Podzimní počasí nás, stejně jako každý rok, zažene z piknikových dek zpátky do kuchyní. Ale není to žádný tyran a tak nás zásobí spoustou dobrot. Je jen na nás, jak s nimi naložíme.
Podzimní počasí nás, stejně jako každý rok, zažene z piknikových dek zpátky do kuchyní. Ale není to žádný tyran a tak nás zásobí spoustou dobrot. Je jen na nás, jak s nimi naložíme. Můžeme si dopřávat okamžité radosti z uvařeného jídla, nebo myslet na zimu, přichystat se na ni.
Ať už se rozhodneme jakkoli, dobrých tipů není nikdy dost. Tady máme tři další.
O dýních se dočteme v posledních dnech všude. Jak je správně vybrat (držte se rady o šťopce - ta by měla být lehce popraskaná a dřevnatá), jak je správně uvařit a kolik času vám to zabere. Ale dýně může být i časově nenáročná a přitom si ponechá veškeré své klady. Zkuste jeden důkaz - ten následující.
Pro čtyři strávníky potřebujeme:
1x větší dýni Hokaido (vezměte si v obchodě vždy tu těžší, ty lehčí obsahují více semínek)
1x cibuli
1x stroužek česneku
chilli papričku (samozřejmě pouze jste-li příznivci ostřejší chuti)
olivový olej
rozmarýn
sůl
pepř
smetanu
1x bramboru na zahuštění
Na pánvi v olivovém oleji do zlatova osmažte na jemno nakrájenou cibuli, přepůlený stroužek česneku a rozmarýn. Podle chuti přidejte i na kolečka nakrájené chilli. Olivový olej v sobě správně uvolní chutě všech ingrediencí a následné dochucování bude tak snažší. Poté přidejte na pánev dýni, kterou předtím očistíte a nakrájíte na malé kousky. Dýni nechte na pánvi dokud nezměkne, přidejte sůl a pepř.
Když je dýně dostatečně měkká, vemte si tyčový mixér a vše rozmixujte. Přidejte potřebné množství vody a vařte. Pokud potřebujete dosáhnout velké hustoty, nastrouhejte do hrnce na jemno bramboru. Dochuťte dle potřeby a poté, co vše přejde varem, přidejte smetanu. Stejně tak dobré je zdobit polívku přímo na talíři trochou zakysané smetany a snítkou rozmarýnu. Tato polévka vám zabere něco málo přes půl hodiny, je jednoduchá, ale pekelně lahodná. Ověřte si to.
Zavaření, neboli konzervace, potravin je nejspíš tím nejlepším způsobem, jak si uchovat jídlo k pozdějšímu využití (a tím pozdějším může být klidně myšleno za pár let). Zavařit můžeme opravdu všechno. Od ovoce až po ryby a maso.
Představte si půlku ledna, mráz za okny, velký hrnek horkého čaje s citrónem a medem a čerstvý švestkový koláč. Ne, nemusíte být Maruška a dokonce nemusíte mít ani zlou macechu, aby vám bytem v lednu voněl čerstvý koláč. Stačí velmi málo.
Chceme-li zavařit švestky, je nutné je pečlivě vybrat. Ovoce by mělo být bez kazů, čí vrásnění a nemělo by být přezrálé (vždy počítejme s tím, že zavařením potraviny lehce změknou). Po omytí švestky vypeckujeme a svaříme v hrnci. Na 2kg švestek postačí 1l vody. Ochucení ovoce a nálevu je jen na vás, kreativitě se meze nekladou. Můžete k nim přidat citónovou kůru, skořici, badyán, nebo klidně trochu rumu. Rozhodně ale nezapomeňte na cukr, který funguje jako konzervant. Na 2kg švestek vychází 400g pískového cukru. Švestky svaříme po dobu min. 10 minut a pak je necháme vychladnout.
Vychladlé švestky nandáme do připravených a vymytých zavařovacích sklenic a zalejeme svařeným nálevem. Na následné finální zavaření nalezneme nespočet návodů. Některé zavánějí šamanstvím. Naštěstí pro nás, kteří šamanství neovládáme, existují zavařovací hrnce, které kouzla vykonají za nás. Na výběr máme různé varianty, od smaltovaných hrnců s roštem (aby se sklenice nedotýkaly přímo horkého dna hrnce), které seženeme doslova za pár stovek, až po ty elektrické, které se sice cenově mohou pohybovat výš, ale odvedou celou práci za nás. Navíc velmi spolehlivě.
Jejich velkou výhodou jsou nastavitelné termostaty, které vaše dobroty ohlídají za vás. Nepřehlédnutelným bonusem je i to, že v lepším zavařovacím elektrickém hrnci můžete směle nejen zavařovat, ale také odšťavňovat, vařit a pokrmy ohřívat.
Pokud se spolehnete na sebe, zabere vám celý proces okolo čtyřiceti minut. V zavařovacích sklenicích, ponořených pod okraj ve vroucí vodě, se začnou ode dna odlepovat bublinky vzduchu, který následně bude unikat a vytvářet v nádobách podtlak. Poté už zbývá jen sklenicím vyhradit poličku ve spíži. A v lednu si uvařit čaj. A z trouby vytáhnout lahodný koláč.
Sušení plodů patří k nejstarším způsobům uchovávání potravin. A také k nejzdravějším. Takto zpracované potraviny si zachovávají až 80% původních vitaminů, minerálů a stopových prvků. Takže ať už na podzim sbíráte houby, sklízíte zeleninu, bylinky, nebo ovoce, dalším skvělým zpracováním je sušení. Sušené houby jsou k nezaplacení do polévek. Vaše děti budou milovat křížaly stejně jako žužu. A sušené banány víc, než chipsy. Jediné, co musíte udělat je nakrájet očištěné plody na plátky. Pak už teplo a vzduch udělají vše za vás. Sušit můžete na nízkou teplotu v troubě, nebo na drátěných platech nad kamny, ale to zabere dny a občas se bohužel dostaví dříve plíseň.
Naštěstí máme na trhu dostupné elektrické sušičky, které proces sušení zkrátí na hodiny. Ty nejlevnější seženeme doslova za pár stovek, ale práce, kterou odvedou, je k nezaplacení. Základem je regulace teploty a zadní ventilátor - to jsou parametry, na které se případně u el. sušiček zaměřte. Měli byste mít možnost si vybrat alespoň ze tří stupňů sušení. Většina sušiček je konstruována tak, že teplý vzduch stoupá odspodu nahoru, proto nezapomínejte jednotlivá plata pro jistotu prohazovat. Ale to je opravdu jediná práce, kterou budete muset odvést, pak už na vás čeká pouze radost z konzumace.
Dvoubarevná dýňová bábovka
(doba přípravy 1 hod )
Dýňová polévka s kari
(doba přípravy 1 hod )
Dýňová povidla
(doba přípravy 1 h 15 min )
autor admin_vareni
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena