reklama
hledat uživatel
       

Stolování

Vzhled a podávání pokrmů podporuje chu� k jídlu. Jíme-li s chutí, využijeme pro své tělo nejlépe všechny potřebné látky, ze kterých je složena naše strava. V příjemném prostředí si také lépe a dokonaleji odpočineme. Pamatujeme si je dobře?

Proto je třeba, abychom úpravě stolu věnovali takovou péči, jakou věnujeme úpravě pokrmů, a podávali pěkně upravená jídla na dobře upraveném stole.

Upravený stůl je stůl účelně, prostě a čistě prostřený, kde je vše přehledné a uspořádané tak, abychom mohli jíst v klidu, bez zbytečného odbíhání. Při stolování nejde o výstavu skla, porcelánu a stříbra! Naopak. Na stole má být jen to, co je k jídlu naprosto nutné, abychom stůl zbytečně nepřeplňovali. Každý pokrm, i rychlá snídaně nebo jednoduchá večeře, mohou a mají být vkusně a upraveně podávány.

V kuchařských knihách je mnoho předpisů a zvyklostí, ale také jich mnoho může odradit ženu či muže, kteří musí v dnešní době hodně hospodařit s časem. Pokud se však oprostíme od zbytečných společenských předpisů, dostaneme se k základu dobré úpravy stolu. Poznáme, že správná úprava jídelního stolu záleží pouze na splnění několika požadavků, které nám dává správná životospráva. A když si uvědomíme všechna "proč", zapamatujeme si i pravidla správného stolování.

A jak je to s mladým člověkem, který se všem základům teprve učí? Který z velké nabídky pravidel, zvyklostí a společenských předpisů má v hlavě někdy jen zmatek? Který popadne do rukou jídlo, které leží na stole a ve spěchu ani nevidí, že u stolu není sám? Po mladém člověku nikdo nebude žádat, aby znal pravidla všechna, těžko je však někdy zvládne, bude-li ke všemu přistupovat po svém a originálně a nebude vnímat ponaučení, které se skrývá v chování ostatních. Chce-li být někdo skutečně originální, pak musí velmi dobře znát pravidla, která chce porušovat.

Základní pravidla v bodech

  • Pokrmy - mají být chutné, vzhledné, dobře stravitelné a správně teplé. Proto používáme vyhřáté a přikryté mísy. Na vodu používáme chlazený džbánek a naléváme ji do sklenic až před jídlem.
  • Klid při jídle - neměli bychom odbíhat od stolu. Nemá být zbytečný hluk, spěch, rozruch. Vše potřebné si připravíme na stůl předem. Používáme ubrusy či ubrousky, které tlumí hluk.
  • Prostření stolu - úhledné, aby úprava vzbuzovala chuťnejen při usedání ke stolu, ale i během jídla. Uspořádání má být takové, aby mělo vše své místo a přesto bylo snadno dosažitelné. I po jídle by měla být úprava stolu zachována, proto se stolu odstraníme vše, co nepotřebujeme k dalšímu pokrmu jako slánky, prázdné mísy, špinavé talíře a příbory. Lze říci, že to, jak kulturně jíme se pozná spíše při pohledu na úpravu stolu po jídle, než podle toho, jak je upraven před jídlem.
  • Ubrusy - pro každodenní jídlo prostíráme barevné ubrusy či pokrývky, pro slavnostní příležitosti bílé. Vhodné je použít společně i malé pokrývky, které jsou snadno vyměnitelné.
  • Desku stolu - chráníme před přímým dotekem horkých mís. Používáme podložky, které izolují (proutěné, dřevěné, kovové), vždy však snadno čistitelné.

Dětský stůl

Mají-li se děti co nejdříve a správně naučit jíst, je nejlépe, sedí-li u stolu s dospělými. Dáme jim jen menší příbory a talíře a pod ně podložku. Sedadlo vyvýšíme dětem tak, aby seděly ve správné výši. Pro ty nejmenší je na trhu k dostání výběr dětských sedaček, které jsou ke stolům již přizpůsobeny. Velmi často děti jedí samy, a proto jim prostřeme se stejnou pečlivostí jako dospělým. Jen tak se děti naučí chovat správně u stolu.

"Požitek ze stolování nezná žádné extáze, nadšení či unášení se. Tento nedostatek intenzity však plně nahrazuje jeho trvanlivost. Kromě toho má zvláštní výsadu, že nás připraví na ostatní druhy požitků a dokonce nás dokáže utěšit po jejich ztrátě." Říká klasik umění gastronomie Brillat-Savarin.

Příště si povíme o správném prostírání. Dodržujete doma zásady stolování i ve všední dny?

Foto: Profimedia.cz



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Stolování

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.