reklama
hledat uživatel
       

Úklid v kuchyni 1.díl

Kuchyň je v každé domácnosti nejvíce vytíženou místností - tím i nejnáročnější na údržbu. Odstranění prachu, mastnoty, skvrn a drobečků jídla, to bývá jen začátkem úklidu.

Cokoliv, co nám upadne na podlahu, hrnec, který přeteče, nebo třeba čistě prostřený stůl okamžitě umazaný od našich milovaných ratolestí. Každá z nás už si jistě nejednou přála, aby se stal zázrak. Přijít domů do čisté, uklizené domácnosti, akorát k prostřenému stolu, aby se nám alespoň jednou do roka vrátilo to, co musíme denně vykonávat. A bohužel ostatní členové rodiny berou naši práci automaticky.

Jak udržovat dřezy a pracovní plochy

Laminátové pracovní plochy umýváme vlhkým hadříkem namočeným v roztoku vody a jedlé sody, použít můžeme i tekuté čistidlo. Na tento povrch nikdy nepoužíváme písky, prášky a prostředky s obsahem bělidla, které mohou být jedovaté. Porcelánové dřezy čistíme tak, že do nich napustíme horkou vodu s pár kapkami bělícího roztoku. Používáme gumové rukavice, špunt obrátíme a pomalu vypouštíme vodu. Poté dobře opláchneme. Zářivě bílý dřez vyčistíme tak, že dno vyložíme papírovými ručníky a polijeme bělícím roztokem. Necháme půl hodiny působit, pak v gumových rukavicích odstraníme papír. Pak dřez dobře opláchneme. Nerezové dřezy denně umýváme saponátem na nádobí. Skvrny od vody odstraníme čistým lihem nebo bílým octem. Lesk obnoví sodovka nebo čistidlo na nerez. Vodní kámen usazený kolem odtoku - odtok vydrhneme polovinou citronu. Nebo použijemeodstraňovač vodního kamene.

Plochy v kuchyni

Skříňky vymýváme několikrát ročně podle potřeby. Vytřídíme staré potraviny (např. vyčichlé sáčky s kořením, apod.). Vnitřky skříněk vymýváme silně zředěným saponátem. Věci, které do skříněk vracíme, jako třeba skleněné kořenky, otřeme vlhkým hadříkem a srovnáme zpět. Kuchyňské stoly ze dřeva, které používáme k přípravě jídla, umýváme vodou a saponátem. Dřevěné stoly často utíráme vlhkým hadrem.

Sporáky

Plochy sporáku myjeme vlhkým hadrem, skvrny očistíme saponátem, při přípravě pokrmu v troubě postavíme nádobu do většího pekáčku. To, co nám vyprskne, zůstane v pekáčku, který se mnohem lépe udržuje než dno trouby. Čištění trouby - ještě teplou troubu vytřeme vlhkým hadříkem namočeným do vody, ve které jsme rozpustili jedlou sodu. Skvrny na dně trouby ihned odstraníme, aby se nepřipekly. Varná tělesa umýváme po každém použití ihned po vychladnutí. Připáleniny na plotně posypeme solí, aby se hrnce nepřipekly ke sporáku. Mřížku z trouby můžeme mýt v myčce na nádobí, nebo ve vaně ručně, biologickým čistidlem, ale v tom případě dno vany přikryjeme starými ručníky, abychom vanu nepoškodili.

Foto: Profimedia



Přidat příspěvek k článku Úklid v kuchyni 1.díl

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.