Výtečná, zdravá a původem japonská houba Maitake byla tak ceněná, že její nálezci okolo trsů těchto hub vždy radostně poskakovali. Jistě sami pochopíte, proč.
Grifola frondosa, česky zvaná trsnatec, roste v lesích mírného pásu severní polokoule. Houbařská sezóna Maitake vrcholí v září a říjnu. Houba parazituje zejména na dubech a v blízkosti kořenů vyrůstají plodnice ve velkých trsech. Najít ovšem Maitake divoce v přírodě se rovná malému zázraku. Než byl objeven způsob průmyslového pěstování, stávali se z tradičních sběračů boháči. Houby totiž vyrůstají léta na stejném místě. Kde se nacházejí tajná naleziště sběrači často prozrazovali svým potomkům až na smrtelné posteli. Vždyť půl kila této houby se cenilo až 20 dolarů a jeden trs vážil až 50 kilogramů.
Tisíce let Japonci a Číňané konzumovali Maitake v podobě polévek, čajů či koření. Mohlo by Maitake být dalším tajemstvím obdivuhodné dlouhověkosti Asiatů? Od roku 1980, kdy se začalo s cíleným pěstováním těchto hub a kdy se staly více dostupné, se provádějí nejrůznější výzkumy pátrající po tom, zda by se Maitake nedaly využívat i k léčení zdravotních neduhů. A je nutné říci, že tyto výzkumy byly úspěšné! První pokusy na myších nastínily, že obsažené silice jsou zdatnými podpůrci imunity a vyznačují se též protirakovinnými účinky. Údajně zefektivňují klasickou léčbu rakoviny a zmírňují některé nežádoucí účinky chemických léků. Úspěšným směrem se vyvíjí i výzkum využívající Maitake v boji proti HIV. Na trhu existuje řada potravinových doplňků na bázi Maitake, s jejichž možným využitím vám nejlépe poradí váš lékař.
Maitake můžeme díky speciálnímu substrátu bez větších obtíží pěstovat i doma. Maitake je považováno za prvotřídní houbu. Má vynikající chuť a aroma. Před úpravou houbu důkladně očistíme, díky tuhé dužnině ji můžeme mýt i pod tekoucí vodou.
Ingredience: 0,5 kg hub, 1 lžička soli, 2 lžičky cukru, 1 lžička sezamových semínek, 1 jarní cibulka, 1 lžíce sezamového oleje, 2 stroužky česneku
Postup: Cibuli nakrájíme nadrobno, zlehka osmažíme na oleji, přidáme prolisovaný česnek a nadrobno nakrájené houby. Okořeníme a vaříme do změknutí. Smaženice se hodí jako netradiční příloha k rybám či masu.
Čerstvé houby na jemno rozmixujeme, směs vlijeme do hrnce a na mírném plameni vaříme, dokud se většina tekutiny neodpaří. Poté přidáme trochu olivového oleje, podle chuti česnek, sůl a pepř. Teplým houbovým pestem poklademe uvařené špagety a posypeme strouhaným parmezánem.
Foto: Pixmac.czautor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena