reklama
hledat uživatel
       

Tipy na mošty, džemy a ovocné protlaky

Stále v našich domácnostech zůstavají velmi oblíbené mošty a protlaky z nejrůznějšího ovoce. Proto v tomto článku najdete několik rad, jak správně zpracovat ovoce do těchto dobrot.

Ovocné mošty

Ovocné mošty připravujeme z jablek, hrušek, bobulovitého a peckového ovoce. Jablka a hrušky rozdrtíme na elektrických drtičích na ovoce, bobulové a odpeckované ovoce. Buď je rozdrtíme a současně prolisujeme, nebo je umeleme na mlýnku na maso (třešně, višně, švestky). Ovoce necháme odležet ve vyšších nádobách, pak opatrně slijeme šťávu a umístíme ji do chladnu nejdéle na 24 hodin. Čirou šťávu sterilujeme jako kompot a ze zbytku směsi můžeme připravit marmeládu nebo ovocný protlak.

Džemy

Džemy připravujeme z čerstvého, méně vyzrálého ovoce, k získání lepší chuti i vůně můžeme přidat i trochu dobře vyzrálého ovoce stejného druhu. Očištěné ovoce vypereme, odstraníme stopky nebo pecky, větší ovoce nakrájíme na kousky. Asi dvě třetiny ovoce, které obsahuje pecičky nebo tuhé slupky (rybíz, angrešt, jahody) odlijeme malým množstvím vody, krátce podusíme a horké prolisujeme (na mlýnku na lisování ovoce nebo sítem). Peckoviny s tuhými slupkami můžeme oloupat, ovoce měkké nebo s měkkými slupkami můžeme vařit přímo, ponecháme však stranou asi jednu třetinu dávky syrového ovoce,kterou přidáme do džemu až ke konci varu, aby ovoce zůstalo celé. Ovocný protlak nebo dvě třetiny měkkého ovoce, podlitého asi 3 lžícemi vody, vaříme v dávkách asi 1 kg prudkým varem za stálého míchání 5 - 10 minut. V širokém, nízkém kastrolu, potom vsypeme Pektogel promíchaný s moučkovým cukrem (pětinásobek hmotnosti Pektogelu, tj. 200 g cukru na 1 sáček Pektogelu o obsahu 40 g). Při přípravě džemu z ovoce s vysokým obsahem pektinů (angrešt, rybíz, brusinky, jablka, meruňky, málo zralé ryngle) Pektogel nepoužíváme. Džem vaříme za stálého míchání, až je náležitě zahuštěn a ovoce změkne. Po částech přisypáváme krupicový cukr tak, aby se nepřerušil var, a prudce vaříme, až džem zhoustne. Současně přidáme zbylou třetinu ovoce. Připravujeme-li džem z ovoce s malým obsahem kyselin, přidáváme před ukončením varu kyselinu citrónovou (1/2 - 1 lžičku na 1 kg ovoce) rozpuštěnou ve lžíci vody. Ukončení varu zjistíme tak, že vařící džem kápneme na studený talířek, po vychladnutí se snažíme kapku posunout prstem. Zůstane-li kapka vcelku se zkrabaceným povrchem, džem je hotový. Během této zkoušky vaříme džem jen mírným varem, aby se nepřevařil. Vařící džem plníme do skleniček (stejně jako marmeládu). Dávky cukru pro 1 kg očištěného ovoce:
  • angrešt, méně zralé meruňky, višně - 800 g
  • bezinky, borůvky, hrušky, maliny ostružiny, švestky, třešně - 500 g
  • broskve, jablka, jahody, přezrálé meruňky, málo zralé ryngle 700 g

Ovocné protlaky

Protlaky připravujeme ze všech druhů ovoce, které po očištění a nakrájení podusíme s trochou vody, prolisujeme, trochu odpaříme, podle chuti osladíme a okyselíme. Vařící naplníme do sklenic (opět stejně jako marmelády a džemy). Můžeme je také zmrazovat.

Znáte klevely?

Klevely (rozvářky) jsou pomazánky z čerstvého, dobře vyzrálého ovoce, které krátce povaříme s přídavkem malého množství cukru (opravdu jen podle chuti) v malém množství vody. Jsou řidší konzistence. Připravujeme je téměř za všech druhů ovoce, jež může být i horší jakosti, přezrálé, avšak nikoliv tak měkké, aby se snadno rozvařilo. Vařící klevely naplníme do skleniček ovinutých vlhkou utěrkou, okraje skleniček ihned otřeme, připevníme vyvařená, horká víčka a skleničky obrátíme dnem vzhůru. Po vychladnutí je otřeme a obrátíme zpět. Klevely je vhodné co nejdříve spotřebovat. Pokud máte ve svém okolí diabetika, měli byste si přečíst také něco o tom, jak lze zavařovat ovoce a připravovat kompoty, protlaky, mošty nebo klevely pro diabetiky. Foto: Profimedia.cz

Přidat příspěvek k článku Tipy na mošty, džemy a ovocné protlaky

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.