Thajská kuchyně je pro evropského turistu velice exotická. Trochu se podobá kuchyni čínské a trochu asijské. Hlavně je velmi ostrá a kořeněná.
Domácí vaření a stolování jako v českých krajích v Thajsku neexistuje. Stravování ve stáncích a na tržištích je velice levné, a proto většina rodin jí venku. Stánky s občerstvením, tržiště i malé restaurace vám nabídnou vše možné. Na teplé jídlo narazíte, takříkajíc, na každém kroku. Prostě skvělá potrava je úplně všude. Pevně stanovená doba pro oběd a večeři neexistuje. Jídla jsou podávána během celého dne až dlouho do noci.
Stánky s občerstvením vám nabídnou ryby, kraby a jiné mořské "potvůrky" upravené všemožným způsobem. Jednotlivé porce mají připravené, obalené i ochucené, většinou napíchnuté na dlouhé špejli, a na vás je jen si vybrat. Pokrm před vašima očima orestují, ugrilují nebo opečou. Vyberete si omáčku či koření, kterým chcete ještě pokrm doladit a můžete se pustit do konzumace. Musím ovšem podotknout, že pro turistu není jídlo, které je celý den na 40 °C horku, zrovna to pravé lákadlo. Jiný stánek nás láká k nákupu rozmanitého exotického ovoce nebo pro osvěžení nabízí ovoce chlazené v ledu. Pro Evropana netypický je i zelený kokos. Z veliké nádoby plné chlazených kokosů si jeden vyberete, prodavač vám umně odsekne vršek, dovnitř vloží brčko, deštníček a lahodné studené osvěžení je na světě. Musím podotknout, že kokosové mléko není příliš sladké, ale o to osvěžující. S kokosem, jak ho známe z našich obchodů, má společný jen základ.
I malé restaurace, většinou klimatizované, už nabídnou turistům větší komfort. Připravená jídla vám naservírují společně s kopečkem rýže na talíři nebo misce. Rýží si pokrm dochutíte, nebo ji necháte. Jídlo, většinou to bývá několik rozmanitých pokrmů, si namáčíte do různých omáček a dresinků. Je to například phrík bon - pasta z červeného pepře, thúa bon - pasta z arašídů nebo ocet s plátky chilli - náam som Phrík. Dochutit můžete i u nás velmi známou sójovou omáčkou nebo oříšky. V některých restauracích si můžete vybrané potraviny (maso, nudle, zeleninu) sami uvařit v kotlíku vařící vody, který je na stole. Uvařený pokrm vyjídáte přímo z kotlíku vidličkou. V restauracích se nabízejí i pikantní polévky s kokosovým mlékem a spousta zeleniny i ovoce. Thajské saláty - yam, které se připravují buď ze zeleniny nebo z různých druhů masa a ryb, se dochucují pouze citronovou šťávou, nebo naopak různými omáčkami. Nejsou jako naše saláty, jsou velice ostré, některé ale i sladkokyselé. Jako dezert můžete ochutnat moučník - kanom, připravený z kokosu, ovšem je velice sladký. Pro Thajce je typické, že jí to, nač zrovna dostane chuť.
V Thajsku můžete ochutnat vše od sarančat, kobylek, červů až po žáby, grilované sépie, škeble, chobotnice, a jiné druhy mořských živočichů. Dále také smaženou rýži s kraby nebo nejrůznější nudlové polévky. Za specialitami se musíte vypravit na tržiště, která začínají žít až pozdě odpoledne a žijí až do nočních hodin. Během parného dne je většina tržišť uzavřena.
I v Thajsku narazíte na celosvětovou síť občerstvení typu McDonald’s, nebo si můžete svlažit hrdlo celosvětově známým, holandským pivem Heineken. Pokud se rozhodnete k návštěvě pizzerie, nezapomeňte obsluhu dopředu upozornit, že si nepřejete, např. špagety nebo i pizzu, kořenit. I tak bude podávaný pokrm ostrý. Je to k nevíře, když se rozhlédnete kolem, a vidíte usměvavé domorodce si servírovaný pokrm ještě kořenit a ochucovat různým kořením i dresinky, kterých je i zde nepřeberné množství. Thajské rodiny si v poslední době pizzerie velice oblíbily.
Pokud jsem vás navnadila nebo se chystáte cestu do Thajského království, mám pro vás jedno upozornění - pijte pouze balenou vodu!
Foto: Renata Hřebíčková
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena