reklama
hledat uživatel
       

Některým moučníkům dodají krémy a omáčky jemnou chuť, jednoduché pudinky a nákypy doplní omáčky výraznou vůní a chutí ovoce.

Klasické součásti omáček

  • voda nebo víno
  • - pro děti používáme jablečnou šťávu, jinak přírodní víno
  • cukr
  • - jeho množství se řídí moučníkem, který budeme podávat - na sladký použijeme méně sladkou omáčku a naopak
  • mouka
  • - pšeničná nebo škrobová - na ½ l tekutiny stačí 1 rovná lžíce škrobové moučky
  • příchuti
  • - čerstvé nebo kompotované ovoce, zavařeniny, povidla, kakao, čokoláda, karamel
  • k zahuštění
  • - škrobová moučka, nebo lze všechny přísady smíchat a šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí

Příklady sladkých omáček

Sladké teplé omáčky jsou velice oblíbené. Připravují se s různými příchutěmi ovoce a přelévají se jimi nejen kynuté knedlíky nebo tvarohové noky, ale také kousky moučníku, rýžové nákypy nebo studené pudinky.

Zavařeninová omáčka

Příprava je zcela jednoduchá: Zavařeninu zalitou vodou nebo vodou s přídavkem vína rozvaříme s cukrem, mírně zahustíme škrobovou moučkou a povaříme. Postup použijeme na zavařeninovou omáčku meruňkovou, višňovou, třešňovou, rybízovou nebo malinovou.

Klevela - švestková omáčka

Pokud rozvaříme ve vodě spolu s povidly vypeckované švestky a cukr, zahustíme škrobovou moučkou a ještě mírně osladíme, připravíme si vynikající klevelu.

Povidlová omáčka

Povidla zalijeme vodou, přidáme cukr a skořici, citrónovou kůru a šťávu a rozvaříme je. Opět ji můžeme zahustit moučkou. Do hotové omáčky přidáme pro chuť trochu rumu.

Žahour - borůvková omáčka

Jestliže borůvky zalijeme vodou, přidáme máslo, cukr a povaříme je, pak mírně zahustíme, získáme omáčku ke kynutým neplněným knedlíkům, vdolkům nebo k lívancům.

Citronová nebo pomerančová omáčka

Postup se trochu liší od ostatních omáček - na másle zpěníme a pak s vodou nebo vínem rozvaříme mouku, osladíme a ochutíme citrónovou nebo pomerančovou kůrou a znovu povaříme. Hotovou omáčku přecedíme a můžeme doplnit žloutkem.

Ovocná omáčka

Ovoce - meruňky, broskve, višně, třešně (zbavené pecek) nebo maliny či jahody zalijeme vodou, přidáme cukr, koření a rozvaříme. Zahustíme škrobovou moučkou, zcela nakonec ochutíme vínem.

Omáčky jsou vynikajícím doplňkem v naší sladké kuchyni a vhodné jsou ke každé příležitosti. Všední i sváteční stůl vždy procitne jejich kouzelnou vůní, chutí i barevností.

Foto: Profimedia