Při vzpomínání na léta strávená ve školní lavici nás možná často myšlenky zavanou také do školní jídelny.
Spíše, než to dobré, nám v hlavě utkvěla řada negativ. Jmenujme například zapáchající tácy, lavor plný zbytků či "dráby" v podobě vychovatelek a učitelek. Ty nás nutily do jídla a nesmlouvavě nás nechávaly sedět plačící nad studenou polévkou, dokud jsme alespoň část nesnědli. Vždyť, co by za to daly děti v Africe?
Nedávno jsem mezi svými známými provedla malý průzkum o nejhorších jídlech, která doprovázela naše školní léta. Nejčastěji byly zmiňovány tyto pokrmy:
Neukrojitelné a nerozžvýkatelné prorostlé hovězí mnohým z nás nadosmrti negativně ovlivnilo smýšlení o mase. Plátek býval často doplněn omáčkou "UHO" neboli univerzální hnědou omáčkou v jídelním lístku nazývanou různými přízvisky dle měst. Pokud máte doma potomka, který se nimrá i v kuřecím řízku a vykrajuje tlusté, možná je na čase vyprávět mu hororovou pohádku o školním vařeném hovězím mase.
Hned v závěsu za tlustým masem se drží mléková (nebo také mléčná) polévka. Nakyslou chuť kombinace brambor, mouky, vajec a mléka si možná mnozí z nás, kteří ji alespoň ochutnali, dosud dobře vybavují. Neoblíbenými druhy polévek byly také krupicová, fazolková, rajská a drožďová.
Fazolky na kyselo, fazolková omáčka, fazolková polévka. Velká část z nás, co jsme byli školou povinní, by se při pohledu na obědové menu s fazolkami nejraději obrátila na podpatku a odkráčela z jídelny. Kdyby tam ovšem nebyli "drábové".
V talíři dušené kapusty nebo dušené mrkve, obzvlášť pokud ji doplnilo již zmíněné tlusté maso, se řada dětí jen nezaujatě ponimrala a lavory na zbytky se rychle plnily.
Sladká jídla kupodivu také nebyla pro mnohé z nás žádnou pochoutkou. Nejvíce dospělých si stěžuje na žemlovku a rýžový nákyp. Spousta z nás by ale dodnes nesnědla ani krupicovou kaši, nudle s mákem či buchtičky se šodó.
Bohužel, ani naši potomci nejsou od většiny jídel ušetřeni. Stačí si na internetu najít pár menu ze školních kuchyní. Mnohým jídelnám stále vládnou játra a omáčky typu UHO se od pondělí do pátku táhnou jídelníčkem jako nit. Nejenže kuchařům chybí finance, ale často také kreativita a snaha zařazovat nová zajímavější jídla.
Foto: Pixmac.cz
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena