Těstoviny jsou výrobky z pšeničné mouky nebo krupice, vody a vajec, různě tvarované a sušené. Pravá italská pasta se skládá pouze z pšeničné mouky a vody.
Mnoho lidí si myslí, že těstoviny do Itálie přivezl Marco Polo v roce 1292, po návratu z Číny. Ale není tomu tak. Těstoviny opravdu pocházejí z Itálie. Již na obrazech ze 4. století před Kristem můžeme vidět nudlové taštičky či kolečka. První zmínka o těstovinách je z 1. století před naším letopočtem ve známe Apiciově kuchařce, kde je popisována příprava lasagní v ostré kořeněné omáčce. Další záznam pochází z 12. století, kde Gugliemo di Malavelle popisuje hostinu, při které se podávaly těstoviny v omáčce. Ve 13. století se objevují první popisy těstovin a roku 1279 se poprvé vyskytlo označení "macceroni". Výroba těstovin se pak rychle rozšířila, přičemž hlavním centrem byla Neapol. V 16. století převzaly výrobu těstovin pekárny a v 19. století začíná jejich průmyslová výroba.
Těstoviny jsou velice oblíbené, protože jsou levné, rychle a snadno se připravují, jsou chutné, výživné a můžeme je upravit na mnoho způsobů. Pokud se zeptáte maminky nebo babičky, jaké těstoviny se prodávaly v době jejich mládí, určitě si vzpomenou na vlasové nudle a hvězdičky jako zavářka do polévky, široké nudle a kolínka (sekané potrubí) jako příloha. V "dávných" dobách nebyl takový výběr jako dnes a lidé si velice často připravovaly zavářky doma. Původně se těstoviny vyráběly pouze z mouky a vody (mléka). Vzniklé těsto se pak protlačovalo sítem, a tak vznikaly malé kuličky, které se sušily na slunci a následně uchovávaly do zásoby. S příchodem ručních mlýnků se doma začaly připravovat i vlasové nudle.
Tortellini, Ravioli, Cappelleti, Canelloni, Agnolotti.
Spaghetti , Lignuine, Fettuccine, Tagliatelle, Makkaroni, Rigatoni, Lasagne, Farfalle (mašličky), Fusilli, Gnocchi (bramborové noky), Chifferini (kolínka)
Stelline (malé hvězdičky), Peperini (malé kuličky), Alfabetti(malé písmenka a čísla), Anellini(malé kroužky), Capellini tagliati, Conchigliette (mořské ulity), Farfalline (malé mašličky), Funghetti (malé houby), Orzi (semínka rýže), Quadrucci (malé čtverečky), Risoni.
Více najdete v článku: Italské názvy těstovin
Nyní jsou v obchodní síti běžně k dostání i bezlepkové těstoviny, které jsou vhodné nejen pro lidi s bezlepkovou dietou, ale prakticky pro každého. Díky nepřítomnosti lepku jsou lépe stravitelné než běžné těstoviny.
Červené těstoviny získáte přidáním rajčatového pyré, černé těstoviny obarvíte inkoustem ze sépií, zelenou barvu dostanou těstoviny po přidání špenátového protlaku, oranžovožluté získáte tak, že přidáte do rozšlehaných vajec špetku šafránu. Možností, čím těstoviny vylepšit, jsou tisíce, jednou z nich je nepřeberná škála bylinek. Barvu získáte i přidáním mrkvového či dýňového pyré.
300 g hladká mouka 00, 2 ks vejce, 3 ks žloutek, 1 lžíce vlažná voda, 1 - 2 lžíce olivový olej. Připravené těsto se rozválí (podle potřeby se přidá mouka) a plní se rozličnými náplněmi podle chuti.
500 ml hrubá mouka, 2 ks vejce, 1 ks žloutek, 2 - 3 vaječné skořápky oleje, 2 - 3 vaječné skořápky studené vody, špetka soli. Těsto se nechá na utěrce usušit a pak se nožem nařeže na tenké nudličky nebo se rozřeže mlýnkem na nudle.
1. dubna 1957 přinesla stanice BBC reportáž o nebývale vydařené úrodě špaget, ilustrovanou záběry desítek švýcarských zemědělců pilně sklízejících těstoviny ze stromů. Špagety byly v tehdejší Británii něčím neznámým, do televize tak volaly stovky lidí prahnoucích se po pravosti reportáže. Ale našly se i desítky zájemců o špagetový strom. Těm v BBC poradili, aby "zasadili špagetovou ratolest do plechovky s rajčatovou šťávou a doufali v nejlepší".
Foto: Profimedia
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena