reklama
hledat uživatel
       

Příprava studených krémů není moc náročná, ale vyžaduje některé ingredience, které umožní vznik správné konzistence. Také je třeba mít částečnou míru zkušeností.

Základní součásti studených krémů

  • mléko nebo smetana
  • cukr - jemný písek
  • k zahuštění - žloutky, škrobová moučka, pudinkový prášek, želatina
  • na zkypření - šlehaná smetana, sníh z bílků

Šlehání smetany

Správná hustota krémů záleží na správném ušlehání sněhu nebo smetany. Smetana musí být dobře vychlazená a vléváme ji do vychlazené nádoby ke šlehání. Při volném šlehání krouživými pohyby zabráníme jejímu vystřikování. Jakmile začne houstnout a není u dna tekutá, přidáme cukr a smetanu plníme do zákusků. Naplněné zákusky přechováváme v chladnu a spotřebujeme je tentýž den.

Používání želatiny do krémů

Do některých krémů přidáváme pro zpevnění želatinu. V létě je jí třeba dávat více než v zimě. Také do krémů, do kterých dáváme kyselé příchutě (například citronovou šťávu nebo šťávu ovocnou), přidáváme více želatiny, protože vlivem kyselých přísad klesá tuhost želatinového krému. Kyselé přísady způsobí také srážení smetanových krémů a řídnutí krémů zahuštěných škrobovou moučkou.

Příklady krémů

Jahodový krém

V mléce dobře rozmícháme žloutky, cukr a škrobovou moučku. Ve vodní lázni necháme směs přejít varem za stálého míchání a pak krém dáme vychladnout. Nakonec přimícháme koňak a ušlehanou smetanu. Krém používáme například na čerstvé jahody. Střídáme vrstvy jahod s krémem v poháru, necháme dobře vychladnout a zdobíme šlehanou smetanou.

Tvarohový krém

Pudink rozmícháme v mléce a povaříme. Krémový sýr (žervé) utřeme se žloutkem a cukrem a přidáme do vychladlého pudinku. Znovu vychlazený hotový krém zdobíme čerstvým nebo kompotovaným ovocem.

Oříškový krém

Opražené oříšky zbavené slupky umeleme a smícháme s jemným cukrem a smetanou. Pak šleháme s přidanou vanilkou do husté pěny. Hotový krém v pohárku zdobíme oříšky a podáváme.

Na závěr

Studené krémy jsou opravdovou pochoutkou. Při jejich podávání se volí nejen vrstvení do pohárů, ale je možné připravit i krémy do forem, o kterých se více dozvíte přímo v článku - Krémy ve formě.

Foto: Profimedia