Recept na domácí věnečky
1) Příprava surovin.
Těsto: 200 g hladké mouky, 125 g másla, 250 g vody, 300 g vajec (cca 6 ks) a špetka soli.
Odlehčený krém: 300 ml mléka, 1 sáček vanilkového pudinku, 100 g moučkového cukru a 250 ml 33% šlehačky.
Poleva: 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce rumu, 2 lžíce horké vody, cukr moučka dle potřeby.
2) Nejprve dáme do hrnce vodu, máslo a na sporáku zahříváme na nejvyšším stupni, za občasného míchání.
3) Jakmile se máslo úplně rozpustí a směs začne bublat, přisypeme předem odváženou (nejlépe i prosátou) mouku a svižně mícháme, aby se vše spojilo, poté ještě cca 2 minuty promícháváme, těsto se začne odlepovat od stěn.
4) Po cca 2 minutách stálého míchání je těsto hotovo, jakmile se na dně hrnce napálí tenký povlak těsta, odstavte hrnec a nechte částečně vychladnout.
5) Těsto přesuneme do mísy, osolíme a jakmile má zhruba teplotu těla, postupně zašleháme vajíčka.
6) Těsto nejprve vypadá opravdu nevzhledně, nakonec se však spojí na hladkou konzistenci.
7) Rozehřejeme si troubu na 180 °C. Těsto přendáme do zdobícího sáčku s hvězdicovou špičkou a na plech vyložený pečicím papírem či silikonovou podložkou tvoříme kolečka.
8) Plech zlehka pokropíme vodou. A vložíme do předehřáté trouby na 180 °C, pečeme 30 minut, dozlatova. NEOTVÍRÁME troubu během pečení, těsto by spadlo.
9) Během pečení si připravíme krém. Nejprve uvaříme pudink dle návodu na obalu, z mléka, cukru a pudinkového prášku, jen mléka dáme pouze 300 ml. Pokud nemáme nepřilnavý rendlík, cukr přidáváme až úplně nakonec, aby se pudink nepřichytával ke dnu hrnce. Po zhoustnutí odstavíme a potravinovou folii přitiskneme na povrch pudinku, aby se neudělal škraloup, necháme úplně vychladnout.
10) Vyšleháme si smetanu ke šlehání a poté zvlášť vychladlý pudink.
11) Lžící vmícháme vyšlehanou smetanu do vyšlehaného pudinku, vznikne hladký lehký krém.
12) Vychladlé věnečky podélně rozkrojíme, cukrářským sáčkem se zdobící špičkou naplníme pudinkovým krémem a přiklopíme vrchní částí.
13) Posledním krokem je potření věnečků citronovou polevou, kterou snadno vytvoříme smícháním citronové šťávy, rumu, horké vody a moučkového cukru.
14) Hotové věnečky necháme v lednici odležet a poté servírujeme například jako zákusek ke kávě.
Domácí věnečky a finanční náročnost
Ingredience na cca 45 ks malých věnečků nás vyjdou na zhruba 100 Kč.
Jako z cukrárny! Ty nejlepší zákusky, které si upečete doma
Kdo by nemiloval zákusky? Není nic lepšího než si ke kávičce jednou za čas dopřát něco sladkého. Kremrole, větrníky, věnečky, ale i oblíbené punčové řezy, makronky či nepřekonatelný Sacher dort. Vše vás podle ověřených receptů naučíme!
Lahodné kremrole s jahodovým krémem krok za krokem
Překvapte své blízké lahodnými kremrolkami s jahodovým krémem. Tato sladká lahůdka jistě zanechá nezapomenutelný dojem.