podle masitého pokrmu.

  • k rybám a bílým masům - bílé víno
  • k pečením, zvěřině a masům kořeněným - červené přírodní víno
  • k obědu nebo večeři o několika chodech - sestavíme chod nápojů tak, jako sestavujeme jídelní lístek, aby se jídla i nápoje doplňovaly
  • před jídlem - aperitiv, k masitým pokrmům - víno dle druhu masa (k masům i pivo)
  • během jídla - vodu či minerálku
  • k moučníkům, zákuskům - přírodní vína mírně sladká nebo šampaňské
  • po jídle k černé kávě - likéry, ale ne příliš sladké

Máte-li někdo strach z toho, že je to mnoho nových pravidel, mnoho rad a návodů, které vám nic neříkají, stačí jen zajít ke svým přátelům nebo s milým člověkem častěji do společnosti a vnímat více prostředí, kde budete společně pobývat. Právě tam totiž zjistíte, co neznáte, čemu se chcete ještě přiučit nebo naopak, jakých chyb se dopouští i někdo jiný. Nejsme všichni tak dokonalí, abychom pouhou výchovou v rodině dospěli k nulovým nedostatkům. Všichni se učíme nejen radami a zkušenostmi, ale také chybami svými i druhých.

Pokud se někomu zdá návod pro správné stolování stále neúplný, nemusí se ničeho obávat. Příště si povíme něco více o tom, kdy a jak podáváme nápoje.

Foto: Profimedia.cz



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Stolování - podávání pokrmů a nápojů

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.