reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Tip na nedělní oběd: Dokonalá svíčková na smetaně krok za krokem

Receptů na svíčkovou na smetaně je nespočet. V každé rodině se totiž traduje trochu jiná verze, výsledek je však velmi podobný. A i vy si třeba časem do našeho základního receptu něco přidáte či jej poupravíte.

Recept na svíčkovou na smetaně krok za krokem

1) Příprava surovin.

Na tradiční svíčkovou na smetaně si připravíme 800 g hovězí zadní. Dobrým výběrem je kulatá plec, tedy tzv. falešná svíčková, která je nejen cenově dostupnější než pravá svíčková, ale taktéž svými vlastnostmi se na tento recept velmi hodí.

Dále budeme potřebovat 150 g slaniny, 90 ml tuku (ideálně přepuštěné máslo, ale můžeme použít např. slunečnicový olej), 400 g kořenové zeleniny (200 g mrkev, 100 g petržel, 100 g celer), 1 cibuli, 1 jablko, 1 lžíci plnotučné hořčice, 1 lžíci třtinového cukru, 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 6 kuliček černého pepře, hovězí vývar dle potřeby (případně voda), 250 ml smetany (31% či více), 1 plátek studeného másla na závěr, citron, sůl a mleté divoké koření.

Na ozdobu si připravíme skleničku zavařených brusinek, houskový knedlík jako přílohu.


2) Nejprve si slaninu nakrájíme na hranolky, seřízneme do špičky a rozložené si necháme zmrazit. Ideálně, pokud si vzpomeneme několik hodin předem.

Maso si nachystáme na kuchyňské prkénko alespoň hodinu před samotným vařením, aby poté na rozpáleném tuku nedostalo teplotní šok.

Nožem poté děláme zářezy podél vláken masa a do vzniklého prostoru vsuneme klínek slaniny. Jde to lehce, pokud si slaninu necháme dostatečně zmrznout.


3) Přírodním kuchyňským provázkem zavážeme maso na jednom konci a poté děláme smyčky a lehce utahujeme po celé délce masa.

Bude tak lépe držet tvar a rovnoměrně se opékat.


4) Svázané maso těsně před opékáním ze všech stran osolíme a opepříme.


5) V hrnci dobře rozpálíme tuk, zprudka opečeme maso ze všech stran dozlatova, vyjmeme z hrnce a odložíme ho bokem.


6) Očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky, vhodíme do hrnce po opékání masa, přípečky jsou žádoucí, udělají poté lepší chuť omáčce.

Pokud nám zbyla slanina ze špikování, přidáme ji také, orestujeme ještě před zeleninou. Po chvíli zasypeme zeleninu lžící třtinového cukru, přidáme i nakrájenou cibuli a necháme zkaramelizovat. Zarestujeme i kuličky koření. Potřebujeme, aby zelenina dosáhla zlatohnědé barvy, pro výraznou chuť a barvu omáčky.


7) Nyní maso se zeleninou můžeme vložit do pekáčku, podlít a péct při občasném otáčení a podlévání doměkka.

Ze zkušeností nám však přijde vhodnější příprava v tlakovém hrnci. Maso je tak šťavnatější, dříve hotové a celkově je tato úprava i snadnější. Maso tedy vrátíme zpět do hrnce, podlijeme vývarem (popřípadě jen vodou) až do zakrytí masa, přidáme bobkový list, směs divokého koření, lžíci plnotučné hořčice a pod tlakem pozvolna dusíme dvě hodiny. Poté vypneme plotnu a necháme pár minut dojít.


8) Poté maso vyjmeme, necháme pár minut odpočinout a nakrájíme na plátky.

9) Vyjmeme koření a zeleninu rozmixujeme v hrnci ponorným mixérem.

Pokud by bylo potřeba, omáčku zahustíme hladkou moukou, dobře rozmíchanou ve smetaně a ještě provaříme 5 minut. V opačném případě jen zjemníme plátkem studeného másla a smetanou. Přidáme pár kapek citronu, ochutnáme a případně ještě dochutíme solí, pepřem či mletým divokým kořením.


10) Na talíř servírujeme nejprve omáčku, plátky masa, ozdobíme brusinkami a jako přílohu ke svíčkové na smetaně podáváme houskový knedlík.

Svíčková na smetaně a finanční náročnost

Celková cena za tento pokrm se bude odvíjet především podle výběru masa, v této variantě se vejdeme celkově cca do 450 Kč, přičemž vytvoříme minimálně 4 porce.

Další recepty na svíčkovou najdete zde 



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 14
  • Pepa
    Pepa

    Jako dělat svíčkovou v papiňáku je fakt prasárna, to bych nepozřel. A maso se má péct se zeleninou v troubě a následně pasírovat, ne mixovat. Nechápu, proč se ten recept jmenuje " dokonalá svíčková " , když je to obyčejná ošizená smetanová omáčka s hovězím masem.

    22.09.2020 22:15:45

  • petr
    petr

    Příšerný prasinec

    zahustit smetanou s moukou a 5 minut provařit - neuvěřitelný prasinec. Urychlit maso v papiňáku,proč ne, ale určitě dopékat, abych měl ten přípek. Já vůbec nezahušťuju, mám hodně zaleniny, skoro jako masa. Když mám maso dost upečené, rozmixuji zeleninu a přidávám polotučné mléko (po smetaně už bych se ani neodvalil. A když mám správnou konsistenci, začnu po lžicích přidávat ocet na střídačku s cukrem.Chuť se neuvěřitelně zvýrazní. No a o knedlíkách tu bylo napsáno dost....

    22.09.2020 20:42:54

  • Well
    Well

    Komentář k článku Tip na nedělní oběd: Dokonalá svíčková na smetaně krok za krokem

    Teda pane autore,
    jak tu již někteří podotkli, svíčková není - na rozdíl od krajně mylných dojmů paní Ivy - omáčka, ale druh hovězího masa - sval zvaný svíčková - ze které se toto jídlo dělá. Správně tedy Svíčková pečeně na smetaně (s houskovým knedlíkem). Už z názvu plyne, že se maso NEDUSÍ, ale PEČE!!! takže papiňák je v tomto případě sprosté slovo. A samozřejmě nemůže být z čerstvě krájené zeleniny, ale nakládá se maso i se zeleninou do kyselého nálevu. Proto je omáčka také navinulá, ne sladká, jak je poslední léta bohužel zvykem. A při úpravě se zelenina pasíruje, ne mixuje. No, a ten knedlík,....., ten má být houskový, jak správně podotýká pan Petr. Takže výsledek - tento elaborát není receptem na svíčkovou pečeni na smetaně a už vůbec ne na dokonalou.

    25.04.2020 12:03:03

    • Vlado
      Vlado

      Re: Komentář k článku Tip na nedělní oběd: Dokonalá svíčková na smetaně krok za krokem

      Podle mého názoru je " Svíčková na smetaně " terminus technicus, který znamená především způsob výroby omáčky a druh masa, který se s touto omáčkou podává, není až tak důležitý. Důležitější je dobře uvařený knedlík!
      Vycházeje z této premisy jsem začal připravovat základ pro svíčkovou na smetaně bez masa. Místo masa se do zeleniny dá přiměřené množství slaniny, podusí se to v troubě, posléze se zelenina propasíruje, slanina rozmixuje, vše se smíchá, rozdělí na porce a uloží do mrazáku. Podle momentálního obsahu ledničky, resp. nákupu se upeče zvolené maso (hovězí, vepřové, drůbeží), omáčka se nechá rozmrazit, vylepší se ke konzumaci smetanou a podle chuti kořením ap. a je to hotovo. Myslím si, že zásadním chuťovým prvkem pokrmu zvaného " svíčková na smetaně " je chuť omáčky, ne maso.

      07.09.2020 17:03:46

  • Ivan bárta
    Ivan bárta

    Klidně maso špiknu i mrkví a petrželí, pustí do masa moc dobrou chuť.

    25.04.2020 11:57:59

  • perignon
    perignon

    svíčková bez nalození?

    No,taky to jde,ale určitě to není dokonalé...

    22.04.2020 13:13:01

  • artin
    artin

    Svíčková na smetaně ???

    Jen bych Vás rád upozornil na zjevný nesmysl . Svíčková = hovězí na smetaně :-D Pokud je použité jiné maso tak už se pokrm nejmenuje svíčková, ale králík na smětaně, kuře na smetaně atd...

    20.04.2020 15:09:11

  • Iva
    Iva

    Oblíbená svíčková v naší rodině

    Přátelé,
    já sice obvykle nemám hovězí maso, ale báječná svíčková se dá uvařit i z drůbeže, králíka, divočiny nebo vepřového. Svíčková je totiž o té OMÁČCE!!!
    Prošpikované osolené maso posypu hodně tymiánem, který je s bobkovými listy, novým kořením a kuličkami pepře nejdůležitější pro chuť omáčky. Zprudka osmahnu na oleji, odebru a nasypu koření a strouhanou kořenovou zeleninu VE VELKÉM MNOŽSTVÍ tak, aby mi pak celé maso ukryla jako v peřince. Celé to podliji vodou a pomalu dusím několik hodin. Při pomalém dušení se maso tak snadno nerozpadne a když ho necháme vychladnout, tak se ani při krájení ostrým nožem nerozdrobí.
    Zeleninu vařečkou několikrát otočím, abych vybrala bobkové listy, nové koření a některé kuličky pepře. Pokud mi tam 1-2 kuličky nového koření a pár pepřů zbyde, nevadí, aspoň pak nemusím vymýšlet dochucování hořčicí a jinými zbytečnými ingrediencemi. Já nejradši používám zelený pepř. Vše rozmixuji na jemnou kaši, kterou musím spíš rozředit smetanou a tučným mlékem, aby to byla omáčka. Žádná mouka, čistě zeleninová smetanová omáčka výtečné chuti může jít na stůl. Kdo má rád kyselejší, přidá pár kapek citronu nebo jablečného octu.
    Celé je to zelenina a tuk, takže dobře stravitelná kombinace, a pokud se tedy rozhodnete, že chcete po karanténě vypadat v plavkách zase skvěle, klidně to půjde i s touto svíčkovou. Je to zároveň jedna z mála tepelných úprav mrkve, kterou milují nejen všichni Češi :o)

    Dobrou chuť přeje Iva!

    19.04.2020 22:01:48

    • Jitka Novotná
      Jitka Novotná

      Re: Oblíbená svíčková v naší rodině

      Dovolím si prozradit, jaké maso používám já nejraději na tuhle dobrotu - vykoštěné stehno z krůty bez kůže, osolím prošpikuji, dovnitř vložím dlouhé nudle petržele, mrkve a celeru i slaniny a pořádně svážu do role a pak již pokračuji normálně, na másle cibuli, zeleninu , koření, na tenhle polštářek dám osmahnutou rolku masíčka, drobet podliju vývarem, nebo i vodou, když vývar není a pěkně v dušáčku v troubě peču, cca hodinku, několikrát mrknu, zda neí příliš málo tekutiny aby se mi to nespálilo, otočím masíčko. Když je masíčko upečené,( raději pomalu a déle peču ), vyndám maso i koření, přepasíruji do jiného kastrolu se silným dnem (černý hrnec titanový), přidám vývar a ve smetaně rozmíchanou hladkou mouku, vše za občasného míchání provařím minimálně 20 minut ( jinak vás po omáčce bude pálit žáha, protože mouka není dostatečně provařená, potřebuje 20 minut), potom ochutím buď citronem (již se nevaří) , nebo přímo octem ( ještě pár minut povařit) a karamelem (v malém kastrolku rozpustím podle potřeby 1-2 lžíce cukru krupice a když pěkně zhnědne zaliji trochou vody a rozvařím, přiliji do omáčky . Karamel v omáčce je důležitý 2x, jednak ji osladí příjemnou chutí doplní a pak hlavně stydnoucí omáčku na talíři vlastně jemně zahustí. Proto se omáčka dělá spíše řidší, zapracuje přímo na talíři ten karamel.Vnučka říká, že moji svíčkovou miluje, je taková vymazlená a vnuk ten zase tvrdí, že na každé svíčkové musí být terč, jako dělá babička - terč je kolečko citrónu, lžička brusinek a lžíce šlehačky, nebo zakysané smetany !U nás musí být omáčky vždy velký hrnec a vedle talíře musí být i polévková lžíce...hi hi hi hi , letos o prázdninách jsme ji vařila několikrát, vnoučat bylo stále plno ! Už jsme ráda, že je zase škola , nebo by mě usvíčkovaly, dětičky moje milované.

      06.09.2020 17:49:09

  • Karel
    Karel

    Taková svíčková by vedla u nás k rozvodu! Svíčková musí být pořádně naložená a po uvaření propasírovaná a né mixér kterým se udělá sračka ze všeho a to že mám svíčkovou k obědu musí být cítit až před domem.

    19.04.2020 20:21:36

  • petr
    petr

    markéta se učí vařit

    Koření do svíčkové se dává do uzavřeného košíčku na koření nebo aspoň do zavázaného kousku plátýnka. A také se tak všechno koření vyndá, protože se nemixuje, ani mleté nové koření se nedává aby to nebylo hnusně štiplavé na jazyku. Zkuste si rozmixovanou,zahuštěnou a dochuceno omáčku ještě propasírovat přes cedník, poznáte ten rozdíl. Až pak se do hotové horké omajdy zvolna zašlehá studené máslo a už se to nevaří. To je ale každého věc, ale kdepak bere autor fotek tu drzost nazvat to svinstvo na talíři houskovým knedlíkem ? Zásadní otázka zní-ví vůbec autor co je to houskový knedlík ? Odpověď zní - houskový knedlík je překvapivě s houskou....už asi 100 let platí - cca 60% mouky+25% kostek z housky nebo netučného obyčejného rohlíku + vejce, mléko, droždí, sůl.Žádná tuková veka nebo toastový chleba v plátcích. Knedlíky na fotce rohlík ani neviděly, to je nějaké nejlevnější práškové svinstvo ze supermarketu, takový ten podvod co se v omáčce rozpadne na kaši. Fůůůůůj.

    19.04.2020 12:03:40

  • Vilda
    Vilda

    Dobrý recept ale....

    ale v tlakovém hrnci jsem dusil jen hodinu. Za dvě hodiny by se maso rozpadlo.
    Ty " houskové " knedlíky na výsledné fotografii jsou otřesné. Nebyly by lepší například hrníčkové
    podle Ládi Hrušky ?

    13.01.2019 08:14:22

Celkem záznamů: 14

Přidat příspěvek k článku Tip na nedělní oběd: Dokonalá svíčková na smetaně krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.