reklama
hledat uživatel
       

Tip na víkendový oběd: Vepřová krkovice na smetaně

Vepřové maso na smetaně má jemnou chuť, použité bylinky mu dodají vůni a chuť masa zvýrazní. Připravte si krkovici podle podrobného FOTORECEPTU.

Výběr surovin na vepřovou krkovici na smetaně

K přípravě receptu si nachystáme 3/4 kg libovější vepřové krkovice. Dále budeme potřebovat asi 1/2 dl olivového oleje, provensálské bylinky (na posypání masa a brambor), 4 snítky rozmarýnu, pepř, sůl a čerstvě mletou pálivou papriku podle chuti, 1 kelímek smetany na vaření, 4 ks cibule, 4 větší stroužky česneku. Na přílohu si přichystáme brambory, k přípravě dresinku 2 lžíce majonézy a 3 lžíce kysané smetany.

Recept na vepřovou krkovici na smetaně krok za krokem

1) Ochucení a naložení masa.

Vepřovou krkovici omyjeme, osušíme a nakrájíme na 4 silnější plátky. Okraje masa nařízneme. Plátky vepřové krkovice posypeme provensálským kořením, pepřem a potřeme olivovým olejem. V kastrolku necháme maso krátce uležet.

2) Příprava pečených brambor.

Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na stejně velké kousky. Přendáme je na plech vyložený pečícím papírem. Kousky brambor posypeme provensálským kořením, pokapeme olivovým olejem a položíme na ně dvě snítky rozmarýnu. Plech vložíme do vyhřáté trouby a při 180 °C pečeme dozlatova.

3) Příprava česnekového dresinku.

Ve sklenici nebo v hrnku smícháme 2 lžíce majonézy se 3 lžícemi kysané smetany a špetkou pálivé papriky, přidáme se solí rozetřený stroužek česneku. Lehce vmícháme nadrobno nakrájenou 1/2 cibule.

4) Tepelná úprava masa.

Nahřejeme si hlubší pánev s poklicí a s nepřilnavým povrchem. Vložíme porce naloženého masa a opékáme asi 5 minut z jedné strany. Jakmile se maso zatáhne a začne vytékat šťáva, maso otočíme a pánev přikryjeme poklicí. Necháme péct asi 15 minut. Pak znovu otočíme, maso zasypeme nakrájenou cibulí (3,5 ks) a česnekem (3 stroužky), přidáme 2 snítky rozmarýnu a necháme opékat doměkka.

5) Teď je na řadě smetanová omáčka.

Měkké maso zalijeme mírně osolenou smetanou a necháme ji krátce prohřát.

6) Servírování vepřové krkovice na smetaně s pečenými brambory.

Vepřovou krkovici na smetaně podáváme s opečenými brambory. K dochucení přidáme lžíci česnekového dresinku.



Další výtečné recepty z vepřového masa 



Přidat příspěvek k článku Tip na víkendový oběd: Vepřová krkovice na smetaně

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.