Blížící se vánoční svátky přináší nákupní shon, pečení voňavého vánočního cukroví a uklízecí horečku. Většina z nás si na to stěžuje, ale dokážeme si bez toho tento prosincový adventní čas představit? Ta vůně linoucí se z kuchyně, načančaný byt provoněný jehličím a k tomu koledy, které vánoční pohodu ještě více podtrhují. To přeci stojí trochu toho shonu a "blázince".
Sušené ovoce není během roku nepopulární. Datle, fíky, hrozinky, sušené švestky či meruňky se stávají vyhledávaným zbožím až během Vánoc. Pečení vánoček, štol, štrúdlů a cukroví by se bez rozinek namočených v rumu neobešlo. Někteří z nás také připravují sváteční kompot ze sušeného ovoce nebo nepečené drobné cukroví, ve kterém dominují právě sušené švestky, meruňky, datle nebo fíky.
Na sušené ovoce bychom však neměli zapomínat ani během roku, je to jedna z nejzdravějších pochoutek, ale také "nejcukrovějších". Díky ztrátě vodního podílu jsou vitamíny, minerální látky a cukry v 3 - 4 násobné koncentraci. Takže pro doplnění energie je sušené ovoce ideální.
V uzavřených tmavých dózách, sklenicích, ale i plastikových nádobách můžeme sušené plody skladovat 1 až 2 roky. Při jejich nákupu si však musíme pečlivě přečíst složení. Mnozí výrobci používají k sušení oxid siřičitý (sířené ovoce), který zaručí vyšší trvanlivost a lepší vzhled. Tato látka však ničí vitamíny, způsobuje bolesti hlavy, nevolnost a u astmatiků může vyvolat záchvat. Děti na tuto látku reagují zvlášť velmi citlivě. Proto je důležité vždy ovoce před konzumací pečlivě omýt horkou vodou. Nejlépe je však kupovat bio produkty, u nichž máme jistotu, že jsou naprosto přírodní.
Sušené datle
Čerstvé, ale i sušené datle patří k velmi výživnému ovoci. Čerstvé obsahují 107 kcal a sušené 277 kcal. Sušené datle jsou cenné pro vysoký obsah draslíku a rozpustné vlákniny, která může působit jako slabé přírodní projímadlo, které nedráždí střeva ani žaludek.
V sušených plodech datlí je koncentrovanější obsah niacinu, mědi, železa a hořčíku. Na co je však potřeba při pojídání datlí dát pozor je vysoký obsah cukru a výskyt látky zvané tyramin. Tato látka může u náchylných jedinců vyvolat až migrénu.
Sušené fíky
Fíky se pěstují v jihoevropských zemích. Dříve se u nás daly sehnat pouze fíky sušené, dnes si už můžeme pochutnat i na čerstvých plodech. V porovnání s čerstvými fíky mají sušené plody až 6 krát víc kalorií, proto bychom s jejich konzumací měli být opatrní. Na druhou stranu mají sušené fíky také svá pozitiva jako je vyšší obsah draslíku, vápníku, železa a hořčíku. Hrst sušených fíků bývá účinným projímadlem a to díky nerozpustné vláknině. Je v nich obsažená i vláknina rozpustná, a ta má zase za následek snižování hladiny cholesterolu v krvi.
Sušené švestky
Sušené švestky jsou bohatým zdrojem draslíku, železa a vitamínu B6. Bývají často používány jako výborný prostředek proti zácpě. Nechte přes noc sušené plody namočené ve vodě a ráno nalačno zkonzumujte polovinu švestek a večer zbytek. Nebo můžete nalačno vypít pouze vodu, v níž byly namočené. Jako všechno sušené ovoce, tak i švestky jsou koncentrovaným zdrojem kalorií, tedy vysokou energetickou bombou.
Rozinky - hrozinky
Ač jsou rozinky vysoce kalorické, mají velmi nízký obsah tuků, proto si je můžeme v malém množství dopřát i při redukčních dietách. Jsou také dobrým zdrojem draslíku a železa. Vyvarujeme se sušeným plodům v čokoládové či jogurtové polevě, ty mají vysoký obsah nasycených tuků, a rázem se z nich stává kalorická "bomba".
Vánoční kompot ze sušeného ovoce
Ingredience
150 g sušeného ovoce (meruňky, hrozinky, švestky, jablka), 2 lžíce medu, na ozdobu - mletý mák, ořechy
Postup
Sušené ovoce vložíme do 500 ml studené vody a na mírném ohni vaříme, až ovoce změkne a voda se z půlky vypaří. Poté jen kompot dosladíme medem a po vychladnutí servírujeme ozdobené mletým mákem či sekanými ořechy.
No a nyní nezbývá než popřát krásné vánoční svátky plné klidu a pohody. Jaké sušené ovoce používáte nejčastěji?