Receptů na svíčkovou na smetaně je nespočet. V každé rodině se totiž traduje trochu jiná verze, výsledek je však velmi podobný. A i vy si třeba časem do našeho základního receptu něco přidáte či jej poupravíte.
Na tradiční svíčkovou na smetaně si připravíme 800 g hovězí zadní. Dobrým výběrem je kulatá plec, tedy tzv. falešná svíčková, která je nejen cenově dostupnější než pravá svíčková, ale taktéž svými vlastnostmi se na tento recept velmi hodí.
Dále budeme potřebovat 150 g slaniny, 90 ml tuku (ideálně přepuštěné máslo, ale můžeme použít např. slunečnicový olej), 400 g kořenové zeleniny (200 g mrkev, 100 g petržel, 100 g celer), 1 cibuli, 1 jablko, 1 lžíci plnotučné hořčice, 1 lžíci třtinového cukru, 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 6 kuliček černého pepře, hovězí vývar dle potřeby (případně voda), 250 ml smetany (31% či více), 1 plátek studeného másla na závěr, citron, sůl a mleté divoké koření.
Na ozdobu si připravíme skleničku zavařených brusinek, houskový knedlík jako přílohu.
Maso si nachystáme na kuchyňské prkénko alespoň hodinu před samotným vařením, aby poté na rozpáleném tuku nedostalo teplotní šok.
Nožem poté děláme zářezy podél vláken masa a do vzniklého prostoru vsuneme klínek slaniny. Jde to lehce, pokud si slaninu necháme dostatečně zmrznout.
Bude tak lépe držet tvar a rovnoměrně se opékat.
Pokud nám zbyla slanina ze špikování, přidáme ji také, orestujeme ještě před zeleninou. Po chvíli zasypeme zeleninu lžící třtinového cukru, přidáme i nakrájenou cibuli a necháme zkaramelizovat. Zarestujeme i kuličky koření. Potřebujeme, aby zelenina dosáhla zlatohnědé barvy, pro výraznou chuť a barvu omáčky.
Ze zkušeností nám však přijde vhodnější příprava v tlakovém hrnci. Maso je tak šťavnatější, dříve hotové a celkově je tato úprava i snadnější. Maso tedy vrátíme zpět do hrnce, podlijeme vývarem (popřípadě jen vodou) až do zakrytí masa, přidáme bobkový list, směs divokého koření, lžíci plnotučné hořčice a pod tlakem pozvolna dusíme dvě hodiny. Poté vypneme plotnu a necháme pár minut dojít.
Pokud by bylo potřeba, omáčku zahustíme hladkou moukou, dobře rozmíchanou ve smetaně a ještě provaříme 5 minut. V opačném případě jen zjemníme plátkem studeného másla a smetanou. Přidáme pár kapek citronu, ochutnáme a případně ještě dochutíme solí, pepřem či mletým divokým kořením.
Celková cena za tento pokrm se bude odvíjet především podle výběru masa, v této variantě se vejdeme celkově cca do 450 Kč, přičemž vytvoříme minimálně 4 porce.
Budete je milovat! TOP 8 receptů na české omáčky
Co vás jako první napadne, když se řekne typicky české jídlo? Přece omáčka! Tradiční českou kuchyni si bez omáček nedokážeme představit - koprová, svíčková, rajská, ale hlavně kvalitně připravený guláš! Pojďme se podívat na ty nejlepší recepty našich čtenářů.
autor Markéta v troubě
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena