reklama
hledat uživatel
       

Tradiční velikonoční pečení a vaření

K tradičním velikonočním pokrmům u nás patřil odedávna beránek. Kdo si nemohl dopřát skutečného "masového" beránka, nahrazoval ho pečivem ve stejném tvaru. Hospodyňky pekly beránky z kynutého, později třeného těsta.

Hotový beránek byl pocukrován, očičko nahradila rozinka a celý byl ozdoben zelení a korouhvičkou, na krk dostal stužku. Ještě dnes patří k výzdobě velikonočního stolu, někde bývá vystaven spolu se zeleným osením a vajíčky za okny domů. Na Hod boží velikonoční nosili lidé pokrmy - mazance, vejce, beránky, chléb a víno k posvěcení. Bývalo zvykem, že část těchto pokrmů byla věnována hospodářským zvířatům, polím, po kousku mazance házeli i do potoka či studně pro zdravou vodu. Nejtypičtějším pokrmem pro Velikonoce jsou samozřejmě vejce. Byla součástí obřadních jídel, děti je dostávaly odměnou při řehtání, chlapci byli obdarováni o Velikonočním pondělí za pomlázku - podle starého zvyku vejci červenými, později se uplatnily i další barvy a způsoby zdobení. Mezi další tradiční velikonoční jídla určitě patří velikonoční nádivka, většinou podávána s bramborami k obědu. Třeba na Moravě se tato nádivka pekla z nasekaného uzeného a telecího masa, smíchaného s vejci, krupičkou a zelenými bylinkami (nejčastěji kopřivami). Ve středních Čechách se zase nádivka pekla ze žemlí namáčených ve vývaru z uzeného masa. Na co se však nikdy nesmělo zapomenout byl zlatavý mazanec, který byl upečen ze stejného kynutého těsta jako vánočka. Doprostřed mazance se podle starého zvyku nařízl kříž, který měl symbolizovat ukřižování. Aby bylo toto tradiční pečivo ještě lepší, nadívaly ho hospodyňky tvarohovou náplní. Klasické jidáše mazané medem se rozdávaly mužům o Zeleném čtvrtku. Podle staré pověsti, kdo sní na lačný žaludek pečivo zvané Jidášek s medem, bude uchráněn před jedovatým štípnutím. Podle staré pověsti by měl člověk o Velikonocích také sníst něco zeleného, aby byl uchráněn proti bolení v krku. Proto na stole nesměla chybět polévka z čerstvých bylinek. Ale i o velikonoční kuchyni platí: jiný kraj, jiný mrav. Zajímá vás, co třeba pečou naši sousedé? V Rusku je to například tzv. mazurka, což je obdoba oříškového dortu, ozdobeného barevnými cukrlátky. V Polsku se určitě setkáte s tradiční velikonoční bábovkou s citronovou polevou, ozdobenou kandovanými třešněmi. Na Slovensku se o Velikonocích peče tvarožník. Abyste si i vy mohli v klidu pochutnat na velikonočních dobrotách a nemuseli přemýšlet, co pracného budete o svátcích péct, připravili jsme pro Vás jednoduché Velikonoční menu v duchu tradic našich předků. Foto: Profimedia.cz

Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Tradiční velikonoční pečení a vaření

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.