reklama
hledat uživatel
       

Recept na šípkový džem krok za krokem

1) Příprava surovin.

Připravíme si 500 g šípků, 2 hřebíčky, cukr podle potřeby.


2) Nejprve všechny šípky očistíme, tedy odřízneme bubáka, překrojíme podélně a v misce s vodou vypláchneme zrníčka a chmýří.

3) Očištěné šípky vložíme hrnce, zalijeme vodou tak, aby byly šípky těsně ponořeny. Přesuneme na sporák a vaříme cca 30 minut.

4) Povařené šípky rozmixujeme ponorným mixérem.

5) Do hladka rozmixované šípky potřebujeme zvážit, abychom se zbavili případných kousků slupek a odhadli množství cukru potřebného ke konzervaci.

6) Rozmixované šípky přepasírujeme přes jemné sítko do nádoby připravené na váze. Z 500 g natrhaných šípků máme nyní 260 g čisté hmoty.

7) Na konzervaci stačí čtvrtina množství čisté hmoty, tedy na 260 g přisypeme 65 g cukru, zde jsme použili třtinový. Dáme zpět na plotnu a povaříme pár minut do zhoustnutí.

8) Použijeme talířkový test, tedy na předem vychlazený talířek naneseme trochu džemu, dáme na minutku do lednice, poté zkontrolujeme konzistenci.

Pokud by se nám zdála příliš řídká, ještě chvílí povaříme, aby se odpařila přebytečná tekutina.


9) Ještě horký šípkový džem ihned naplníme do sterilizovaných sklenic a otočíme dnem vzhůru, aby se zatáhly, nebo zavaříme v zavařovacím hrnci 30 minut na 80 °C.

Šípkový džem a finanční náročnost

Šípky natrháme zadarmo a za hřebíček a cukr dáme maximálne 10 Kč, takže náklady na šípkový džem jsou opravdu minimální.

Zdravý šípkový sirup
(doba přípravy )

Kuřecí šípkový steak
(doba přípravy 45 min )

Vepřové na divoko se šípkovou omáčkou
(doba přípravy 2 h 30 min )



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
  • strelec
    strelec

    hodně pracné

    Odstranit zrníčka a chloupky dá dost nepříjemné práce. Když už konečně šípky " vyloupám " tak je skoro škoda rozmiksovanou dřeň ještě pasírovat přes sítko. Ty zbytky slupek nemůžou ničemu vadit, spíš naopak.

    26.09.2019 17:36:11

Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Uvařte si poctivý šípkový džem krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.