reklama
hledat uživatel
       

Úklid v kuchyni 2.díl

Ve druhé části našeho povídání o úklidu kuchyně se podíváme na údržbu elektrospotřebičů. Jsou pro nás v kuchyni nejcennějšími pomocníky. Aby nám dobře sloužily, musíme i my jim věnovat péči.

Potraviny v lednici nevydrží, pokud lednici a mrazničku nebudeme pravidelně odmrazovat a umývat. Myčka nám rozhodně nevyleští skleničky tak, jak to ukazují v reklamě, pokud sama bude zanesená, mastná a špinavá. Proto si povíme, jak se o spotřebiče dobře starat. Za odměnu se pak budou oni starat dobře o to, co jim svěříme.

Lednice s mrazničkou

Nejprve je odpojíme z elektrické sítě, vyndáme na chladné místo všechny potraviny. Aby  byla práce co nejdříve hotová, odmrazíme mrazák pomocí hrnce s horkou vodou, který do mrazničky vložíme. Mezitím si z lednice vyndáme poličky a lednici vymyjeme teplou vodou, do které přidáme saponát a trochu octa, který má schopnost pohltit pachy. Tímto roztokem umyjeme i poličky, ty poté otřeme suchým hadrem a vrátíme je okamžitě do lednice. Potraviny uložené v omyvatelných obalech (jako konzervy, sklo...) před vrácením do lednice otřeme vlhkým hadrem a narovnáme zpět do lednice. V této chvíli už by měla být mraznička bez námrazy, takže z ní vyjmeme hrnec s vodou, mrazničku vytřeme do sucha stejným roztokem jako lednici a utřeme také do sucha. I do ní vrátíme hned zpět mražené potraviny. Mrazničku zavřeme a připojíme k elektrické síti. Až jako poslední ji umyjeme zvenčí.

Myčka na nádobí

Vnější strany myčky umýváme podle potřeby několikrát denně vlhkým hadrem. Ve vnitřní části nás čeká práce trochu více, nejdříve vyjmeme spodní koš, abychom se dostali k filtračním košíkům. Ty vyjmeme a umyjeme ve dřezu v teplé vodě se saponátem a octem kvůli ochraně proti vodnímu kameni. Vnitřek myčky vymyjeme také teplou vodou, ale saponátu dáme trochu víc, aby se myčka dobře zbavila mastnoty. Poté je dobré jednou za čas ji pustit naprázdno bez nádobí, stačí nejkratší program, jen aby se očistila - k tomuto účelu použijeme speciální prostředek na umývání vnitřní části myčky. I vnitřky občas otřeme vlhkým hadrem namočeným v octové vodě, aby se neusazoval vodní kámen.

Péče o nádobí

Pokud špinavé nádobí odmočíme ihned po použití, lépe se pak umyje. Některé teflonové povrchy stačí pouze utřít papírovou utěrkou. Pokud vám pánev po smažení zapáchá, i když je již umytá, nalijeme do ní vodu s 2 lžícemi bílého octa a přivedeme k varu. Směs vzápětí vylijeme a pánev pouze utřeme papírovou utěrkou. Barevné skvrny na hliníkovém nádobí odstraníme použitím cibule, citronové šťávy a slupek jablek. Dáme je do hrnce, přelijeme vodou a přivedeme k varu. Měděné nádobí vyčistíme polovinou citronu namočeného do soli. Další možností je postříkat měď rozprašovačem na kytky, který naplníme octem a přisypeme 3 - 4 lžíce soli. Litinové nádobí po umytí utřeme úplně do sucha, aby nezačalo rezivět. Do vnitřku vetřeme trochu oleje, vnější stranu čistíme čistidlem na trouby.

Foto: Profimedia



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 5
  • xxx
    xxx

    Už se vidím, jak myčku utírám několikrát za den :-))))

    12.01.2008 18:18:49

    • Vondráčková Františka
      Vondráčková Františka

      Taky mám myčku na nádobí,ale používám výrobky od jisté firmy a vůbec nemusím nic umývat uvnitř,nic odmašťovat a vodní kámen je pro mne cizí slovo.Nic takového při mnou používaných výrobcích nepotřebuji.Individuelně zdělím ,co používám.Myčku mám 4 roky a je jako nová.Pouze zevně ji otírám při běžném úklidu v kuchyni.

      13.01.2008 16:49:16

  • Nogard
    Nogard

    odmrazování

    Ještě by to chtělo dodat, že moderní lednice a mrazáky není v podstatě potřeba odmrazovat (dělají to za nás automaticky sami). Rada s hrncem horké vody sice funguje na odmrazení dobře, ale je potřeba dát si pozor aby se mrazák nezničil (což prudká změna rozdílu teplot může teoreticky způsobit), protože to je činnost pro kterou rozhodně není určen a tudíž se na to pak nebude vztahovat záruka.

    11.01.2008 15:32:19

    • Karel60
      Karel60

      Re: odmrazování

      Dovoluji si Vám oponovat. Automatické odmrazování mají pouze lednice u mrazáků, kde je teplota -30stC to není technicky možné, teplota by klesla na nežádoucí vysokou teplotu. Samotné automatické odmrazování lednice je nedostačující, netvoří se sice ledová námraza, ale po odmražení zůstávají na zadní stěně zmrazky kapek, které nestačily během odmrazovacího cyklu stéci do zásobníku vody. Je proto nejméně 2x ročně provést odmrazení jak je popisováno v článku, poličky v lednici je třeba podle potřeby čistit častěji. Hrnec s horkou vodou se nepokládá přímo na dno mrazáku, nejvhodnější je korková podložka pod hrnec, aby nedošlo k přímému styku hrnce se dnem mrazáku, který by se mohl zdeformovat. Odmrazování se provádí při otevřeném mrazáku, aby v něm nedošlo k teplotnímu šoku a uzavře se až teplota poklesne na -5stC.

      13.01.2008 09:35:31

Celkem záznamů: 5

Přidat příspěvek k článku Úklid v kuchyni 2.díl

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.