Zkuste si připravit některou ze studených omáček, které lze všestranně kombinovat. Začneme receptem na základní majonézu.
Studené omáčky připravujeme ze základní receptu na majonézu. Sice v obchodech seženeme množství majonéz, ale připravit si majonézu domácí z kvalitního oleje a třeba domácích vajec není nikdy na škodu.
Budeme potřebovat 2 žloutky, 2,5dl kvalitního oleje, špetku soli a pár kapek kvalitního octa nebo citronové šťávy.
Žloutky pokojové teploty vyklepneme do mísy a vmícháme sůl. Olej přidáváme po troškách za stálého míchání. Do husté majonézy nakonec vmícháme citronovou šťávu nebo ocet. Podle chuti lze přidat i špetku dvě moučkového cukru. Majonézu můžeme dobře našlehat i ručním šlehačem nebo pomocí mixéru, volíme však nižší otáčky, jinak by se pěnovitě našlehala, zřídla by a klesla.
Základní majonézu můžeme nechat v lednici i několik dní - uzavřené krabičce a umístěnou tak, aby nenamrzla. Použít můžeme majonézu samotnou, ale výborně se uplatní při výrobě domácích studených omáček.
K základní majonézové omáčce (200g) přidáme nastrouhanou sterilovanou okurku, půlku nasekané malé cibule, trochu citronové kůry, cukru, soli, mletého pepře a třeba nasekané pažitky či petrželky.
Do majonézy (opět 200g) vmícháme lžičku sardelové pasty, nasekanou petrželku nebo pažitku, lžičku hořčice a pár kapek worcestru.
K základu přimícháme smetanu ke šlehání (3 lžíce), asi 4 plátky nakrájené šunky, šťávu z půlky pomeranče a citronu, trochu soli, cukru a worcestru.
Kari omáčka za studena je zvláštní tím, že obsahuje jablka. 200g majonézy smícháme s prolisovanými kompotovanými jablky, přidáme cukr, sůl a šťávu z citronu.
Takto připravené omáčky se hodí k opečeným bramborám, ke grilovanému masu, karbanátkům, uzenému masu apod. Některé druhy užijeme k rybám, plodům moře, k plněným těstovinám nebo k pečenému masu.
Základem studené omáčky samozřejmě nemusí být jen majonéza. Studenou omáčku můžeme připravit i jako "řídkou pomazánku" z nejrůznějších přísad.
Na omáčku budeme potřebovat 2 rajčata, půlku zelené a půlku červené papriky, zhruba 2 lžíce olivového oleje, lžíci červeného vína, 2 stroužky česneku, sůl a mletý černý pepř.
Rajčata spaříme, oloupeme a společně s paprikami rozmixujeme. Přidáme olivový olej promíchaný s vínem a prolisovaným česnekem. Dochutíme solí a pepřem.
Studená hořčicová omáčka
(doba přípravy 10 min )
Dietní tatarská omáčka
(doba přípravy 20 min )
Rychlá domácí majonéza
(doba přípravy 20 min )
Ostrá bylinková omáčka
(doba přípravy 10 min )
Studená koprová omáčka
(doba přípravy 25 min )
Smetanový dip s koprem
(doba přípravy 10 min )
Bramborový salát na jedničku: Povyšte ho domácí majonézou!
Majonéza je velmi oblíbená pro své mnohostranné použití a své významné místo zaujímá hlavně v době nastávajících Vánoc a silvestrovských oslav. Jak na domácí majonézu, aby se opravdu podařila?
Foto: Pixmac.cz
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena