reklama
hledat uživatel
       

Až na výjimky se jedná o francouzské termíny, bez kterých se v dnešní době obejdeme jen v málokteré lepší restauraci. Setkat se s nimi můžeme i na slavnostních recepcích a rautech.

Amuse guele

Volný překlad z francouzštiny zní "potěšit ústa". Českým ekvivalentem je termín jednohubky.

Carpaccio

Jedná se o velmi tence až průhledně nakrájené plátky syrové hovězí svíčkové. Tento název se ale ujal i v případě stejně připraveného lososa. Můžeme se ovšem setkat i se sladkými variantami, například s ananasovým carpacciem doplněným zmrzlinou.

Cordon Bleu

Další masovou dobrotou je cordon bleu. Jedná se o masový řízek, může být telecí, vepřový, krutí, kuřecí. Je plněný šunkou a sýrem, obalený v trojobalu a osmažený. Výtečný je se šťouchaným bramborem.

Coulis

Nezahuštěná omáčka bývá často součástí moučníků, jedná se tedy o jakýsi ovocný přeliv.

Créme brulée

Další francouzskou klasikou je tento žloutkový krém, který je navrchu opatřen křupavou, zkaramelizovanou cukrovou krustou.

Crudités

Chuťovka servírovaná jako předkrm, jedná se o kousky zeleniny, například mrkve, papriky nebo okurek, jež jsou nakrájené na hranolky. Podávají se s hustými omáčkami.

Demi-glace

Hnědá omáčka k masu, v restauracích často vařena z práškového polotovaru.

Chateaubriand

Nikoli víno, jak se mnozí domnívají, ale masitá pochoutka se skrývá pod tímto názvem. Konkrétně se jedná o silný řez nebo chcete-li steak ze střední části pravé hovězí svíčkové.

Foie gras

Pod tímto názvem se skrývají tučná husí nebo kachní játra. Svoji jemnou máslovou chuť získávají poměrně drastickými metodami, ptáci jsou uměle překrmováni a omezováni v pohybu. V různých obměnách je podávají snad všechny restaurace zaměřené na francouzskou kuchyni. Nejčastěji se s nimi setkáme v podobě předkrmu.

Fromagerie

Jednak se tímto slovem označuje obchod prodávající sýry, ale také tak mohou být označeny sýrové pokrmy v menu.

Lemon grass

Citronová tráva se uplatňuje zejména ve východoasijské kuchyni, a to jak v polévkách, tak v masitých a rýžových pokrmech.

Parfait

Chlazený sladký, ale i slaný krém, který je jemnější než zmrzlina. Dělá se z ovoce, ale i z ryb nebo jater.

Patisserie

Tímto slovem se označuje cukrárna, ale může to být i označení pro moučníky v menu.

Foto: Profimedia



Přidat příspěvek k článku Tajemné názvy pokrmů

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.