Proč nemoc z líbání?
Viry se přenáší slinami nakažené osoby. Projev infekce však záleží na imunitní odpovědi organismu. Máte-li silný imunitní systém, nejste-li ve stresu či v totálním nervovém vypětí, nemusí u vás nemoc vůbec proběhnout. Udává se, že 5 lidí ze 100 onemocnění po kontaktu s infikovaným EB virem.
Jak se takové onemocnění projevuje?
Zpočátku se příznaky podobají angíně: únava, horečka, bolesti hlavy a svalů, zvětšené lymfatické uzliny. V nejvážnějších případech dojde k zánětu jater a zvětšení sleziny. Varujícím je, trvá-li horečnaté onemocnění a nadměrná únava déle než týden. Pak byste měli raději navštívit lékaře, který dle laboratorních hodnot pozná více.
Jak probíhá léčba
Léčba trvá přibližně šest měsíců. V akutní fázi je třeba dodržovat klid na lůžku a odpočívat. V minulosti byla dalším krokem léčby přísná jaterní dieta. To už dnes neplatí. Stačí dodržovat obecné zásady zdravé stravy, to jest plnohodnotná strava s přiměřeným obsahem všech základních živin. Někteří lékaři doporučují na začátku nemoci držet krátký půst, který by neměl trvat déle než 24 hodin. V době půstu byste měli jen popíjet vodu, čerstvou ovocnou nebo zeleninovou šťávu, bezinkový a mátový čaj.
Co si odborníci představují pod pojmem zdravý vyvážený jídelníček?
V prvé řadě je důležité jíst pravidelně, vícekrát denně po menších porcích. Konzumovat čerstvou a kvalitní stravu. Měli bychom se vyvarovat konzervám a polotovarům. Nepřejídáme se a jíme s rozumem.
Nezapomínáme na pestrost svého jídelníčku. Potřebujeme velký přísun ovoce a zeleniny, a proto je třeba zařadit do svého jídelníčku alespoň 5 porcí. Vitamíny získáme také z přírodních ovocných šťáv.
Až do úplného uzdravení je dobré denně užívat vitamín C a B-komplex. Snažit se omezit tuky, hlavně tuky živočišného původu. Oleje, jež obsahují nenasycené mastné kyseliny, mají důležité látky, z nichž vznikají významné působky ovlivňující příznivě váš imunitní systém i činnost jater, mozku a dalších orgánů.
Je třeba omezit smažená jídla. Zdravější a lepší jsou vařená nebo dušená. Pokud dostaneme chuť na maso, není v tom žádný problém. Jen si vybíráme méně tučná a bílá masa jako drůbež (kuře, krůta), králík, ryby.
Zpočátku nevhodná jsou ostrá, kořeněná jídla, a proto chilli, ostrou papriku při vaření raději nepoužíváme. V neposlední řadě je důležitý dostatečný příjem tekutin, alespoň 1,5 až 2 litry denně. Není potřeba pít jen vodu, ideální jsou také naředěné ovocné a zeleninové šťávy, které vám dodají dostatek vitamínů a minerálů.
Alkohol bychom měli ze svého života vyloučit alespoň na půl roku, nepředstavuje totiž jen zvýšenou metabolickou zátěž, ale působí také toxicky. Oslabuje tak naši imunitu a poškozuje játra, která se pak často zanítí.
Věřte nebo nevěřte, dodržováním zdravého jídelníčku dáte tělu příležitost se z této nemoci uzdravit. Máte vlastní zkušenosti s mononukleózou?
Foto:
Profimedia.cz