reklama
hledat uživatel
       

Co je to trdelník

Trdelník, to je sladká pochoutka z kynutého těsta, jejíž výroba má dlouholetou tradici. Název trdelník je odvozen od slova "trdlo", což znamená válec. Právě na trdlu se rovnoměrně namotané těsto peče.

Historie trdelníků

Trdelníky se v Čechách pekly údajně už od 1. pol.19 stol. při různých slavnostních příležitostech. Nesměly chybět zejména na svatbách, křtinách a při církevních svátcích. Trdelník se nosíval jako dárek rodičkám v době šestinedělí a hojně se připravoval na sv. Jiří. V některých oblastech se věřilo, že v tento den (24.4.) vylézají ze země hadi a trdelníky symbolizovaly hady z těsta, pečené nad ohněm. Ani dnes nesmí trdelník chybět na žádné kulinářské či hradní slavnosti.

Od receptu k Trdlofestu

Legenda praví, že recept na tuto vyhlášenou pochoutku přinesl do městečka Skalica sedmihradský kuchař, který sloužil maďarskému generálovi, básníkovi a spisovateli Jószefu Gvadányimu. Ten se ve slovenské Skalici usadil na konci 18. století. Právě Skalický trdelník doznal největší slávy - v roce 2007 dokonce získal ochrannou známku EU. Jako poctu této pochoutce založilo město Skalica festival trdelníku - Trdlofest. Na trdlofestu byl vytvořen zatím největší trdelník - měřil 154,5 cm a pekl se na trdle dlouhém 2,2 metru.

Jak se dělá trdelník

Z připraveného těsta se udělají válečky o tloušťce prstu a navinou se těsně vedle sebe na pomaštěné válce. Potřou se rozšlehaným vejcem, obalí se v přídavné ingredienci (nejčastěji v kokosu, ořeších, skořici, kakau, vanilce nebo povidlech) a v cukru a pečou se na podstavci. Upečené trdelníky se rozkrojí na stejně velké válce a posypou se práškovým cukrem.

Ty jsi ale trdlo!

Kdysi se těsto na trdelník namotávalo na speciální dřevěný kolík opatřený klikou - ten se usadil na dvě trojnožky a klikou se průběžně otáčelo na otevřeném ohništi. Pro snadnější přípravu bylo ale později vyrobeno speciální kuchyňské náčiní - trdlo - a používá se dodnes. Pro nepravidelný, nemotorný pohyb trdla se označení začalo používat také pro neohrabené lidi, nemehla. Z nepravidelného pohybu trdla pak bylo odvozeno sloveso trdlovat - motat se, nemotorně tancovat.

Foto: Profimedia



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 24
  • Fredy
    Fredy

    Ale jak se dělají???? Vždyť tu není recept jak udělat těsto??? :-(

    21.02.2011 17:16:11

  • NTK
    NTK

    z Budapešti...

    Před několika roky jsem byl v Budapešti na Vánočních trzích a mají tam i samozřejmě trdelníky (který nevím jakým způsobem je staročeský protože odjakživa patřilo Sedmihradsku "tohle umělé přivalstňování přes registraci EU nic nezanamená, že to nějaký úředník orazítkovl, pro mě to bude vždy původem ze Sedmihradska ať se pánové v Bruselu a ve SKalici posaví na hlavu !! ) ale budiž po celém Maďarsku jej mají 3x tak velký a za polovic asi za 20 korun ;-) ne jak v Praze za 50 korun a malinkatý.... O klobáskách ani raději nemluvím, jsem si minule ze služební cesty z BP hned přivezl tři obrovitánský :) a to nejsem žádný velký konzument uzeného... kromě jiného svařené víno výborné :)))

    22.12.2010 12:29:45

  • NTK
    NTK

    z Budapešti...

    Před několika roky jsem byl v Budapešti na Vánočních trzích a mají tam i samozřejmě trdelníky (který nevím jakým způsobem je staročeský protože odjakživa patřilo Sedmihradsku "tohle umělé přivalstňování přes registraci EU nic nezanamená, že to nějaký úředník orazítkovl, pro mě to bude vždy původem ze Sedmihradska ať se pánové v Bruselu a ve SKalici posaví na hlavu !! ) ale budiž po celém Maďarsku jej mají 3x tak velký a za polovic asi za 20 korun ;-) ne jak v Praze za 50 korun a malinkatý.... O klobáskách ani raději nemluvím, jsem si minule ze služební cesty z BP hned přivezl tři obrovitánský :) a to nejsem žádný velký konzument uzeného... kromě jiného svařené víno výborné :)))

    22.12.2010 12:28:47

  • licko
    licko

    nojo ale ten recept nikde neni

    24.10.2010 17:34:31

  • kapetan
    kapetan

    trdelnik - staroceska pochoutka

    Presne tak, suhlasim s Mungo. Trdelnik nemoze byt staroceska pochoutka. Co to su ty Stare Cechy ? Takovu zem neznam. Trdelniky co sa pecu v Cechach mozu byt ceska pochutka a trdelniky co sa pecu na Morave mozu byt moravska pochutka. Spravne oznaceni originalu je ale Skalicky trdelnik. Kokos, povidla, kakao apod. na trdelnik vubec nepatri.

    24.10.2010 14:04:33

  • .Renča.
    .Renča.

    Dnes jsem si na Brněnských vánočních trzích na Zelňáku koupila za 45,-kč trdelník posypaný sekanými ořechy - mňam, mňam. Určitě si skáknu pro další...

    30.11.2009 20:38:09

  • licko
    licko

    Re: recept trdelnik

    a kde je ten recept na testo

    30.11.2009 12:46:14

  • Mungo
    Mungo

    Jaká staročeská ?

    Jaká staročeská pochoutka ? Dňa 22. októbra 2007 získal Skalický trdelník ochranné zemepisné označenie ako prvý slovenský výrobok, riadne zaregistrované Európskou komisiou. Udelením ochrannej značky prišlo k vymedzeniu zemepisnej oblasti, kde sa Skalický trdelník môže vyrábať. Označenie Skalický trdelník budú mať len trdelníky vyrobené na území okresov Skalica a Senica ohraničenom riekami Morava, Teplica a Myjava a hranicami se zemí Morava, t.č. Českou republikou.

    26.07.2009 11:56:56

    • .Renča.
      .Renča.

      Re: Jaká staročeská ?

      Však v článku nikde není psáno o Skalickom trdelníku. Přeci u nás na Moravě a v Čechách ho kvůli Európské komisi nepřestaneme péct !!! Jen se bude jmenovat jinak. :-)

      26.07.2009 20:41:02

    • kapetan
      kapetan

      Re: Jaká staročeská ?

      Presne tak, suhlasim s Mungo. Trdelnik nemoze byt staroceska pochoutka. Co to su ty Stare Cechy ? Takovu zem neznam. Trdelniky co sa pecu v Cechach mozu byt ceska pochutka a trdelniky co sa pecu na Morave mozu byt moravska pochutka. Spravne oznaceni originalu je ale Skalicky trdelnik. Kokos, povidla, kakao apod. na trdelnik vubec nepatri.

      24.10.2010 14:02:34

    • sts
      sts

      Re: Jaká staročeská ?

      no je celkem priznacne, kdyz si slovaci jako prvni vec nechaji zaregistrovat recept od transylvanskeho kuchaře slouziciho u madarskeho generala

      24.12.2010 02:52:31

  • Alča
    Alča

    Tuto pochoutka jsem si koupila u nás za 40 Kč a můžu jen souhlasit že je opravdu výborná.

    18.06.2009 19:51:23

  • já

    trdelníku je momentálně plná celá Praha...pokud projdete od vaclavskeho namesti na staromestské tak potkáte každých deset metrů stánky s trdelníky

    08.12.2008 16:16:22

  • já

    trdelníku je momentálně plná celá Praha...pokud projdete od vaclavskeho namesti na staromestské tak potkáte každých deset metrů stánky s trdelníky

    08.12.2008 16:15:05

  • Martin
    Martin

    Na http://remon.szm.sk je video jak péct trdelník.

    27.09.2008 21:18:08

  • Ilona
    Ilona

    Dobrý den, trdelník můžete mít každý den, dá se upéct doma- trubičky nebo na plech. V receptech mimibazaru najdete recept a už se to peče. Zatím jsem nezkoušela, prý nejsou takové jako z pouti ,ale jíst se taky dají. A navíc si myslím ,že i ta atmosféra pouti udělá na chuti své. Přeji hodně zdaru a dobrou chuť. Zdraví Ilona

    21.05.2008 12:28:20

  • Margaretka
    Margaretka

    Pro pražské

    U Tesca na Národní třídě je stále stánek s trdelníky!!! Jsou výborné! I když - nejlepší jsem měla na řipské pouti! Mňamka!

    14.05.2008 09:20:21

  • ŠárkaZ
    ŠárkaZ

    mlsáníčko

    Tak tohle mlsáníčko jsem měla po prvé v Maďarsku dva roky tomu. Všem co to ještě neochutnali a mají rádi nejen sladké, ale i skořici nebo kakao vřele doporučuji. Mrzí mě, že tuhle pochoutku si nemůžu koupit u nás :-(

    13.05.2008 20:42:51

    • Violka
      Violka

      Re: mlsáníčko

      Ale tuhle pochoutku si u nás koupit můžete - leč za nemalé peníze... Aspoň mě se zdá poněkud dražší... :((

      14.05.2008 02:00:35

Celkem záznamů: 24

Přidat příspěvek k článku Trdelník - staročeská pochoutka

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.