reklama
hledat uživatel
       

Sukralóza

Jedná se o nízkokalorické sladidlo, které se používá do potravin a nápojů. Vědci z Queen Elizabeth College v Londýně jej získali v roce 1976 chemickou přeměnou sacharózy. Kouzlo spočívalo v nahrazení tří hydroxylových skupin atomy chloru. Sukralózu možná mnozí znají pod značkou E955. Je to zdravější a méně kaloričtější varianta cukru a je více než 500krát sladší. Je tedy naprosto ideální pro všechny, co se snaží shodit nějaké to kilo a nehodlají se vzdát oblíbených sladkostí. Samozřejmě je významnou náhražkou cukru pro diabetiky a je šetrná též k našemu chrupu. Prodávat se sukralóza začala v Kanadě v roce 1991, později v dalších státech. Evropská unie jí dala zelenou teprve před čtyřmi lety, dnes dva ze tří uživatelů náhradních sladidel preferují právě ji.

Trošku zavádějící je však výrok, se kterým sympatizanti sukralózy často přícházejí. Není totiž pravda, že sukralóza neobsahuje žádné kalorie. Její kalorická hodnota je totiž v postatě stejná jako u klasického cukru. Sukralózy ovšem použijeme mnohosetnásobně menší množství. Navíc se v těle nerozkládá a projde v nezměněném stavu trávicím traktem.

Sukralóza a zdraví

Před tím, než používání sukralózy posvětily desítky nejvýznamnějších potravinářských organizací světa - mezi nimi též Evropský úřad pro bezpečnost potravin - proběhla řada testů, které potvrdily, že je sukralóza v podstatě neškodná. Museli bychom jí konzumovat více než 60 g denně, což odpovídá zhruba tisícovce tablet, kterými bychom si osladili kávu. Obávat se nemusíme ani toho, že sukralóza patří do stejné "rodiny" jako některé alkaloidy a dioxiny, je nerozpustná v tuku, takže se v našem těle obávaný chlór nehromadí.

Na adresu sukralózy se ovšem nepějí pouze oslavné písně, stejně jako mnozí brojí proti aspartamu či glutamátu. Sukralóza je prostě laboratorně vyrobená látka a není našemu tělu vlastní. Na druhou stranu raději nechtějme vědět, jaké nevítané chemikálie obsahují "zdravá" rajčata či jablka.

Proč se na etiketách poohlížet po sukralóze?

  • je vyráběná z přírodního cukru a také tak chutná
  • nezpůsobuje zubní kaz
  • sladkou chuť si potraviny se sukralózou uchovají i navzdory tepelným úpravám
  • je vhodná pro děti, těhotné ženy i diabetiky, což zatím nevyvrátila žádná studie
  • nemá žádné prokázané vedlejší účinky
  • dobře snáší kyselé a suché prostředí

Zaostříme-li náš zrak na etiketu, můžeme zjistit, že sukralóza je běžně v nápojích bez cukru, nízkokalorických jogurtech či zmrzlinách a cereáliích.

Foto: Profimedia



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 27
  • Petr
    Petr

    Šokujuící informace o sukraloze - únor 2019

    Vše je opět jinak (po pár letech).

    https://articles.mercola.com/s ites/articles/archive/2019/02/ 06/sucralose-harmful-effects.a spx

    20.05.2019 19:24:55

  • Justin
    Justin

    Neviem pochopit preco uz konecne vsetko prirodne...ved davno mame steviu,,a sukraloza..zevraj bezpecna dokedy?to iste roky tvrdili o aspartame a nakonec zistili,ze je to riadne svinstvo na rakovinu..Neverim tymto umelym srackam,,proste vsetko co je umele nemoze byt 100% ok.tomu neverte!jeto len dalsi byznis.

    28.07.2014 18:47:53

    • viilém
      viilém

      Re: Sukraloza

      Aspartam není nebezpečný - http://galenus.cz/clanky/vyziv a/aditiva-aspartam

      25.02.2016 09:31:25

    • Lucka
      Lucka

      Re: Sukraloza

      Stevie je sice prirodni sladidlo, ale je naprosto odporna... Chutna strasne umele, ac je prirodni... Horkne a cokoliv s ni osladite se neda pozrit... Jedine snad v kombinaci s obycejnym cukrem... Tim se nechci zastavat umelych sladidel, ale moje prvotni nadseni ze stevie opadlo hned po prvnim kousnuti do listku, jeste horsi jsou tabletky, ktere jsou nepozivatelne horke a susena stevie horkne taky a chutna hur, nez vsechna umela sladidla dohromady... Neni nad cukr a med a kdyz se to neprehani, tak se z toho ani neztloustne... ;-)

      01.03.2017 22:43:51

    • Paľo
      Paľo

      Re: Sukraloza

      Ej ty kokos drbnutý, však stevia je to isté peklo ako aspartam, v zime zme ju používali na dobré dotvrdnutie betonu. Taká istá sračka... Zlatý cukor lebo med, nikdy privela a zdravý som už osemdesiat rokov

      17.12.2017 14:43:44

  • Henrich
    Henrich

    Sukralóza je najsladšia a najlacnejšia

    a preto sa bude používať stále viac a viac. Chlór človeka nezabije, lebo aj kuchynská soľ je vlastne NaCl - teda chloridsodný. Ja pijem light nápoje zo sukralózou rád, lebo sú svojou chuťou najviac podobné cukru. Chlór by sa vôbec nemal zo sukralózy úvoľňovať, lebo samotná sukralóza by sa vôbec nemala vstrebávať v čreve človeka. Takže by mala nestrávená prejsť traviacim traktom a vylúčiť sa v stolici. Nikto však zo 100 % istotou nemôže povedať že nejaká časť sa nebude absorbovať v čreve, ale na druhej strane je taký Aspartam podozrivý vo viacerých štúdiach dokonca z toho že je mierným karcinogénom. Takže si myslím že sukralóza je určite lepšia ako Aspartam. Acesulfám K zase obsahuje síru.

    17.08.2013 16:52:03

  • Liibo
    Liibo

    nevěřím že umělá sladidla neškodí

    Pokud někde (omylem) začnu pít nějakou light verzi nápoje, tak to poznám - ta chuť mi nedělá dobře a pokud to překonávám, tak mám pak něco jako jednodenní nachlazení.. Tak jsem vysledoval že na mě působí jak Aspartam, tak Acesulfam K a nově i Sukralosa... Naposled v sirupu kde bylo napsáno no artificial flavours/sweeteners, říkám si při studiu etikety - aa Sukraloza, další sračka, jak jsem mohl být tak naivní..

    22.05.2013 23:11:31

  • parvitas
    parvitas

    nemyslím, že je sukralóza tak ideálna, ako ju v článku opisujete... dcérka prišla zo škôlky po dva dni s vyrážkami. keď sme pátrali s manželom po tom, čo jedla (bola to viditeľne alergická reakcia, vyrážky a svrbenie zmizli po fenistilových kvapkách), tak po tieto dva dni deťom dávali ochutené mliečko (karamelová príchuť a pod). samozrejme, v zložení bola sukralóza... dúfam, že na náš podnet to v jedálni odsledujú a zrušia sladenie podobným chemickým svinstvom... lebo dávať 3-ročným deťom umelé sladidlá v akejkoľvek forme nie je normálne. ja viem, že sladké majú deti radšej, skôr im to vypijú, či zjedia... ale radšej som za obyčajný cukor, alebo za med..

    14.12.2012 13:09:50

    • Pitr
      Pitr

      Re: alergia

      tady bych to videl spis na svinstvo v kakau nez to svadet na sukralozu. Sukraloza je prokazatelne antialergická, protože se v těle netráví a prochází nezměněna....

      15.05.2013 13:34:09

  • Solun
    Solun

    Tak tohle odbourá všechny řeči o vědeckym pozadí výzkumů, o kterym autorka píše, ale zjevně si je vycucala z prstu:

    http://articles.mercola.com/si tes/articles/archive/2000/12/0 3/sucralose-dangers.aspx

    14.05.2012 09:27:16

  • franta nejedlý
    franta nejedlý

    Jen do toho Šaranko, vůbec nesol, vosolsobě pŕední i zadní zadeček, soory mozeček a začni solit sakra-lózou, chlórovaným cukrem a pusti si pohádku "Sukralóza nad zlato". Nemáš vůbec pojetí z čeho vznikají chlorované karcinogény . V organické chemii jseš jak vidím doma. Pro Tebe je chlor jak chlor. Právé obráceně, obecně platí, chlor v organické sloučenině vždycky spůsobuje karcinogenitu, resp. teratogenitu sloučeniny, v anorganických solích iontové povahy chlor nemá šanci se uvolňovat a následné reagovat s okolím - většinou v přírodě organickými sloučeninami a tudíž nemůže spůsobovat karcinogenitu, resp. teratogenitu.

    08.06.2011 10:16:38

  • franta nejedlý
    franta nejedlý

    nekoŕením NaCl

    sakratóza

    08.06.2011 09:58:27

  • Renata
    Renata

    Pokud se sukralóza nemetabolizuje, tak se z ní ani nic uvoňovat nemůže. Pokud je člověk zdravý, tak je vpodstatě jedno čím sladí, ale pro cukrovkáře je sukralóza nejspíš tou nejlepší variantou...

    04.06.2010 10:40:06

  • Ladislav Šafránek
    Ladislav Šafránek

    kalorická hodnota

    Jestliže se kalorická hodnota čehokoliv změří spálením látky v laboratorních podmínkách = pak při takovém měření má zřejmě sukraloza svoji kalorickou hodnotu. Ale pokud se tato látka v lidském organismu nemetabolizuje a odchází nezměněna opět z organismu pryč - tak pro lidský organismus by měla mít skutečně nulovou kalorickou hodnotu.

    04.12.2008 09:17:02

  • vašek
    vašek

    Plně souhlasím s názorem že každemu chutná něco jiného. Nejnorší asi bude až prijdou na to že místo sladu do piva budou dávat ASPARTAM.

    28.06.2008 12:06:01

  • Peter
    Peter

    No ja som sa začal pozerať na nete akurát po tom, čo som toto sladidlo objavil v "zloženie" v akurát spomenutej Kofole (ale tej bez cukru!!)

    03.06.2008 16:30:58

  • ode mě
    ode mě

    Mně sice úplně špatně není, ale je mi "jen" divně... Ještě, že sukralóza není v Kofole...

    28.05.2008 12:31:40

  • Honza
    Honza

    Teda jestli mám věřit, že něco co obsahuje chlor na místo OH skupiny je zdravější než cukr? To snad ne, za pár let se zjistí, že je to silný karcinogen, který se ukládá v těle a nelze jej odbourat, že?

    24.02.2008 09:47:38

    • Šárka Kořenková
      Šárka Kořenková

      Re: Blebleble

      jak jsem se dozvěděla, tak prodávám dál. A co sůl (NaCl) ? Solíte? Tam vám chlor nevadí? :-) Jak píši, zatím se nikdy neprokázalo, že by byla škodlivá a i EU s povolením dlouho váhala a nechala si udělat řadu výzkumů...

      24.02.2008 11:41:37

    • blaza
      blaza

      Re: Blebleble

      nevím jak kdo, ale kdykoliv sním nebo vypiju jakýkoliv výrobek s jakýmkoliv sladidlem, je mi špatně. Používám jedině cukr nebo med. Ne že bych nechtěla sladit něčím jiným, ale můj organizmus toto odmítá a vždycky mám žaludeční potíže.

      29.02.2008 14:06:13

Celkem záznamů: 27

Přidat příspěvek k článku Sukralóza - marketingový trik nebo skutečnost?

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.