reklama
hledat uživatel
       

Uchovejte ovoce a zeleninu na horší časy

Zavařování, mražení, odšťavňování a sušení - je mnoho způsobů jak přichystat zásoby ovoce a zeleniny na zimu, která se rychle blíží.

Pokud rádi jíte podle sezóny, musíte být v létě v ráji. Na trzích jsou tuny voňavého ovoce a všichni netrpělivě čekáme, co dalšího dozraje. Bohužel je ale tohle období poměrně krátké a s příchodem zimy na něj už jen smutně vzpomínáme. Plody se přitom dají uchovat ve formě, kdy nám budou chutnat až do dalšího léta.

"Zavařování, mražení, odšťavňování, sušení... Existuje nespočet způsobů, jak ovoce zpracovat. A čím více se léto chýlí ke konci, tím více se o ně zákazníci zajímají," říká Zuzana Loudová, vedoucí oddělení malé bílé techniky na MALL.CZ.

Nejjednoduším způsobem uchování ovoce je zmrazení. I v lednu si pak můžete dopřát bobulovité ovoce, kterému mráz ublíží nejméně. Třeba borůvky s cukrem nebo horké maliny. Mrazit je potřeba čisté ovoce v perfektní kondici, a to co nejrychleji. Proto je lepší rozdělit ho na menší porce do neprodyšných sáčků nebo krabiček (zamezí nachytání pachů z ostatních potravin).

Tip: Nejlépe vám poslouží jakákoliv chladnička s nenámrazovým (No Frost) systémem. Mrazení zde probíhá šetrněji k potravinám a pomáhá zachovávat jejich nutriční hodnoty.

Zmrazené ovoce vydrží v mrazáku až rok, čímž se však výrazně zvyšují vaše náklady na něj. Ovoce současně zabírá místo, kterého mnoho domácností s menším mrazákem nemá nazbyt.

Jestli máte spíž nebo sklep větší než mrazák, určitě vsaďte na zavařování ovoce. Kompoty, povidla, marmelády – ovoce můžete zpracovat podle svého gusta. Navíc ovoce na zavařování nemusí být v dokonalé kondici, některé recepty naopak přímo vyžadují přezrálé plody.

Zavařovat je možné například meruňky, broskve, švestky, jablka, jahody nebo třešně – šíře je zde opravdu velká. Skvělým pomocníkem je speciální zavařovací hrnec. Pro zavařování lze využít i domácí pekárny.

Tip: Zavařovací hrnec Clatronic EKA 3338, na MALL.CZ za 1999 Kč, nebo jiné specialitky do kuchyně.

Jestli se vám zavařování zdá jako příliš složitý proces, zkuste ovoce usušit. Sušička nezabere příliš místa a dá se použít celoročně. "Některým lidem sušené ovoce vyhovuje víc než čerstvé, je to lehká a zdravá svačina, navíc máte jistotu, že ovoce nebylo chemicky ošetřeno a máte 100% kontrolu nad celým procesem," popisuje Zuzana Loudová z MALL.CZ.

Tip: Sušička Sencor SFD 135 E, na MALL.CZ za 899 Kč. Podívejte se i na další sušičky potravin.



Přidat příspěvek k článku Uchovejte ovoce a zeleninu na horší časy

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.