Pořízení toastovače či sendvičovače nám nezatíží rodinný rozpočet, přitom ušetří spoustu práce. Připravíme si v nich třeba chutnou svačinu na cesty. Pár tipů, jak s nimi zacházet.
Rychlá chuťovka, svačina mezi hlavními jídly, skvělý chod určený pro pohodový piknik, zkrátka pro každou příležitost. A zejména tu, kdy chceme připravit pro sebe, děti nebo hosty dobré a rychlé překvapení. Protože s druhy použitého pečiva a hlavně náplní, můžeme popustit uzdu své fantazii. Nejde jen o sýr a plátek šunky, čím lze chutný toast či sendvič naplnit.
K výběru malého kuchyňského přístroje nepotřebujeme téměř žádné znalosti. Většina z nich je na dobré a pak té vyšší úrovni. V základu si zvolíme jen velikost, barvu přístroje a tvar teflonových pánviček uvnitř. Některé sendvičovače mají pánvičky odnímatelné, ty se nejen lépe čistí, ale často pak ve výbavě najdeme i možnost výměny za jiný tvar. Takovéto toastovače pak nabízí všestranné využití, dá se v nich připravit waflové a jiné těsto, ale klidně i maso (zejména pokud má grilovací funkci).
Každý přístroj musí mít 2 kontrolky, z nich jedna nám hlásí, že je přístroj pod proudem a druhá, že je přístroj zahřátý na správnou teplotu - doba pro vložení naplněného toastu. Při koupi sendvičovače či toastovače si dáme pozor hlavně na nepřilnavé povrchy. Ty nám zajistí, že chléb či těsto se nebude připalovat, navíc půjde lépe i čištění. Drobečky z pečiva půjdou odstranit snáz, stejně tak po zaschnutí i připečené náplně.
Na trhu jsou i sendvičovače, které můžeme rozebrat a téměř celé vložit do myčky. Výhodou je, když se přístroj zahřívá jen uvnitř, ne na úkor vnější části, která je pak nebezpečně horká. Obsluha přístroje sice bývá jednoduchá, v každém případě si však před prvním použitím důkladně prostudujeme návod.
Přestože jde o teflon, plochy pánviček vymažeme, pečivo se občas připeče a náplň vyteče. Nic se neděje, vše jde odstranit. Na čištění nepoužíváme ostré předměty, kterým bychom povrch poškrábali (nože ani vidličky). Zbytky jídla setřeme papírovým ubrouskem nebo dřevěnou špachtličkou. I když máme vyjímatelné pánvičky, raději je neomýváme ve vodě a nepoužíváme čistící prostředky, pečivo by mělo větší tendenci se připalovat.
Plátky chleba mažeme i z vnější strany máslem, toasty budou krásně zlatavé a křupavé. Náplň dáváme hlavně do středu, aby nám při rozpouštění nevytekla mimo toast. Po každém zapečení otřeme plochy pánviček papírovou utěrkou a až poté postup opakujeme a zapékáme další toast.
Jak už bylo řečeno, toastovač není vůbec omezen na zapékání chleba. V teflonových plotýnkách připravíme lívance, palačinky, wafle, omelety z vajec. Někteří se v klasických toastovačích nebojí připravit i plněné listové těsto nebo dokonce těsto lité. Při grilovací funkci upečeme v toastovači i naložené maso.
Foto: Pixmac.czautor Vilienka
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena