reklama
hledat uživatel
       

Pečení cukroví

Vánoční cukroví by se mělo správně začít péct už v prvním adventním týdnu. Má mít kulaté tvary jako symbol slunce nebo obrysy obětních zvířat. S přípravou těsta a pečením bylo spojeno mnoho pověr - zdar při pečení věštil zdraví, nezdar naopak nemoc, či dokonce smrt.

Pečení vánočky

Vánočka, tvarem připomínající Ježíška v povijanu, je na štědrovečerním stole nutností, její křížové pletení má ochránit před zlými vlivy. Pekaři ji pekli už v 16. století, od 18. století se peče i doma. Chce-li kuchařka dodržet tradici do puntíku, měla by při kynutí skákat vysoko do výšky.

Smažení kapra

Až do počátku 20. století byl kapr o Štědrém večeru vzácností, třebaže byl jako jediné maso považován za postní jídlo. Kapr je symbolem bohatství, je třeba si z něj schovat šupinu, aby se při člověku držely peníze.

Uvařit devatero jídel

Podle tradice má být na štědrovečerním stole devatero pokrmů - například oplatky s medem, zasmažená polévka, houbový kuba, topinky s česnekem, kaše nebo rozvařené ovoce zvané muzika.

Usednout k večeři

Nejnáročnější na dodržení tradic je právě průběh štědrovečerní večeře. Nesmí být lichý počet strávníků, což můžeme obejít přichystanou večeří i pro náhodného příchozího, nebo zemřelého, stín nikoho nesmí padnout na dveře a nikdo nesmí od večeře vstát, znamená to neštěstí nebo dokonce smrt.

Zlaté prasátko

Štědrovečerní půst přikazovala církev. Hlavně pak kvůli dětem se ujal slib, že uvidí zlaté prasátko, když vydrží celý den o hladu. Ke společné večeři se zasedá, když vyjde první hvězda.

Stavění betlému

Betlém se stavěl na samotný Štědrý den, stejně jako později vánoční stromečky. Až do konce 19. století byl betlém dominantou místnosti. Na Štědrý den se k němu dávaly dárky a do Tří králů se u něj svítilo.

Zdobení stromečku

Zvyk k nám pronikl z Německa, plně se rozšířil až počátkem 20. století. Stromeček se zdobil o Štědrém dnu nejdříve přírodními produkty, skleněné ozdoby se hromadně začaly používat až od 30. let minulého století.

Věšení jmelí

Větvičku této rostliny nám musí někdo darovat, aby přinesla štěstí a pak ji pověsíme o Štědrém dnu nad stůl nebo lustr uprostřed místnosti.

Poznat budoucnost

Krájení jablek

Poznat budoucnost můžeme hlavně z rozkrojeného jablka. Podle hvězdičky nebo křížku můžeme usuzovat na štěstí nebo neštěstí v příštích dnech. Po štědrovečerní večeři se nožem přepůlí jablko, ale kolmo na osu, napříč. Obě poloviny se všem ukáží a záleží na tom, jaký tvar má vnitřní část s jádry. Pokud vypadá jako pěti, nebo vícecípá hvězda, sejdou se všichni za rok ve zdraví. Pokud má tvar kříže - je čtyřcípá, pak někdo z přítomných těžce onemocní, nebo zemře. Tohoto zvyku se není třeba bát. Stačí vybrat zdravé, velké jablko.

Pouštění skořápek

Stejně tak poznáme budoucnost z ořechových skořápek se svíčkami puštěnými na vodu Připraví se lavor s vodou a staré vánoční svíčky. Rozpůlí se několik vlašských ořechů a do prázdných polovin jeho skořápek se nakapaným voskem upevní vždy po jednom úlomku vánoční svíčky. Lodičky se zapálenými svíčkami se nechají plout po vodě. Majitele lodičky, která vydrží nejdéle svítit a nepotopí se, čeká dlouhý a šťastný život. Další vysvětlení je takové: Každý si udělá svou lodičku a pokud se lodička drží při kraji nádoby, její majitel se bude celý rok držet doma. Jestliže lodička pluje ke středu nádoby, vydá se do světa.

Lití olova

Další oblíbenou tradicí je lití olova. Nad plamenem se na kovové lopatce rozžhaví kousek olova až k bodu tání. Připraví se nádoba s vodou, kovový lavor, a tekoucí olovo se do vody opatrně, ale najednou vlije. Vznikne tak odlitek velmi abstraktních tvarů. Přítomní se pak snaží rozpoznat, čemu (komu) je odlitek podobný. Podle tvaru se pak usuzuje, co koho čeká. Olovo má nízký bod tání a jde to snadno.

Zařídit si štěstí

Není potřeba čekat na verdikt rozkrojeného jablíčka, leccos může člověk pro svoji budoucnost o Štědrém večeru udělat sám. Vystrčit psa dveřmi pozpátku, aby dobře hlídal, do plamínku první zapálené svíčky zašeptat své přání, aby se vyplnilo, jíst rybí polévku s nadějí na dlouhý život, sváteční stůl omotat provazem proti zlodějům a ozdobit penězi kvůli bohatství. Těchto tradic a pověr je ještě celá řada. Důležité je však prožít tyto svátky v opravdové pohodě a klidu s lidmi, které máme rádi a do nového roku vkročit s radostí, vírou a láskou k sobě i ostatním. Foto: Profimedia.cz

Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
  •  Verčaa
    Verčaa

    Já můžu jedině doporučit svíčky Yankee Candle nebo Village Candle. Jsou totiž z velmi kvalitního parafinu a ovoněné pouze přírodními esencemi. Obě jsou tradičními americkými značkami, na trhu jsou již desítky let a svíčky se vyrábějí ručně v rodinných firmách. Nádherné vůně, ovoce, koření, sladké vůně skořice, cukru, vanilky... no koukněte www.almara-shop.cz (Yankee Candle mají i beanswax, což je vosk ze sóji, 100% eko)

    17.11.2009 21:06:09

Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Tradice českých Vánoc

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.