Ani poslední pokus z 23. července 2009 o prosazení novely zákona O ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky nedopadl úspěšně. V restauracích se tedy vesele kouří dál, i přesto, že kuřáci jsou v menšině.
V České republice se k pravidelnému kouření hlásí zhruba jedna čtvrtina obyvatelstva. Dalších několik málo procent je kuřáky příležitostnými. Neuvěřitelné tři čtvrtiny populace jsou ovšem nedobrovolně vystavovány účinkům pasivního kouření. Pro rodiny s dětmi je téměř nemyslitelné vyrazit si na pohodovou večeři. Stejně tak pro astmatiky, kterých je v populaci přibližně 800 tisíc.
Zákoník práce zaručuje všem zaměstnancům práci v nekuřáckém pracovišti. Je na zaměstnavateli zda a jak umožní kuřákům kouření v pracovní době. Je zarážející, že podobné opatření evidentně není dodržováno právě v restauracích, kde se kromě hostů pohybují právě také zaměstnanci.
Dnes se již nesetkáme s kouřením na řadě veřejných míst, jako jsou školy, sportoviště, dopravní prostředky, koncertní sály, banky či zdravotnická zařízení. V drtivé většině restaurací se nekouří alespoň v době oběda. Jindy se spoléhá na oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky, případně na nepříliš efektivní odvětrávání.
V případě plošného zavedení zákazu kouření v restauracích dle odborníků, ale i z laického pohledu žádné ekonomické dopady na hostinské nehrozí. Snad jen jim ubudou prostředky z prodeje tabákových výrobků. Každý kuřák vám jistě potvrdí, že při pohodovém posezení v restauraci spotřeba cigaret nebývale stoupá. Na druhou stranu by se v případě zákazu kouření logicky měla navýšit klientela z řad nekuřáků. Hospodští si zřejmě neuvědomují, že by se nekouřilo nejen v té jejich hospůdce, ale i ve všech ostatních. V žádné ze zemí, ve které bylo opatření zavedeno, nedošlo k významnému poklesu návštěvnosti restuaračních zařízení.
Mí známí, kteří provozují vinárnu s barem se shodují na tom, že jsou jednoznačně pro zákaz kouření, jelikož tráví v zakouřeném prostředí permanentně dlouhé hodiny. Takový zákaz by ovšem musel být plošný. Pokud by byli jediní v okolí, jistě by o klientelu přišli.
Na závěr snad jen dodejme, že prodej tabákových výrobků je velmi výnosný obchod s lidským zdravím a je v něm zainteresováno mnoho zájmových skupin. Co chce běžný člověk či snad běžný hostinský dnes nikoho nezajímá. Jako příklad můžeme uvést pořad americké televizní stanice CBS, ve kterém měly být odhaleny nekalé praktiky tabákových firem, jež dle žurnalistů záměrně přidávali do cigaret látky, které zvyšovali jejich návykovost a zároveň uváděli nižší hodnoty rakovinotvorných látek. Dokument však díky zásahům ze "správných míst" nebyl nikdy odvysílán. Můžeme se tedy domnívat, že v prosazování protikuřáckého zákona jsou vyvíjeny podobné tlaky.
Foto: Pixmac.czautor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena