reklama
hledat uživatel
       

Studené omáčky připravujeme ze základní receptu na majonézu. Sice v obchodech seženeme množství majonéz, ale připravit si majonézu domácí z kvalitního oleje a třeba domácích vajec není nikdy na škodu.

Recept na základní majonézu

Budeme potřebovat 2 žloutky, 2,5dl kvalitního oleje, špetku soli a pár kapek kvalitního octa nebo citronové šťávy.

Žloutky pokojové teploty vyklepneme do mísy a vmícháme sůl. Olej přidáváme po troškách za stálého míchání. Do husté majonézy nakonec vmícháme citronovou šťávu nebo ocet. Podle chuti lze přidat i špetku dvě moučkového cukru. Majonézu můžeme dobře našlehat i ručním šlehačem nebo pomocí mixéru, volíme však nižší otáčky, jinak by se pěnovitě našlehala, zřídla by a klesla.

Základní majonézu můžeme nechat v lednici i několik dní - uzavřené krabičce a umístěnou tak, aby nenamrzla. Použít můžeme majonézu samotnou, ale výborně se uplatní při výrobě domácích studených omáček.

A jakou studenou omáčku z majonézového základu připravit?

Domácí tatarská omáčka

K základní majonézové omáčce (200g) přidáme nastrouhanou sterilovanou okurku, půlku nasekané malé cibule, trochu citronové kůry, cukru, soli, mletého pepře a třeba nasekané pažitky či petrželky.

Sardelová omáčka

Do majonézy (opět 200g) vmícháme lžičku sardelové pasty, nasekanou petrželku nebo pažitku, lžičku hořčice a pár kapek worcestru.

Maltézská studená omáčka

K základu přimícháme smetanu ke šlehání (3 lžíce), asi 4 plátky nakrájené šunky, šťávu z půlky pomeranče a citronu, trochu soli, cukru a worcestru.

Studená omáčka z kari

Kari omáčka za studena je zvláštní tím, že obsahuje jablka. 200g majonézy smícháme s prolisovanými kompotovanými jablky, přidáme cukr, sůl a šťávu z citronu.

Využití studených majonézových omáček

Takto připravené omáčky se hodí k opečeným bramborám, ke grilovanému masu, karbanátkům, uzenému masu apod. Některé druhy užijeme k rybám, plodům moře, k plněným těstovinám nebo k pečenému masu.

Základem studené omáčky samozřejmě nemusí být jen majonéza. Studenou omáčku můžeme připravit i jako "řídkou pomazánku" z nejrůznějších přísad.

Pikantní španělská omáčka

Na omáčku budeme potřebovat 2 rajčata, půlku zelené a půlku červené papriky, zhruba 2 lžíce olivového oleje, lžíci červeného vína, 2 stroužky česneku, sůl a mletý černý pepř.

Rajčata spaříme, oloupeme a společně s paprikami rozmixujeme. Přidáme olivový olej promíchaný s vínem a prolisovaným česnekem. Dochutíme solí a pepřem.

Využití lehkých studených omáček

Studenou omáčku na zeleninovém základu využijeme třeba k mexickým kukuřičným chipsům nachos.

Recepty na studené omáčky

Studená hořčicová omáčka
(doba přípravy 10 min )

Dietní tatarská omáčka
(doba přípravy 20 min )

Rychlá domácí majonéza
(doba přípravy 20 min )

Ostrá bylinková omáčka
(doba přípravy 10 min )

Studená koprová omáčka
(doba přípravy 25 min )

Smetanový dip s koprem
(doba přípravy 10 min )

Foto: Pixmac.cz

Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 2
Celkem záznamů: 2

Přidat příspěvek k článku Studené omáčky k chuťovkám: Začněte základní majonézou a kombinujte

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.