reklama
hledat uživatel
       

Velikonoční nádivka, která se podává na Bílou sobotu k večeři, se připravuje v každém kraji i regionu rozličně. Do nádivky se může použít maso vepřové, uzené, králičí i telecí, případně i játra. Nádivka vždy obsahuje spousty vajec, rozličné koření a hlavně bylinky. Do nádivky můžeme přidat libeček, petrželku nebo mladé kopřivy. Každý kraj také má pro svou nádivku jiné pojmenování. Já zvolila moravskou nádivku z trojího masa a dvou bylinek.

Velikonoční nákupní lístek

Před přípravou těchto tradičních velikonočních pochoutek musíme zkontrolovat, zda máme vše potřebné a chybějící ingredience zajdeme nakoupit. Na nádivku potřebujeme následující: 250g vepřové plece, 250g jater, 250g uzené krkovice, 6 vajec, 5 housek, 250ml mléka, 1 ks cibule, tuk, šalvěj, tymián, strouhanku, sůl, pepř, muškátový květ a čerstvé kopřivy a petrželku. Na tlačenku potřebujeme: 2 balíčky želatiny na přípravu tlačenky, 550 ml mléka, 180g mražené zelniny (směs), 100g uzené šunky vcelku, 200g lučiny, 4 natvrdo uvařená vejce, sůl, bílý pepř, ocet a bylinky.

Velikonoční nádivka

Vepřové maso spolu se lžící šalvěje uvaříme doměkka. Uzenou krkovici povaříme se lžící tymiánu asi 20 minut. Játra (drůbeží, vepřová) a oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky, osmažíme na 2 lžících tuku a necháme vychladnout. Vychladlé uvařené vepřové maso i krkovici nakrájíme také na kostičky.

Housky nakrájíme na kostičky, nasypeme do mísy, zalijeme mlékem a přisypeme veškeré maso. Promícháme, přidáme 2 lžíce nasekané petrželky a tři lžíce nasekaných mladých kopřiv; bylinky před krájením opláchneme a necháme oschnout. Nádivku ochutíme solí, pepřem i špetkou muškátového květu a vmícháme žloutky a 2 lžíce strouhanky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který opatrně vmícháme do směsi.

Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou a naplníme nádivkou, kterou na povrchu uhladíme. Velikonoční nádivku vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 30 minut na 180 °C.

Velikonoční tlačenka

250ml studeného mléka nalijeme do většího hrnku, vsypeme želatinu a necháme ji 15 minut nabobtnat. V mírně osolené vodě povaříme 15 - 20 minut mraženou zeleninu, klidně můžeme použít i směs se žampiony, s kukuřicí, nebo asijskou směs. Po uvaření zeleninu scedíme, necháme okapat a vychladnout. Pokud je zelenina větší, nakrájíme ji na kostičky. Uzenou šunku (debrecínku, moravské uzené) nakrájíme také na kostičky. Do nabobtnalé želatiny přimícháme zbylé mléko a necháme ji ve vodní lázni rozpustit. Pozor, nevaříme! Rozpuštěnou želatinovou směs ochutíme solí, ½ lžičkou mletého bílého pepře a lžící octa. Lučinu (můžeme použít i bylinkovou) vyšleháme v misce zvlášť a poté ji všleháme do chladnoucí želatinové hmoty. Vmícháme vychladlou zeleninu a šunku. Uvařená vejce oloupeme.

Formu na biskupský chlebíček nebo jinou vhodnou nádobu vyložíme mikrotenovou fólií tak, aby z každé strany zbylo ještě kousek fólie na přikrytí. Formu do poloviny naplníme směsí, na kterou položíme vejce a zalijeme je zbylou směsí. Povrch uhladíme, zakryjeme fólií a uložíme do chladničky, nejlépe přes noc, ztuhnout.

Před podáváním tlačenku opatrně vyklopíme z formy, "stáhneme" fólii a každý plátek dozdobíme sekanými bylinkami (petrželka, kopřivy).

Máte doma své recepty na krajová velikonoční jídla? Podělte se o ně s námi, případně nám zašlete své připomínky a nápady na vaše velikonoční pohoštění.

Které další pokrmy na velikonočním stole nelze vynechat

Vypečený velikonoční mazanec
(doba přípravy 2 h 40 min )

Hrníčkový beránek mojí maminky
(doba přípravy 1 h 30 min )

Velikonoční nádivkové muffiny
(doba přípravy 1 hod )

Velikonoční vaječná tlačenka
(doba přípravy 1 hod )

Pálivá plněná vejce
(doba přípravy 20 min )

Jidáše
(doba přípravy 1 h 30 min )

Foto: Shutterstock.com



Přidat příspěvek k článku Tradiční dobroty na velikonočním stole - velikonoční nádivka a tlačenka nesmí chybět

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.