reklama
hledat uživatel
       

Švestky nejen na koláče a knedlíky: Naučte se domácí švestkové víno

Sezóna švestek je stále v plném proudu. Že ze švestek nemusíme péci jen obligátní koláč, se dozvíte v našem článku.

Výroba a použití švestkového vína

Švestkové víno je především doménou Číňanů a Japonců, neobejde se bez něj řada receptů na tradiční pokrmy. V Japonsku má výroba tohoto vína více než tisíciletou tradici, vyrábí se ze zelených švestek uma, které se nakládají do alkoholu. Tento nápoj má v rozumném množství i příznivé účinky na zdraví, obsahuje draslík a vápník. V obchodech jej žádejte pod názvem "ume-shu".

Domácí výroba švestkového vína

Víno můžeme vyrobit také doma. Snadnější recepty počítají pouze s vodou, švestkami, cukrem, kyselinou citronovou, vinnými kvasinkami a živnou solí. Poohlédněte se například po publikaci Příprava domácích vín z roku 1966, kterou při troše štěstí objevíte v některém antikvariátu a zde se o přípravě domácích vín dozvíte opravdu vše.

Zde je volný přepis přípravy švestkového vína i stručné, všeobecné rady k přípravě domácího vína, jak doporučuje autor Boris Valenta:

Asi 5 kilogramů švestek dobře omyjeme, vypeckujeme a rozmělníme do většího hrnce. Přidáme 5 gramů kyseliny citronové, půl balíčku živné soli a vše zalijeme vodou a necháme asi čtvrt hodiny pod pokličkou na mírném ohni vařit. Po vychladnutí přidáme vzklíčené kvasinky, přelijeme do uzavíratelné nádoby, ihned zabráníme přístupu vzduchu a zde ponecháme směs 1 den zakvasit při teplotě okolo 20 stupňů. Druhý den směs přecedíme a zbytky ovoce z cedníku dáme opět do varné nádoby, přelijeme 1 litrem vroucí vody a spolu s pěti peckami znovu povaříme. Autor upozorňuje, že sice zničíme kvasinky, ale ve výsledku získáme aromatický výluh z nekvašeného a nabobtnalého ovoce. Takto připravený výluh po vychladnutí znovu přecedíme a přilijeme zpět do původního moštu. Přelijeme do uzavíratelné nádoby opatřené speciální kvasnou zátkou. Poté postupně po 3 - 5 dnech přidáváme po třetinách roztok 1 litru vody s jedním kilogramem cukru a nakonec dolijeme nádobu převařenou vodu téměř po okraj, aby nad moštem bylo co nejméně vzduchu.

Kvasný proces trvá 2 týdny až 2 měsíce, skončení poznáme podle toho, že v kvasné zátce ani v moštu již nepozorujeme unikající bublinky oxidu uhličitého. Teď tedy přichází vhodná doba pro stáčení do vhodných lahví, po krátkém ustátí je uzavřeme zátkami, ideálně novými korkovými. Lahve uskladníme na chladném místě ve vodorovné poloze.

Pití švestkového vína je chuťovým zážitkem

Milujete-li chuť a vůni zralých švestek, díky švestkovému vínu si ji budete moci připomínat po celý rok. Japonské víno ume-shu se vyznačuje sladkokyselou chutí. Čínské švestkové víno je jak se říká "pití pro ženské", je sladké ale také poměrně silné. V zimě rozhodně stojí za to vyzkoušet víno teplé. 

Další výborné recepty se švestkami

Domácí švestkové chutney
(doba přípravy 45 min )

Švestkové knedlíky z bramborového těsta naší babičky
(doba přípravy 1 hod )

Švestkové šátečky
(doba přípravy 1 h 15 min )

Švestkové muffiny s mákem
(doba přípravy 45 min )

Švestkové kuře
(doba přípravy 1 h 15 min )

 

Foto: Pixmac.cz

Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 7
Celkem záznamů: 7

Přidat příspěvek k článku Švestky nejen na koláče a knedlíky: Naučte se domácí švestkové víno

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.