Není snad nikdo, koho by alespoň jednou za život nepotkaly trávicí potíže. Nezáleží na tom, zda jsou dlouhodobé nebo se objeví jen zřídka.
Také nemusí znamenat vždy organické postižení některé z části trávicího ústrojí. Pokud se objeví, jsou pro člověka pokaždé nepříjemnou součástí dne. A právě střevní problémy trápí opravdu hodně lidí. Jen ve vyspělých zemích má tyto potíže téměř polovina obyvatel. Lékaře však vyhledá jen pouhá čtvrtina z nich.
Funkční poruchy jsou většinou dlouhodobé. Přijdou a zase zmizí, aby se objevily znovu po určitém čase. Někdy kratším, jindy delším. Pak se projeví tímto způsobem:
Jeden jediný způsob se odehraje během několika minut, maximálně desítek minut. Nejde tedy o projevy trvající několik dnů.
Většinou mají tyto poruchy souvislost s naším denním režimem, s tím, co jíme, jakou máme dietu, ale také se stresem, který prožíváme. Pokud přidáme špatnou kombinaci potravy a časté přejídání, pak je to právě ten moment, který náš organismus nedokáže vyřešit - neumí po jídle dodat potřebné množství trávicích enzymů. Nedostatečně natrávená potrava se potom postará sama v některé z části zažívacího traktu o vznik nepříjemných a velmi často bolestivých projevů.
Stres sám o sobě také může být a je často prvotním momentem poruch trávení. Lidé však neodborně nazývají zažívací potíže spojené se stresem - tedy s vypjatými životními situacemi - neurózou.
Jde-li o věk a pohlaví člověka, který trpí zažívacími potížemi, pak je to období od 20 do 45 let a více se vyskytují u žen než u mužů. Pokud však má člověk (žena nebo muž) poruchy dlouhodobé, určitě by neměl zapomenout na vyšetření u odborného lékaře. Je vhodné podchytit příčiny, které mohou být více či méně skryté, včas.
Všechny střevní potíže souvisí úzce se střevní mikroflórou. Ta by měla být v optimálním stavu, a proto se doporučuje užívat probiotika. Jde o látky, které urychlují trávení a samy jsou nestrávené v tenkém střevě, odkud se dostávají do tlustého střeva. Jsou vlastně živou mikrobiální složkou potravy, která má při konzumace v dostatečném množství účinky prospěšné našemu zdraví. Tyto látky najdeme v kysaných mléčných výrobcích, v některých jogurtech, ale jsou zpracované i jako tablety s bakteriemi mléčného kvašení. Jestliže člověk nesnáší nebo z jiných důvodů nemůže mléčné výrobky, pak právě tablety jsou pro něj nejvhodnější. Složení mikroflóry se mění během života člověka, s věkem je jiné a je citlivé na změny prostředí. Ovlivní ho některé léky užívané v době nemocí, ovlivní ho medikamenty podávané ženám v období menopauzy a podobně. Proto je vhodné se vždy poradit s lékařem, jestli právě probiotika mohou nežádoucí účinek léků na zažívání vyloučit a přinést tak klid pro naše zažívací ústrojí.
Foto: Profimedia
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena