Sukralóza - marketingový trik nebo skutečnost?

Co je to ta sukralóza, o které se díky reklamě mluví čím dál více? Jaký má vliv na zdraví? A čeho bychom si měli všímat na etiketách?

Sukralóza

Jedná se o nízkokalorické sladidlo, které se používá do potravin a nápojů. Vědci z Queen Elizabeth College v Londýně jej získali v roce 1976 chemickou přeměnou sacharózy. Kouzlo spočívalo v nahrazení tří hydroxylových skupin atomy chloru. Sukralózu možná mnozí znají pod značkou E955. Je to zdravější a méně kaloričtější varianta cukru a je více než 500krát sladší. Je tedy naprosto ideální pro všechny, co se snaží shodit nějaké to kilo a nehodlají se vzdát oblíbených sladkostí. Samozřejmě je významnou náhražkou cukru pro diabetiky a je šetrná též k našemu chrupu. Prodávat se sukralóza začala v Kanadě v roce 1991, později v dalších státech. Evropská unie jí dala zelenou teprve před čtyřmi lety, dnes dva ze tří uživatelů náhradních sladidel preferují právě ji.

Trošku zavádějící je však výrok, se kterým sympatizanti sukralózy často přícházejí. Není totiž pravda, že sukralóza neobsahuje žádné kalorie. Její kalorická hodnota je totiž v postatě stejná jako u klasického cukru. Sukralózy ovšem použijeme mnohosetnásobně menší množství. Navíc se v těle nerozkládá a projde v nezměněném stavu trávicím traktem.

Sukralóza a zdraví

Před tím, než používání sukralózy posvětily desítky nejvýznamnějších potravinářských organizací světa - mezi nimi též Evropský úřad pro bezpečnost potravin - proběhla řada testů, které potvrdily, že je sukralóza v podstatě neškodná. Museli bychom jí konzumovat více než 60 g denně, což odpovídá zhruba tisícovce tablet, kterými bychom si osladili kávu. Obávat se nemusíme ani toho, že sukralóza patří do stejné "rodiny" jako některé alkaloidy a dioxiny, je nerozpustná v tuku, takže se v našem těle obávaný chlór nehromadí.

Na adresu sukralózy se ovšem nepějí pouze oslavné písně, stejně jako mnozí brojí proti aspartamu či glutamátu. Sukralóza je prostě laboratorně vyrobená látka a není našemu tělu vlastní. Na druhou stranu raději nechtějme vědět, jaké nevítané chemikálie obsahují "zdravá" rajčata či jablka.

Proč se na etiketách poohlížet po sukralóze?

  • je vyráběná z přírodního cukru a také tak chutná
  • nezpůsobuje zubní kaz
  • sladkou chuť si potraviny se sukralózou uchovají i navzdory tepelným úpravám
  • je vhodná pro děti, těhotné ženy i diabetiky, což zatím nevyvrátila žádná studie
  • nemá žádné prokázané vedlejší účinky
  • dobře snáší kyselé a suché prostředí

Zaostříme-li náš zrak na etiketu, můžeme zjistit, že sukralóza je běžně v nápojích bez cukru, nízkokalorických jogurtech či zmrzlinách a cereáliích.

Foto: Profimedia

autor článku:

Sukralóza - marketingový trik nebo skutečnost?

Recepty: 87

Fotografie článku: Sukralóza - marketingový trik nebo skutečnost?

Komentáře k článku Sukralóza - marketingový trik nebo skutečnost?

Celkový počet komentářů: 24
  • Sukraloza Justin 28.07.2014 18:47:53

    Neviem pochopit preco uz konecne vsetko prirodne...ved davno mame steviu,,a sukraloza..zevraj bezpecna dokedy?to iste roky tvrdili o aspartame a nakonec zistili,ze je to riadne svinstvo na rakovinu..Neverim tymto umelym srackam,,proste vsetko co je umele nemoze byt 100% ok.tomu neverte!jeto len dalsi byznis.

    • Re: Sukraloza Lucka 01.03.2017 22:43:51

      Stevie je sice prirodni sladidlo, ale je naprosto odporna... Chutna strasne umele, ac je prirodni... Horkne a cokoliv s ni osladite se neda pozrit... Jedine snad v kombinaci s obycejnym cukrem... Tim se nechci zastavat umelych sladidel, ale moje prvotni nadseni ze stevie opadlo hned po prvnim kousnuti do listku, jeste horsi jsou tabletky, ktere jsou nepozivatelne horke a susena stevie horkne taky a chutna hur, nez vsechna umela sladidla dohromady... Neni nad cukr a med a kdyz se to neprehani, tak se z toho ani neztloustne... ;-)

    • Re: Sukraloza viilém 25.02.2016 09:31:25

      Aspartam není nebezpečný - http://galenus.cz/clanky/vyziv a/aditiva-aspartam

  • Sukralóza je najsladšia a najlacnejšia Henrich 17.08.2013 16:52:03

    a preto sa bude používať stále viac a viac. Chlór človeka nezabije, lebo aj kuchynská soľ je vlastne NaCl - teda chloridsodný. Ja pijem light nápoje zo sukralózou rád, lebo sú svojou chuťou najviac podobné cukru. Chlór by sa vôbec nemal zo sukralózy úvoľňovať, lebo samotná sukralóza by sa vôbec nemala vstrebávať v čreve človeka. Takže by mala nestrávená prejsť traviacim traktom a vylúčiť sa v stolici. Nikto však zo 100 % istotou nemôže povedať že nejaká časť sa nebude absorbovať v čreve, ale na druhej strane je taký Aspartam podozrivý vo viacerých štúdiach dokonca z toho že je mierným karcinogénom. Takže si myslím že sukralóza je určite lepšia ako Aspartam. Acesulfám K zase obsahuje síru.

  • nevěřím že umělá sladidla neškodí Liibo 22.05.2013 23:11:31

    Pokud někde (omylem) začnu pít nějakou light verzi nápoje, tak to poznám - ta chuť mi nedělá dobře a pokud to překonávám, tak mám pak něco jako jednodenní nachlazení.. Tak jsem vysledoval že na mě působí jak Aspartam, tak Acesulfam K a nově i Sukralosa... Naposled v sirupu kde bylo napsáno no artificial flavours/sweeteners, říkám si při studiu etikety - aa Sukraloza, další sračka, jak jsem mohl být tak naivní..

  • alergia parvitas 14.12.2012 13:09:50

    nemyslím, že je sukralóza tak ideálna, ako ju v článku opisujete... dcérka prišla zo škôlky po dva dni s vyrážkami. keď sme pátrali s manželom po tom, čo jedla (bola to viditeľne alergická reakcia, vyrážky a svrbenie zmizli po fenistilových kvapkách), tak po tieto dva dni deťom dávali ochutené mliečko (karamelová príchuť a pod). samozrejme, v zložení bola sukralóza... dúfam, že na náš podnet to v jedálni odsledujú a zrušia sladenie podobným chemickým svinstvom... lebo dávať 3-ročným deťom umelé sladidlá v akejkoľvek forme nie je normálne. ja viem, že sladké majú deti radšej, skôr im to vypijú, či zjedia... ale radšej som za obyčajný cukor, alebo za med..

    • Re: alergia Pitr 15.05.2013 13:34:09

      tady bych to videl spis na svinstvo v kakau nez to svadet na sukralozu. Sukraloza je prokazatelne antialergická, protože se v těle netráví a prochází nezměněna....

  • Sukralóza Renata 04.06.2010 10:40:06

    Pokud se sukralóza nemetabolizuje, tak se z ní ani nic uvoňovat nemůže. Pokud je člověk zdravý, tak je vpodstatě jedno čím sladí, ale pro cukrovkáře je sukralóza nejspíš tou nejlepší variantou...

  • Solun 14.05.2012 09:27:16

    Tak tohle odbourá všechny řeči o vědeckym pozadí výzkumů, o kterym autorka píše, ale zjevně si je vycucala z prstu:

    http://articles.mercola.com/si tes/articles/archive/2000/12/0 3/sucralose-dangers.aspx

  • franta nejedlý 08.06.2011 10:16:38

    Jen do toho Šaranko, vůbec nesol, vosolsobě pŕední i zadní zadeček, soory mozeček a začni solit sakra-lózou, chlórovaným cukrem a pusti si pohádku "Sukralóza nad zlato". Nemáš vůbec pojetí z čeho vznikají chlorované karcinogény . V organické chemii jseš jak vidím doma. Pro Tebe je chlor jak chlor. Právé obráceně, obecně platí, chlor v organické sloučenině vždycky spůsobuje karcinogenitu, resp. teratogenitu sloučeniny, v anorganických solích iontové povahy chlor nemá šanci se uvolňovat a následné reagovat s okolím - většinou v přírodě organickými sloučeninami a tudíž nemůže spůsobovat karcinogenitu, resp. teratogenitu.

  • nekoŕením NaCl franta nejedlý 08.06.2011 09:58:27

    sakratóza

  • Blebleble 24.02.2008 09:47:38

    Teda jestli mám věřit, že něco co obsahuje chlor na místo OH skupiny je zdravější než cukr? To snad ne, za pár let se zjistí, že je to silný karcinogen, který se ukládá v těle a nelze jej odbourat, že?

    • Re: Blebleble 29.02.2008 14:06:13

      nevím jak kdo, ale kdykoliv sním nebo vypiju jakýkoliv výrobek s jakýmkoliv sladidlem, je mi špatně. Používám jedině cukr nebo med. Ne že bych nechtěla sladit něčím jiným, ale můj organizmus toto odmítá a vždycky mám žaludeční potíže.

      • Re: Blebleble 04.11.2009 00:19:32

        tak nesladte vubec... bilý cukr je sračka a umělá sladidla jsou ještě horší... když už tak jedině med či jiné přírodně vyrobené sladidlo (bílý cukr není ani omylem vyrobený přírodně)

    • Re: Blebleble 12.05.2008 17:28:42

      Jsem na to úplně stejně, taky je mi po všech umělých sladidlech špatně.

    • Re: Blebleble 24.02.2008 14:20:28

      No tam je to ale anion chloru, je to anorganická látka. Ale já neznám org. látku, kde by halogen (chlor, fluor, brom), vyjimkou je snad jod, nahrazoval vodik, ci kyslik, ci OH skupinu a nemelo to vyrazne negativni ucinky na lidske zdravi. V cukrech se nevyznam, ale byl bych velmi velmi opatrny a v jidle bych to nechtěl...jak cert krize se tomui vyhnu...

  • Re: Blebleble 24.02.2008 11:41:37

    jak jsem se dozvěděla, tak prodávám dál. A co sůl (NaCl) ? Solíte? Tam vám chlor nevadí? :-) Jak píši, zatím se nikdy neprokázalo, že by byla škodlivá a i EU s povolením dlouho váhala a nechala si udělat řadu výzkumů...

  • Sladidla 28.05.2008 12:31:40

    Mně sice úplně špatně není, ale je mi "jen" divně... Ještě, že sukralóza není v Kofole...

  • kalorická hodnota 04.12.2008 09:17:02

    Jestliže se kalorická hodnota čehokoliv změří spálením látky v laboratorních podmínkách = pak při takovém měření má zřejmě sukraloza svoji kalorickou hodnotu. Ale pokud se tato látka v lidském organismu nemetabolizuje a odchází nezměněna opět z organismu pryč - tak pro lidský organismus by měla mít skutečně nulovou kalorickou hodnotu.

  • souhlas 28.06.2008 12:06:01

    Plně souhlasím s názorem že každemu chutná něco jiného. Nejnorší asi bude až prijdou na to že místo sladu do piva budou dávat ASPARTAM.

  • Re: 03.06.2008 16:30:58

    No ja som sa začal pozerať na nete akurát po tom, čo som toto sladidlo objavil v "zloženie" v akurát spomenutej Kofole (ale tej bez cukru!!)

  • Celkem záznamů: 24
    Přidat příspěvek k článku Sukralóza - marketingový trik nebo skutečnost?
    * Povinné pole

    Píšeme jinde

    • Jídlo jako prostředek ke zpomalení stárnutí

      Jídlo jako prostředek ke zpomalení stárnutí

      Jídlo dokáže prodloužit mládí. Nevěříte? Vše záleží pouze na vás a na tom, jak tomu přizpůsobíte svůj jídelníček. Výběr potravin, jejich energetická hodnota a množství jídla - to všechno má na naše tělo a jeho stav zásadní vliv.

    • Jak správně prát?

      Jak správně prát?

      Umět si vyprat oblečení, zní jako samozřejmost, kterou musí zvládnout každý. Aby si prádlo zachovalo co nejdéle původní barvu a tvar, je zapotřebí, to dělat správně. Poradíme, jak na to.




    přidat nový recept